More


  VIDEO/FOTO. Diaspora din ȚARA OAȘULUI, față în față cu trei MINIȘTRI din GUVERNUL României. ZIUA DIASPOREI, la prima ediție

  =

  Diaspora din toată Țara Oașului a avut posibilitatea să stea față în față și să discute diferite aspecte cu trei ministri din cadrul Guvernului României. Toate acestea a fost posibile vineri, cu ocazie primei ediții a evenimentului „Ziua Diasporei – Negreşti-Oaş este Acasă”, eveniment organizat de Primăria orașului Negrești Oaș în parteneriat cu organizația RePatriot.

  Evenimentul s-a bucurat de succes, ministerul Finanțelior, Eugen Teodorovici, răspunzând cu profesionalism tirului de întrebări venit din partea celor circa 200 de participanți prezenți la eveniment.

  Invitați de marcă

  Au răspuns invitației organizatorilor și reprezentanții Guvernului – ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, ministrul Apărării Naționale Gabriel Leș, și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, prefectul Darius Filip, alături de parlamentari, reprezentanți ai principalelor instituții din județ, în parteneriat cu Protopopiatul Ortodox Oas, prin protopopul Marcel Malanca, Consiliul Consultativ al orașului, reprezentanți ai patronatelor și societății civile, și nu în ultimul rând ai partenerilor noștri de la RePatriot. – alături de reprezentanți ai principalelor instituții din județ, ai Consiliului Consultativ al orașului, ai patronatelor și societății civile, și nu în ultimul rând ai partenerilor noștri de la RePatriot.

  De asemenea, la manifestare a mai fost prezenți Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Florin Iura, vicepreședintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Radu Roca, secretarul de stat Lilla Debelka, președintele executiv al PSD Satu Mare, managerul Nord Vest TV și Gazeta de Nord Vest, Mircea Govor, consilieri județeni, primari și viceprimari din județul Satu Mare.

  Scopul manifestării

  Scopul acestei reuniuni a fost de a-i aduce pe negreștenii de pretutindeni mai aproape de comunitatea locală, de a le oferi oportunități de afaceri și de muncă. Pe de altă parte, am invitat și reprezentanții mediului de afaceri pentru a putea lega parteneriate trainice.

  Prin această conferință, organizatorii, Primăria și Consiliul Local al orașului Negrești-Oaș, au dorit să pună față în față negreștenii din diaspora, antreprenorii locali, reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale și ai Bisericii, cu scopul de a facilita parteneriate reciproc avantajoase pentru comunitatea locală din Țara Oașului.

   

  Mesajul primarului Aurelia Fedorca

  Negreștenii care trăiesc dincolo de granițele țării au avut ocazia de a discuta pe larg cu reprezentanții Guvernului despre problemele pe care le întâmpină, au făcut propuneri de programe și inițiative care să încurajeze cât mai mulți negreșteni din diaspora să revină și să folosească oportunitățile de care pot beneficia aici, Acasă.
  Gazda evenimentului a fost primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, iar din partea Bisericii a vorbit protopopul ortodox de Oaș, pr.drd. Marcel Malanca, membru al Consiliului Consultativ Negrești-Oaș.

  ” Îmi doresc ca în urma discuțiilor de azi, și a altora care cu siguranță vor urma, să înțelegem care sunt măsurile pe care negreștenii plecați le văd necesare pentru ca Negrești-Oaș să devină suficient de motivant pentru a se întoarce acasă. În final, am lansat tuturor oferta de a investi în Negrești-Oaș, sens în care am propus concesionarea de terenuri în condiții avantajoase la Luna Șes pentru cei care vor să se reîntoarcă și să înceapă o afacere acasă”, a declarat primarul Aurelia Fedorca.

  Mesajul reprezentanților Guvernului României

  Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a vorbit despre măsurile guvernamentale menite să facă mai atractivă România pentru conaționalii noștri plecați.

  ”Într-un moment ca acesta, în care am ajuns la o intensitate maximă a intereselor sociale și economice convergente cu dorința și nevoia de revenire acasă a diasporei, iată că numai împreună – administrație locală, guvern, mediu de afaceri și societate civilă – putem găsi soluțiile de care avem cu toții nevoie. Pentru că, dacă la nivel național, am dorit, în primul rând, să aducem echilibru în măsurile sociale și cele economice, unde sunt deja efecte vizibile, pentru diaspora ne-am propus aceeași abordare echilibrată. Pentru că, pentru diaspora, ținem cont tocmai de intențiile tuturor românilor – atât ale celor ce vor să rămână în țările în care au plecat, s-au stabilit și si-au întemeiat familii, cât și ale celor care își doresc să revină acasă, în România”, a declarat ministrul Finanțelor.

  Ministrul Natalia Intotero a reiterat importanța menținerii unei legături strânse între autoritățile locale și diaspora, salutând totodată demersurile făcute de Primăria orașului Negrești-Oaș privind acest aspect.

  Repatriați cu succes

  Au fost prezentate și exemple de repatriați de succes, de la care cei prezenți au putut afla ce i-a determinat și cum au reușit să se întoarcă acasă.

  ”A fost un prim pas pentru a menține o legătură strânsă cu negreștenii din diaspora. Îmi doresc ca în urma discuțiilor de azi, și a altora care cu siguranță vor urma, să înțelegem care sunt măsurile pe care negreștenii plecați le văd necesare pentru ca Negrești-Oaș să devină suficient de motivant pentru a se întoarce acasă”, a mai spus primarul orașului Negrești Oaș.

  De asemenea, primarul Aurelia Fedorca a lansat tuturor oferta de a investi în Negrești-Oaș, sens în care a propus concesionarea de terenuri în condiții avantajoase la Luna Șes pentru cei care vor să se reîntoarcă și să înceapă o afacere acasă.

  La finalul evenimentului, autorul romanului “Imigrantul”, Răzvan Cheregi a lansat campania “Cumpără o carte, repatriază o familie!”. Scopul campaniei este de a repatria familii de români care lucrează în străinătate prin oferirea unei burse de 10.000 euro pentru înființarea unei afaceri noi în România.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img