More


  Beneficiile alăptării, cu medicul specialist neonatolog Roxana Varga

  - Advertisement -

  Subiectul alăpării intră din ce în ce mai mult în atenția opiniei publice, iar GNV a stat de vorbă cu medicul specialist neonatolog și consultantul în alaptare acreditat IBCLC, Roxana Varga.

  Beneficiile alăptării se pot deduce din simpla înțelegere a faptului că ea este calea naturală,  normală de a hrăni copilul specie umane. Laptele mamei trebuie să asigure o creştere musculară şi osoasă lentă şi o creştere rapidă a creierului. Conţine acei acizi graşi care contribuie esenţial la acest lucru. Laptele vacii, care trebuie să asigure o creştere musculară şi osoasă rapidă, conţine acele proteine care asigură creşterea adecvată a viţelului. Acestea fiind spuse, şi demonstrate de multiple studii, apare evident că laptele mamei este alimentul ideal pentru fiecare nou născut. Compoziţia lui este constantă pentru a asigura în orice moment cea mai bună nutriţie pentru supravieţuirea, creşterea şi dezvoltarea copilului.

  Pentru a puncta un număr de 6 avantaje aș enumera următoarele:

  1. Digestive: cel mai valoros calitativ, indiferent de alimentaţia mamei, are biodisponibilitate înaltă (se absorb toti nutrienții, enzimele), reduce riscul de obezitate
  2. Alergii: reduce riscul de apariție a alergiilor
  3. Stimularea imunității: conține celule vii și anticorpi care vor proteja copilul de toate bolile prin care mama a trecut și de afecțiunile acute respiratorii sau digestive care pot apărea în primii 2 ani de viață, fiind singurul medicament care tratează boala, nu simptomele
  4. Scade riscul de anemii: fierul din laptele matern, deşi în cantitate mai mică decât în substituenţi, se absoarbe mai bine. Se ştie că unul din efectele anemiei este scăderea capacităţii de efort intelectual şi că una din căile de a ameliora anemia sugarului este alăptarea, deoarece fierul din laptele matern, deşi în cantitate mai mică decât în substituenţi, se absoarbe mai bine.

  1. Inteligența: Ataşamentul sigur de care beneficiază copiii alăptaţi creşte gradul de siguranţă, maturitate şi asertivitate. În ceea ce priveşte dezvoltarea cognitivă, la testele de inteligenţă s-au constatat scoruri semnificativ mai bune la copiii care au fost alăptaţi. Unul dintre beneficiile necontestate ale alăptării, subliniate şi în studiul care a deschis această discuţie, este creşterea coeficientului de inteligenţă la copiii alăptaţi. Studiul în cauză arată că o alăptare exclusivă (copilul primeşte DOAR lapte de mamă, nu ceai, nu apă, nu alte suplimente) de trei luni adaugă 3 puncte la IQ, dar o alăptare exclusivă de 6 luni duce la creşterea IQ cu 6- 8 puncte
  2. Afectiv: alăptarea ajută la crearea atașamentului dintre mamă și copil. Alăptându-l la cerere ești obligată să îl ai mereu în brațe. În dezvoltarea cognitiva a bebelușului este foarte importantă încrederea. El înțelege în timp faptul că este bine să își exprime dorințele, pentru că mama le înțelege și îi răspunde, atunci când simte că îi e foame, sete, când este supărat, mereu se va liniști la sânul mamei. Copiii alăptați sunt mai ușor de educat, deoarece sunt mai atenți la mesajul care li se transmite pentru că mama este mereu atentă la mesajul pe care ei îl transmit.

  Pe termen scurt, în multe cazuri părinții omit să vadă diferențele între copiii alăptați și cei hrăniți cu formula. Pe termen lung însă diferențele pot fi majore. În primii 3 ani de viață la specia umana continuă dezvoltarea începută în viața intrauterină. Dacă în cele 9 luni de sarcină părinții fac tot posibilul pentru a ajuta la menținerea unei sarcini normale în care bebelușul să se dezvolte frumos, esre de neînțeles cum după naștere putem alege să îi oferim produse industriale, comerciale.

  Toate mamele pot alăpta, unele pot alăpta exclusiv, fără a fi nevoie de formula de lapte suplimentar, însă orice picătura de lapte matern este importantă. Susținerea alăptării atât de masivă a apărut în ultimii ani ca urmare a înțelegerii riscurilor la care ne supunem în această perioadă în care suntem invadați de magazine și alimente sintetice.

  Adulții de azi sunt foștii copii care au fost hrăniți cu lapte de vacă, capră, formule. Sănătatea lor fizică și psihică, noi ca medici vedem că nu poate fi comparată cu cea a generațiilor anterioare. OMS ne explică prin studii care ar putea fi cauzele pentru aceste probleme, iar lipsa alăptării este unul din motive.

  Îi sfătuiesc pe toți părinții să profite de posibilitatea de a se informa corect. Răspunderea noastră ca părinți începe după momentul nașterii copilului. Alăptarea eu consider că este o datorie pe care ne-o putem asuma dacă îi înțelegem importanța și dacă ne propunem să o îndeplinim. O mamă pentru a putea alăpta are nevoie doar de sprijin și informare corectă. Îi aștept astfel pe viitorii părinți la cursul despre alăptare și puericultură din data de 15 octombrie.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img