More


  Expoziție la Muzeu dedicată sărbătorii Înălțarea Sfintei Cruci

  - Advertisement -

  În data de 13 septembrie, ora 13, la sediul Muzeului Judeţean Satu Mare (strada Vasile Lucaciu, nr.21), va fi vernisată expoziţia „Simbolul crucii în arta tradiţională şi contemporană din Sătmar”. Expoziţia este concepută de către dr. Mihaela Grigorean, Ciprian Honca și Mihai Mocan, ca un dialog tematic între obiectul sacru și epifaniile sale în fotografie documentară, film etnografic, mărturisire de credință și muzică religioasă.

  Modalitățile în care simbolul crucii s-a întipărit în mentalul colectiv sătmărean este etalat în cadrul expoziției prin obiecte sacre din colecțiile muzeului sătmărean și negreștean, prin lucrări ale celebrului fotograf de odinioară, Ioniță G. Andron, dar și prin instantanee memorabile ale urmașilor săi valoroși din prezent, Alexandru Feher și Remus Țiplea. Simbolistica vastă ce este asociată Crucii este potențată de operele unor pictori celebrii din țară (lucrări inspirate din excursii de studiu realizate în Oaș, sub îndrumarea Cristinei Gloria Oprișa și a Mihaelei Grigorean). Vasile Pop Negreșteanu, un artist emblematic al comuniunii filonului artei tradiționale cu filonul artei religioase, asigură evenimentului o splendidă încununare. Atmosfera sărbătorii Sfintei Cruci, celebrată în biserica orientală și occidentală, a istoriei dramatice de care a avut parte Lemnul Sfânt după redescoperirea sa la poalele Golgotei, va fi insuflată de pricesnele interpretate de Petrică și Petre Zele.

  Realizată în contextul celebrării în Biserica Ortodoxă Română a „Anului omagial al satului românesc”, expoziţia problematizează creator şi constructiv criza spirituală din lumea contemporană, criză ce se încearcă a fi depăşită printr-o reîntoarcere la reperele unei spiritualităţi autentice ancorate în expresiile tradiţionale de sacralizare a spaţiului tradiţional.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img