Mii de pelerini la Mănăstirea Măriuș

Sărbătoare frumoasă de Sfântă Mărie Mare la Mănăstirea Măriuș, Catedrala Ortodoxă a Țării Codrului. Circa trei mii de persoane au luat parte la o emoționantă Liturghie oficiată aici de un sobor format din circa 20 de preoți, fiind sărbătorit hramul bisericii din incinta mănăstirii.

Pelerini câtă frunză și iarbă
Curtea Mănăstirii “Izvorul Tămăduirii” de la Măriuș a fost plină de pelerini de Sfântă Mărie Mare. Circa trei mii de credincioși au asistat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor format din circa 20 de preoți, printre care consilierul eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, preotul Virgil Jicărean, protopopul de Satu Mare, Ioan Socolan și stareţul Mănăstirii Măriuş, părintele Gherontie.

Printre credincioși, la loc de cinste s-a aflat primarul comunei Valea Vinului, Radu Cristea, dar și viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, precum și primari și consilieri locali din comunele învecinate.

Atmosfera a fost una de aleasă sărbătoare, pelerinii ascultând cu pioșenie slujba și rugându-se atât pentru ei, cât și pentru cei apropiați lor.

O predică deosebită
Predica sărbătorii de la Mănăstirea Măriuș a fost rostită de către consilierul eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, preotul Virgil Jicărean. Acesta a vorbit frumos despre Sfânta Fecioara Maria, despre importanța ei atât în Biserica Ortodoxă, cât și în creștinism, povățuindu-i totodată pe creștini cum să o venereze.


Stareţul Mănăstirii Măriuş a mulţumit tuturor binefăcătorilor acestui lăcaş monahal, în special celor care au contribuit la finalizarea lucrărilor la biserică.

Istoria mănăstirii
Mănăstirea de călugări din localitatea Măriuș a fost înființată în anul 1993 și are hramul “Izvorul Tămăduirii”. Începutul vieții monahale de aici a fost marcat de venirea a trei monahi de la Mănăstirea Rohia în frunte cu părintele stareț Gherontie.

Pentru început s-a construit o bisericuță din lemn, la care mai apoi s-a adăugat o biserică mare, tot din lemn, construită în stil bizantin. Așezământul este în curs de dezvoltare, fiind sub păstorirea starețului Gherontie Nergheș.


Mănăstirea a evoluat foarte frumos în timp, astăzi având o mică obște. Dar mai important este faptul că are dragostea credincioșilor și a preoților din împrejurimi care vin în număr foarte mare la sărbători și la sărbătoarea hramului, de la 15 august. S-a construit o biserică monumentală care va fi inima acestui așezământ monahal, urmând să se sistematizeze întreaga incintă a sfintei mănăstiri.

Florin Dura

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

LPS Atletik Satu Mare trece în fruntea seriei H

Echipele de junioare de la LPS Atletik Satu Mare au avut parte de un sfârșit de săptămână excelent. Duminică, junioarele IV au avut o prestatie...

BC Primo Carei se impune în primul turneu al campionatului inter-județean

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat , la Carei ,primul turneu U 15 masculin din cadrul campionatului inter-județean. Au participat LPS Satu Mare, Nordic...

Rezultatele finale ale ediției 2019

Ediția a 14-a a Campionatului Internațional de Rally Sprint s-a încheiat sâmbăta trecută. Despre gala campionilor am scris pe larg în ediția de luni ,...

Careiul, invadat de spiritul tinereții la cea de-a treia ediție a Festivalului de Teatru „Zilele Teatrului Tânăr”

În perioada 15 - 17 noiembrie 2019, la Teatrul Municipal din Carei și Castelul Károlyi s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional...

FOTOGALERIE. REALIZARE Investiție de SUTE DE MILIOANE DE EURO în rețeaua de apă și canalizare

Apă potabilă de bună calitate pentru toate localitățile din județul Satu Mare – președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, a semnat astăzi un contract de...