More


  IMPRESIONANT. Sătmărenii SCAPĂ, încet, încet, de JUGUL băncilor. Scad CREDITELE, scad DATORIILE

  - Advertisement -

  Încet, încet, sătmărenii reușesc să scape de sub jugul băncilor. Și reușesc acest lucru plătindu-și o mare parte din datorii la bănci. În cursul acestui an, atât valoarea totală a creditelor, cât și valoarea totală a datoriilor pe care sătmărenii le au la bănci, în urma creditelor contractate, a scăzut semnificativ. În același timp, a crescut cu aproape 140 de milioane de lei valoarea depozitelor avute de populație în bănci.

  Credite în scădere, datorii în scădere

  Astfel, la finele anului trecut, valoarea totală a creditelor deținute de sătmăreni în bănci era de 3.056,8 milioane lei, din care 2.054,3 milioane lei, în lei, și 1.002,5 milioane lei, în valută. La finele lunii iulie a acestui an, cu alte cuvinte în doar șapte luni, valoarea acestor credite a scăzut cu 85,6 milioane lei, la 2.971,2 milioane lei, din care 2.028,1 milioane lei, în lei, respectiv 943,1 milioane de lei, în valută.

  Totodată, a scăzut semnificativ și valoarea datoriilor la plata creditelor, adică a restanțelor la plata ratelor la bancă.

  Astfel, dacă la finele anului trecut, valoarea restanțelor la plata ratelor era de 162,4 milioane lei, din care 74 de milioane de lei la creditele în lei, respectiv 88,4 milioane lei la creditele în valută, după primele șapte luni ale acestui an, valoarea acestor restanțe a scăzut cu mai bine de 57 de milioane de lei, ajungând la 105,4 milioane lei, din care 62,5 milioane lei la creditele în lei, respectiv 42,9 milioane lei, la cele în valută. Se poate observa că, în acest ultim caz, valoarea restanțelor creditelor în valută practic s-a înjumătățit.

  Dacă analizăm aceste cifre, se poate spune că, în aceste prime șapte luni ale acestui an, sătmărenii s-au dovedit a fi buni platnici și și-au propus să-și plătească datoriile și creditele pe care le au față de bănci.

  Economii de aproape 140 de milioane de lei

  Nu numai că au reușit să își achite o bună parte din credite și din datorii la plata ratelor la bănci, ci, mai mult decât atât, sătmărenii au reușit să economisească mai mulți bani.

  Astfel, la finele lunii iulie, valoarea economiilor sătmărenilor în bănci era de 3.127, 7 milioane lei din care 1.962,6 reprezintă economiile în lei, respectiv 1.165,1 milioane lei, economiile în valută, cu 139,4 milioane de lei mai mari decăt la finele anului trecut, când valoarea totală a economiilor sătmărenilor nu depășeau 2.988,3 milioane lei (1.923,2 milioane lei, în lei, respectiv 1.095,1 milioane lei, în valută).

  Trebuie menționat faptul că marea majoritate a acestor economii, în proporție de circa 85-90%, o reprezintă economiile făcute de populație, doar restul reprezintă sume de bani ținute în bănci de agenții economici sătmăreni.



  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img