More


  ALERTĂ. Virus MORTAL care a DISTRUS o fermă. Mii de animale UCISE

  =

  Pentru prima dată, pestA porcină africană a fost depistată la o fermă din județul Satu Mare. Autoritățile sătmărene sunt în alertă maximă. Circa 5.000 de porci de la ferma respectivă vor fi sacrificați, în timp ce în zonă au fost luate măsuri de protecție draconice.

  Peste porcină africană la o fermă din Săcășeni

  Sub coordonarea subprefectului judeţului Satu Mare, Altfatter Tamás, membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) – Unitatea Locală de Decizie au aprobat miercuri, 25 septembrie 2019, “Planul de măsuri pentru controlul bolii pesta porcina africană în exploataţia S.C. MASTVET S.R.L Săcăşeni Ferma 5, jud. Satu Mare”.

  Potrivit celor transmise de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (D.S.V.S.A) Satu Mare au fost înregistrate aproximativ 5.000 capete animale (porci) din exploataţie, s-a impus interdicţia de scoatere din exploataţia afectată a furajelor pentru animale şi a altor materiale. De asemenea, s-a stabilit zona de restricţie (protecţie şi supraveghere) în jurul focarului cu o rază de 3 km, respectiv în Cig, Ganaş, Săcăşeni, Sărăuad. Zona de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km include localităţile Tăşnad, Blaja, Căuaş, Valea Morii, Santău, Ghileşti, Silvaş, Ady Endre, Eriu Sâncrai, Satu Mic, Mihăieni, Unimăt, Sechereşa, Chegea.

  Mişcarea animalelor din zona de protecţie este restricţionată în conformitate cu legislaţia în vigoare. Procedura de eradicare a bolii a fost începută, sub supravegherea autorităţilor cu atribuţii în domeniu.

  Este primul focar de pestă porcină înregistrat la o societate comercială din judeţul Satu Mare.

  Nouă focare, închise recent

  Recent, în județul Satu Mare au fost stinse nouă focare de pestă porcină africană (PPA), diagnosticate în acest an, în gospodării non profesionale, toate aflate în zona Tășnadului. Este vorba despre localitățile Sărăuad – 6 focare, Santău – 1 focar și Tășnad – 2 focare.

  Prin acest act de stingere a bolii, se consemnează că în localitățile Sărăuad, Santău și Tășnad nu mai există animale bolnave sau animale ținute sub observație clinică pentru PPA, aceasta în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere în această boală.
  În focarele de boală înregistrate până acum în județ au existat un număr total de 202 porcine afectate dintre care 15 porcine moarte și 182 porcine eutanasiate și 5 sacrificate.

  Toate cadavrele au fost ecarisate prin incinerare în unități autorizate sanitar-veterinar.
  În ceea ce privește reapariția bolii pe teritoriul județului nostru și evoluția foarte agresivă, precizăm că principala cauză o reprezintă nerespectarea, de către crescătorii particulari, a regulilor minime de biosecuritate și a normelor sanitare veterinare ce reglementează comerțul cu porcine, concluzie apărută în urma anchetelor epidemiologice preliminare efectuate în focarele de boală.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img