More


  Se schimbă regulile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională

  =

  Se schimbă regulile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională: Renunţarea la corectarea încrucişată la BAC, printre schimbările controversate propuse de MEN.

  Cu puţin înainte de începerea unui nou an şcolar, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) vrea să schimbe regulile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională. Cel puţin, asta prevede un proiect de Ordin, care a primit deja avizul partenerilor din Comisia de Dialog Social.

  Conform documentului, lucrările de la Bacalaureat nu vor mai fi evaluate în alte judeţe. O altă schimbare îi vizează pe absolvenţii de gimnaziu care nu obţin media 5 la Evaluarea Naţională. Aceştia nu vor intra în repartizarea computerizată, ci îşi vor continuă studiile obligatorii doar în învăţământul profesional sau în şcolile duale.

  Ce ascunde renunţarea la corectarea încrucişată la BAC
  Concret, Ministerul doreşte să schimbe procedura de la examenul de Bacalaureat, care, în ultimii ani a constat în trimiterea tezelor la corectare în alt judeţ decât cel în care au susţinut elevii examenul, pentru a elimina tentativele de fraudare.

  Proiectul de Ordin privind organizarea şi desfăşurarea BAC-ului de anul viitor exclude articolul „Profesorii evaluatori dintr-un judeţ/municipiul Bucureşti nu evaluează lucrări ale candidaţilor din propriul judeţ/municipiu“.

  „Ministerul trebuie să explice, oficial, cu date, de ce a considerat că poate fi o îmbunătăţire de proces. La prima vedere, decizia a depins de secretarul de stat care a venit din poziţia de inspector şcolar general al Municipiului Bucureşti, ca urmare a multor discuţii despre cum sunt corectate lucrările copiilor din Bucureşti atunci când ajung într-un alt judeţ. Efortul logistic este mare. Cred că este nevoie de mai multe zile pentru corectură şi condiţii mai bune pentru profesorii care corectează.

  Dată fiind importanţa acestor note pentru parcursul copiilor, este nevoie de profesionalism în corectură. Dacă se confirmă propunerea de prag de admitere la liceu, o ipoteză este că se va încerca reglarea, prin notare, la nivel judeţean, a planului de şcolarizare, adică o potrivire mai bună a mediilor de admitere cu numărul de locuri, ceea ce este extrem de periculos“, arată preşedinta Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, Daniela Vişoianu.

  Evaluarea Naţională 2020: elevii de nota 5 ajung la profesională
  Partenerii de dialog social ai Ministerului Educaţiei au aprobat săptămâna trecută şi propunerea Ministerului ca învăţământul profesional să fie obligatoriu pentru elevii care dau Evaluarea Naţională anul viitor şi nu obţin media 5.

  Astfel, va fi interesant să urmărim percepţia asupra dificultăţii subiectelor în raport cu anii trecuţi, numărul de elevi care iau sub 5 şi evoluţia numărului de locuri disponibile în învăţământul profesional. Pe scurt, MEN jonglează cu cifrele şi examenele, sperând că va nimeri formula potrivită“, consideră preşedintele Asociaţiei elevilor din Constanţa, Mihai Tănase.

  Daniel Breaz: „Nu i se taie niciunui tânăr aripile“
  La rândul lui, ministrul interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, a declarat că măsura este benefică pentru elevii slabi. „O să mergem cu siguranţă pe acest prag de a obţine nota 5 pentru a putea fi admis la un liceu. Au fost ani de zile în care, la liceu, au fost înscrişi copii care aveau note de 2, 3, 1 şi ceva… Pot să meargă într-o şcoală profesională şi după 3 ani de zile, când finalizează cursurile, au o meserie. Nu i se taie niciunui tânăr aripile“, a declarat vineri ministrul interimar al Educaţiei.(Sursa: adevarul.ro)  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img