More


  Pesta Porcină Africană face ravagii în județ

  - Advertisement -

  Chiar dacă la un moment în județul Satu Mare au fost închise toate focarele de boală, Gripa Porcină Africană s-a întors și mai virulent în județ. Potrivit datelor furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în momentul de față, în județul Satu Mare sunt declarate 17 focare de Pestă Porcină Africană, în alte șase cazuri existând suspiciuni. În această situație, DSVSA s stabilit care sunt cauzele evoluției virulente a acestei boli în județ, luând, totodată, și o serie de măsuri pentru combaterea epidemiei.

  Jumătate din focare, la Porumbești
  Datele furnizate de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Satu -Mare, arată că pe raza județului Satu Mare sunt înregistrate, în acest moment, 17 focare de Pestă Porcină Africană în exploatații non-profesionale.

  Aproape jumătate dintre acestea, adică 8 focare, sunt înregistrate la gospodării din Porumbești. Alte focare de boală au mai fost înregistrate la Mesteacăn, Sărăuad și Bercu Nou, câte două, respectiv Tășnad, Halmeu și Santău, câte un focar.

  De asemenea există șase suspiciuni de boală în șase exploatații non profesionale de pe raza localităților Porumbești, Sărăuad, Mesteacăn și Tășnad.

  Sute de porci morți
  În focarele de boală amintite au existat un număr total de 202 porcine afectate dintre care 15 porcine moarte și 182 porcine eutanasiate și 5 sacrificate. Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare în unități autorizate sanitar-veterinar.

  ”Subliniem faptul că fără sprijinul și înțelegerea cetățenilor, în special a crescătorilor de porci, apariția unor noi focare de boală nu poate fi stopată, fapt ce va duce la pagube economice importante atât în sectorul industrial cât și în cel gospodăresc”, precizează reprezentanții DSVSA Satu Mare.

  Cauzele reapariției bolii pe raza județului
  În ceea ce privește reapariția bolii pe teritoriul județului nostru și evoluția foarte agresivă, precizăm că principala cauză o reprezintă nerespectarea, de către crescătorii particulari, a regulilor minime de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerțul cu porcine, concluzie apărută în urma anchetelor epidemiologice preliminare efectuate în focarele de boală.

  Astfel au fost identificate o serie de neconformități precum vânzarea și cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nefiind astfel posibilă stabilirea trasabilității acestor animale și dacă ele provin din zone cu restricții de pe raza altor județe; efectuarea de tratamente medicamentoase, injectabil, de persoane neautorizate asupra animalelor ce prezentau semne de boală; neanunțarea medicului veterinar de liberă practică a sacrificării animalelor din exploatație; aducerea de furaje din zone contaminate și administrarea ulterioară a acestora în hrana animalelor; hrănirea animalelor cu furaje recoltate din imediata apropiere a zonelor împădurite sau a zonelor în care au fost observați mistreți; nerespectarea regulilor minime de biosecuritate la nivelul exploatațiilor (utilizarea comună a îmbrăcămintei și încălțămintei atât pe strada cât și atunci când se intra în adăpostul suinelor, vizitarea altor exploatații cu porcine, vizitarea zonelor împădurite etc.).

  În urma aplicării măsurilor impuse prin Planurile de Măsuri întocmite pentru combaterea focarelor de boală, D.S.V.S.A. Satu – Mare au identificat, pe raza unor localități, un număr de porcine achiziționate fără respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare (surse necunoscute, animale necrotaliate, fără documente sanitare veterinare, nedeclarate ulterior cumpărării medicului veterinar de liberă practică).
  Toți proprietarii care au încălcat normele sanitare veterinare în ceea ce privește circulația și identificarea porcinelor precum și cei care nu au respectat măsurile impuse de legislație pentru prevenirea apariției bolii au fost sancționați contravențional, conform prevederilor în vigoare, neputând astfel beneficia de despăgubirile cuvenite.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img