More


  ALERTĂ. Un VIRUS MORTAL face ravagii în județ. Aproape 30 de FOCARE ACTIVE

  =

  Cu toate că la un moment dat gripa porcină africană a fost eradicată în județul Satu Mare, virusul a revenit și mai puternic în județ. În prezent, sunt active aproape 30 de focare, care au ucis sute de porci domestici și peste 1.400 de porci mistreți. Între timp, autoritățile sătmărene iau măsuri drastice de combatere a virusului mortal.

  Aproape 30 de focare active, sute de porci sacrificați

  Potrivit ultimelor informații furnizate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, în prezent, în județ sunt active aproape 30 de focare de pestă porcină africană.

  Este vorba despre cele existente în exploatațiile non profesionale din localitățile Bercu Nou – 2, Porumbești – 9, Mesteacăn – 3, Sărăuad – 6, Tășnad – 2, Santău – 1, Cidreag – 5, Halmeu – 1. Dintre cei 290 de porci domestici suspecți de boală, 21 capete au murit iar 280 au fost uciși în focar.

  Din cei 151 de mistreți găsiți morți în 16 Fonduri de Vânătoare – un număr de 116 capete au fost pozitivi, iar din cei 1.440 mistreți împușcați în 43 Fonduri de Vânătoare, un număr de 39 de mistreți au fost declarați pozitivi, în urma examenelor specifice de laborator.

  Măsuri extreme luate de autorități

  Între timp, autoritățile sătmărene sunt în alertă maximă și au luat o serie de măsuri extreme de combatere a virusului. Astfel, toate aglomerările și expozițiile de animale, din localitățile județului Satu – Mare, rămân închise până la noi dispoziții.

  În localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mișcare a suinelor în localitate sau între localități. Se vor aplica și respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Acestea fiind reprezentate de, împrejmuirea totală a exploatației, asigurarea unui dezinfector rutier și pietonal, vestiar filtru, echipament de protecție obligatoriu, respectarea condițiilor privind angajarea personalului muncitor și circulația personalului în exploatații, angajații permanenți, cu carnete de sănătate, vizate la zi, cu interdicția de a crește porci la domiciliu sau în altă locație, fără a intra în contact cu alți porci domestici sau mistreți, accesul vizitatorilor se va face doar în cazuri fortuite și numai cu respectarea regimului de filtru.

  Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

  Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală. Se vor aplica măsuri de igienă/ biosecuritate corespunzătoare, reprezentate și de schimbarea hainelor si încălțămintei, cu care s-au efectuat deplasări de către persoane autorizate în fondurile de vânătoare, aceste măsuri fiind  aplicate și tuturor persoanelor participante, care intră în contact cu porcii mistreți, pentru a reduce riscul de difuzare a virusului pestei porcine africane.

  Reamintim, și pe această cale, că toți crescătorii de suine, proprietari de exploatații profesionale, cât și de exploatații non profesionale, au obligația ca la orice suspiciune de boală sau îmbolnăvire la porci, să fie anunțat imediat medicul veterinar concesionar, medicul veterinar oficial, precum și DSVSA -ul Satu – Mare.

  ”Atenționăm crescătorii de suine, că în urma sacrificărilor de porci pentru consum propriu, aceștia au obligația de a anunța imediat medicul veterinar din localitatea de domiciliu, în vederea efectuării unui examen ante mortem al porcului viu și post mortem a carcasei , precum și pentru a recolta probe pentru examene specifice de laborator”, spun reprezentanții DSVSA Satu Mare.

  Se cere sprijinul populației

  DSVSA  Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei.

  ”În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu suine vii / purcei, sau produse alimentare, efectuate cu și din autovehicule indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora”, mai spus reprezentanții instituției.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img