More


  Activități închinate poetului Ady Endre

  =

  Biblioteca Județeană Satu Mare se alătură inițiativei Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și, în colaborare cu Muzeul Județean Satu Mare, organizează marți, 1 octimbrie 2019, cu începere de la ora 1300, la Casa memorială Ady Endre din localitatea cu același nume, un eveniment comemorativ, menit să aducă un omagiu lui Ady Endre.

  La 27 ianuarie 2019 s-a împlinit un secol de la trecerea în eternitate a lui Ady Endre (1877-1919), primul poet modern maghiar, născut în ținuturile noastre, la Mecențiu, localitate care acum îi poartă numele. În acest context, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud organizează o suită de activități închinate lui Ady, reunite sub genericul „Igéim bővek, zengők, nagyok” („Mi-e verbul larg, înalt, răsunător”). Debutul activităților va avea loc luni, 30 septembrie la Bistrița, cu conferința susținută de Markó Béla, „Ady Endre időszerűsége” („Actualitatea lui Ady Endre”), urmată de „Portret literar Markó Béla”, în prezentarea lui Kocsis Francisko. Activitățile vor continua marți, 1 octombrie, cu începere de la ora 1300, la Casa memorială Ady Endre, cu prelegerea „Ady ma / holnap” (Ady azi / mâine), susținută Karácsonyi Zsolt, și un recital de poezie în rostirea actorului Marosán Csaba. Este cunoscut faptul că poezia lui Ady a fost descoperită publicului român de un poet de talia sa, cu care a legat o strânsă prietenie, Octavian Goga. Ady Endre demonstrează prin opera sa că barierele vremelnice dintre popoare pot fi depășite prin cultură. Astfel că, prin alocuțiunile și prezentările susţinute de către dr. Viorel Câmpean şi drd. Marta Cordea de la Biblioteca Județeană Satu Mare, va fi evidențiată contribuția traducătorilor sătmăreni din lirica lui Ady, în limba română. În pleiada acestor traducători se regăsesc numele lui Octavian Șireagu, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur și lista ar putea continua.

  Moderatorul evenimentului va fi Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. La eveniment sunt invitați să participe scriitori maghiari și români din Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Cluj și Mureș, manageri și directori de instituții, cercetători, profesori și oameni de cultură, jurnaliști, bibliotecari precum și toți cei care se simt apropiați de poezie și de istoria litarară.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img