More


  Biserica ortodoxă din Botiz a fost sfințită și târnosită de Preasfințitul Părinte IUSTIN – episcopul Maramureșului și Sătmarului

  - Advertisement -

  Ziua de duminică, 6 octombrie, a fost o zi istorică pentru credincioșii ortodocși din Botiz și invitații lor. Biserica ortodoxă, care poartă hramul istoric al „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril”, a fost sfințită și târnosită de Preasfințitul Părinte Iustin – episcopul Maramureșului și Sătmarului, care i-a dăruit și cel de-al doilea hram sfânt – IOSIF MĂRTURISITORUL, ocrotitorul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. La această mare bucurie a creștinilor ortodocși din comuna Botiz au luat parte: peste 300 de credincioși; Ioan Mureșan – primarul comunei Botiz; preoții, reformat și greco-catolic, din Botiz; membri ai Asociației socio-culturale ȚARA OAȘULUI, reprezentați de prim-vicepreședintele Vasile Lucuț; ministrul Apărării Naționale, senatorul Gabriel Leș; președintele Organizației Județene ALDE Satu Mare, Ovidiu Silaghi; Adrian Ștef – președintele ALDE Municipiul Satu Mare; Cecilia Marinescu – directorul de cancelarie al prefectului; un grup de credincioși, din Ruscova, păstoriți de Ignație Bocicorec – preotul stareț al Mănăstirii ortodoxe ucrainene „Sf. Ioan Botezătorul” din aceeași așezare, și alți invitați din localitățile județului Satu Mare.

  Primirea Preasfințitului Părinte IUSTIN…

  Preasfințitul Părinte Iustin – episcopul Maramureșului și Sătmarului – a sosit la biserica ortodoxă din Botiz, în jurul orei 9.00. Preasfinția Sa a fost primit de: un sobor de preoți; Vasile Bura – preotul paroh și consilierii parohiali; Ioan Mureșan – primarul comunei Botiz; Gabriel Leș – ministrul Apărării Naționale; Cecilia Marinescu – președintele de cancelarie al prefectului și o parte din credincioșii ortodocși din Botiz. După aceste momente sufletești emoționante, Preasfințitul Părinte Iustin a intrat în biserică unde a rostit rugăciunile specifice, printre care „Împărate ceresc” și „Preasfânta Treime”, iar apoi i-a invitat pe toți cei prezenți să se deplaseze la intrarea din biserică pentru a participa la slujba de sfințire.

  Sfințirea bisericii ortodoxe din Botiz

  După slujba de sfințire, Preasfințitul Părinte Iustin a menționat faptul că: „Biserica va fi înconjurată, iar în trei locuri vor fi sfințite lucrările de reînnoire exterioare cu apă sfințită și „Sfântul și Marele Mir”. Pe parcursul deplasării spre locurile de sfințire, clopotele bisericii vor putea fi trase, iar în momentele sfințirii acestea trebuie oprite”. Sfințirea lucrărilor exterioare s-a încheiat în fața bisericii, unde Preasfințitul Părinte Iustin a întrebat la ușa închisă a bisericii: „Cine este Împăratul Măririi ?”…, iar din interior i-a răspuns părintele paroh Vasile Bura…Această rânduială bisericească a fost la fel ca în Noaptea de Înviere. A urmat apoi intrarea în biserică, după care Preasfințitul Părinte Iustin a sfințit și noile picturi din biserică, realizate de pictorul Liviu Pop. Pentru veșnică aducere aminte, Ioan Socolan – părintele protopop de Satu Mare – a dat citire „Documentului de sfințire”, în care au fost trecute toate lucrările de reînnoire ale bisericii din Botiz. Documentul a fost semnat de: Preasfințitul Părinte Iustin, părintele protopop Ioan Socolan, preotul paroh Vasile Bura și preoții care au participat la sfințirea bisericii din Botiz. Acest document istoric, împreună cu „sfintele moaște ale mucenicilor de la Niculițel, din sec. IV, aduse special din Dobrogea”, au fost introduse într-un tub de inox, care a fost așezat în „piciorul Sfântului Altar”. De asemenea, în cele patru colțuri ale altarului au fost așezate simbolurile celor patru sfinți evangheliști: Matei, Marcu, Luca și Ioan. Locurile special pregătite în altar, pentru această rânduială creștinească, au fost pecetluite cu ceară, iar apoi „Sfântul Altar” a fost uns cu „Sfântul și Marele Mir” și stropit cu apă sfințită cu esență de trandafiri. Sfințirea bisericii s-a încheiat în jurul orei 9.00, după care credincioșii împreună cu oaspeții au participat la Sfânta Liturghie arhierească.

