More


  Sondaj ce trebuie să ne dea de gândit!

  - Advertisement -

  Cu un an în urmă, prin iulie, citeam în “Pagini româneşti” din Montreal că “Românii sunt nostalgici după socialism şi cu aşteptări nerealiste de la guvern”. Este vorba despre un sondaj de opinie realizat de IRES în România, la începutul lunii iunie 2014, în care arată percepţia românilor despre socialism şi capitalism.

  Optimismul nu este prezent în viaţa românilor, doar 36% dintre ei sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, în vreme ce 45% nu. Viitorul nu pare mai luminos, 40% dintre cetăţeni cred că vor trăi mai prost decât acum, în anul viitor. Cert este că vorbim de un popor care vrea la cald. Sondajul şi-a propus să vadă percepţia românilor despre antreprenoriat. 85% dintre ei nu ar vrea să-şi deschidă o afacere în viitor. Majoritatea afirmă că principala piedică în a trece de la angajat la patron este lipsa banilor. Românii cred că este bine să fii propriul tău stăpân, dar 60% cred că este preferabil să ai salariu mic dar sigur, decât un venit mai mare, dar afectat de instabilitate.

  Atitudinea faţă de patroni este uşor schizoidă şi poate românii nu ar trebui acuzaţi pentru asta. Ei cred că educaţia ( în procent de 30%), relaţiile (26%), experienţa pe piaţă (25%) sunt principali factori de succes al cuiva care s-a lansat în afaceri. În acelaşi timp, întrebaţi cum au făcut bani cei care sunt bogaţi în România, oamenii cred că prin încălcarea legii (60%), prin relaţii (17%). Doar 11% dintre români cred că banii au fost făcuţi prin muncă şi merit personal.

  Răspunsurile la această întrebare arată lipsa acută de modele din societatea românească. Oamenilor le sunt prezentaţi doar bogaţii de carton şi televiziunea, mass-media nu vorbesc deloc sau suficient despre cei care au muncit pentru a crea o afacere şi pentru a avea bani. Românii cred că bogaţii trebuie impozitaţi suplimentar şi că una din obligaţiile lor este să-i ajute pe cei săraci.

  Legat de “socialismul luminos, dar nu prea”, aproape toţi românii (9 din 10) sunt mulţumiţi că există o economie de piaţă. Dar nostalgiile după comunism sunt extrem de prezente la cei care au trăit această perioadă ca adult. 57% dintre cei care au răspuns la sondajul IRES, publicat în revista “Sinteza”, au trăit în comunism ca adulţi. Dintre ei, 66% cred că era mai bine înainte de 1989. Nivelul de trai, piaţa muncii, educaţia, sănătatea, infrastructura s-au degradat după 1990. Aceşti oameni declară că erau mai fericiţi înainte. Ei apreciază o îmbunătăţire a condiţiilor de locuit, dreptul la libera circulaţie, alegerile libere şi consumul de servicii. Înainte de a-i judeca pe aceşti oameni, trebuie să vă gândiţi că, majoritar, aceştia s-au născut înainte de 1970. Îmbătrânirea populaţiei, emigraţia plus dezinteresul statului român pentru pensionari a condus la o masă critică nostalgică după comunism.

  Chiar şi în aceste condiţii, aceşti oameni ar alege astăzi să trăiască în socialism doar în proporţie de 50%, 44% din ei ar vrea capitalism şi 5% nu ştiu.

  Vorbim de 50% din cei 57% care au răspuns la sondaj şi care erau adulţi în timpul comunismului. Mai grav este că 65% dintre români cred că socialismul a fost o idee bună, dar aplicată greşit. Şi mai grav este că, în ciuda anilor care au trecut de la căderea comunismului, românii nu înţeleg concepte de bază cum ar fi separarea puterilor în stat şi au aşteptări nerealiste de la guvernare.

  Românii cred că guvernul trebuie să se ocupe de crearea locurilor de muncă, să reducă discrepanţele dintre săraci şi bogaţi, să reglementeze concurenţa pe piaţă şi să fie proprietarul marilor întreprinderi. 81% dintre cei chestionaţi sunt de acord cu afirmaţia legată de proprietatea de stat asupra marilor întreprinderi. Teamă îmi este că, în condiţiile acestea, a spera un partid de dreapta la putere este utopic.
  Cam aşa arată un sondaj realizat în România şi pus la dispoziţia românilor din Canada, să vadă cum gândesc părinţii, bunicii şi fraţii lor rămaşi acasă. Această nostalgie după socialism ar trebui simţită de oamenii cu bun simţ, privind educaţia, privind comportamentul omului în societate, atitudinea faţă de muncă etc. Nu ştiu cum oameni care n-au produs nimic în viaţa lor sunt în concedii în staţiuni şi insule ce alţii nu le-au găsit nici pe hartă! Nu ştiu cum tineri de 18 ani schimbă maşinile, ca ciorapii, când ei n-au muncit o oră! Şi câte şi mai câte!

  Am prezentat sondajul, părându-mi-se interesant pentru români şi, mai ales, pentru cei plecaţi aiurea, numai să fie plecaţi!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img