More


  Paulovics László, cel mai recunoscut peisagist și portretist sătmărean din ultimul sfert de veac

  - Advertisement -

  Graficianul, pictorul și scenograful, László Paulovics s-a născut în 15 august 1937 în municipiul Satu Mare, într-o veche familie catolică de origine croată. Studiile și le-a făcut la Satu Mare, Baia Mare și Cluj Napoca.

  După absolvirea Facultății de Artă Plastică devine muzeograf la Baia Mare, apoi scenograf al teatrului din aceeași localitate. Vine la Satu Mare unde lucrează tot ca scenograf, fiind unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai renumitului regizorul Győrgy Harag. Paul.I. Erdős îl cheamnă la Uniunea Artiștilor Plastici unde devine vicepreședinte, iar când marele grafician este ales, la rândul lui vicepreședinte pe țară,Paulovics va îndeplini funcția de președinte de facto al filialei regionale, apoi județene.


  Participă la expoziții colective în țară și în străinătate, își organizează expoziții individuale de mare răsunet, devenind un artist plastic de notorietate internațională, fiind prețuit și de colecționari. Ca grafician și ilustrator este colaboratorul de nădejde al editurii Kriterion și revistelor Igaz Szó éi Korunk. În 1984 emigrează în fostul RFG, unde activează sub pseudonimul de Las Paulo. La sfârștul anilor 1990 se stabiliște la Szentendre (Ungaria) numit și “orașul pictorilor”. Activitatea sa artistică este recunoscută prin distincții și premii de mare însemnătate.


  Din 2001 revine aproape în fiecare an la Satu Mare, unde își organizează expoziții regulat, ultima având loc în august 2015, când primeşte şi tilul de „Cetăţean de Onoare” al municipiului Satu Mare. Își donează operele diferitelor instituții culturale și publice. László Paulovics este cel mai recunoscut peisagist și portretist sătmărean din ultimul sfert de veac, arta sa devenind o oglindă fidelă și credibilă a meleagurilor sătmărene și a oamenilor din această microregiune. Este o personalitate artistică foarte influentă, maestru de seamă a mai multor generații de graficienși și pictori sătmăreni.


  Acum doi ani, când artistul împlinise optzeci de ani, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca s-a realizat o expoziție sumativă, iar apoi, cu sprijinul Academiei de Artă din Ungaria, picturile și lucrările sale grafice au fost prezentate la Galeria Vigadó. Aceste expoziții nu au fost doar o retrospectivă, ci și o sinteză a creației sale.


  Cariera de până acum a lui László Paulovics dovedește că avansează în mod consecvent în propriul său univers artistic, atingând noi și noi obiective, creând opere remarcabile, cunoscând tradiția milenară a picturii, dar relizând opere pătrunse de concepțiile, ideile sale specifice, individuale. Este caracteristic, în cazul său, că imaginația sa este activată de câte-o experiență sau de un motiv determinant și caută în mai multe variații soluția supremă. Dar nu este ispitit de propria performanță – dorește să ne ofere nouă cât mai mult din ființa sa!

  Nicolae Ghişan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img