More


  Tot mai multe sătmărence, amenințate sau chiar bătute de soții lor

  =

  Din nefericire, și în județul Satu Mare ia amploare un fenomen social periculos: violența domestică. Tot mai multe soții sunt amenințate, unele dintre ele chiar bătute, de soții lor. Doar o parte dintre acestea cer ajutorul autorităților. Doar în acest an, polițiștii sătmăreni au remis circa 20 de astfel de ordine. Ultimele două, chiar la finele săptămânii trecute.

  Două ordine de protecție într-o singură zi
  Două ordine de protecție provizorii au fost emise într-o singură zi de către polițiștii sătmăreni față de doi bărbați care și-au agresat soțiile.

  Astfel, la finele săptămânii trecute, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției municipiului Satu Mare au fost sesizați despre faptul că un bărbat, de 40 de ani, din comuna Valea Vinului, și-ar fi agresat soția în timp ce se afla într-o scară de bloc din municipiul Satu Mare, care ulterior a fost transportată la Unitatea de Primiri Urgențe, din municipiul Satu Mare. În aceste condiții, existând o stare de temere și un risc asupra vieții și integrității acesteia, în baza prevederilor Legii 217/2003, polițiștii au emis un Ordin de protecție provizoriu pe o perioadă de 5 zile împotriva presupusului agresor, prin care s-a dispus ca acesta să păstreze o distanță de cel puțin 50 m față de femeie și locuința acesteia.

  Un alt asemenea ordin de protecție a fost emis de polițiștii sătmăreni în aceeași zi, în condițiile în care o femeie, de 33 de ani, a sesizat faptul că a fost agresată fizic și verbal de către soțul ei.

  În primul caz sunt continuate cercetările, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie, pentru care va fi propusă soluție legală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare. De asemenea, polițiștii monitorizează ambele cazuri și atrag atenția cu privire la obligativitatea respectării legalității și a normelor de conviețuire socială, inclusiv în cadrul familiei!

  Circa 20 de ordine de protecție provizorii remise în acest an
  Deși fenomenul este, din păcate, mult mai amplu, doar puține femei bătute sau amenințate recurg la ajutorul polițiștilor. În acest an, polițiștii sătmăreni au remis circa 20 de astfel de ordine de protecție.

  Ce este ordinul de protecție
  Începând cu data de 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc. Ordinul prevede și modul în care polițiștii trebuie să acționeze în situații speciale, spre exemplu în cazul evacuării agresorului din imobil.

  Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol. În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img