  Predica și premiile
  dăruite de Preasfințitul Părinte Iustin

  Sfânta Evanghelie, din cea de a 20 – a duminică după Rusalii, dedicată „Învierii fiului văduvei din Nain”, a fost prezentată de Preasfințitul Părinte Iustin și din perspectiva „învierii” tinerilor din zilele noastre, care au luat-o pe căi greșite. Pentru corectarea comportamentelor greșite ale unor copii, părinții au un rol determinant în educația și reabilitarea acestora. „Părinții vor da socoteală în fața lui Dumnezeu de modul în care și-au educat copiii”. Printre altele, Preasfințitul Părinte Iustin a subliniat faptul că: „ Astăzi este o zi istorică pentru credincioșii ortodocși din Botiz, deoarece, iată că, după 133 de ani, această biserică reînnoită a fost sfințită în întregime. O biserică poate fi sfințită numai de un episcop. Preoții nu pot sfinți o biserică. Această biserică nu a fost sfințită niciodată. Nicio biserică nu poate fi sfințită fără pictură integrală. Este meritul preotului paroh Vasile Bura, cu o activitate preoțească de peste 30 de ani, și a Consiliului parohial, care s-au preocupat pentru definitivarea lucrărilor de reînnoire, exterioare și interioare cu picturile aferente”. În final, preotul paroh Vasile Bura a primit o diplomă de onoare și o cruce sfințită, înmânate de Preasfințitul Părinte Iustin. Au primit diplome și medalii omagiale alți credincioși și oameni de afaceri, care s-au preocupat de săvârșirea lucrărilor la biserica ortodoxă din Botiz, inclusiv primarul Ioan Mureșan și pictorul Liviu Pop. După aceste clipe, pline de recunoștință arhierească, Preasfințitul Părinte Iustin s-a fotografiat cu un grup de copii, preoți și credincioși din Parohia Botiz. La ieșirea din biserică, toți copiii, credincioșii și invitații au primit câte o iconiță sfințită dăruită de Preasfințitul Părinte Iustin, pe care este trecut chipul Mântuitorului Iisus Hristos, imaginat în mozaic pe unul din pereții Catedralei Episcopiei Ortodoxe SFÂNTA TREIME din Baia Mare, iar pe spatele ei este trecută o minunată rugăciune: „ Preacuratului Tău chip ne închinăm, Bunule, cerând iertare greșelilor noastre, Hristoase Dumnezeule. Că de voie ai binevoit a Te sui cu Trupul pe Cruce, ca să izbăvești din robia vrăjmașului pe cei pe care i-ai zidit. Pentru aceea, cu mulțumire îți strigăm Ție: Toate le-ai umplut de bucurie, Mântuitorul nostru, Cel ce ai venit să mântuiești lumea”- cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte IUSTIN – Episcopul Maramureșului și Sătmarului.


  Informații și imagini detaliate veți putea afla și urmări din emisiunea INCURSIUNE ÎN COTIDIAN, difuzată vineri, 11 octombrie, de la ora 20.45, pe postul de televiziune NORD VEST TV Satu Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img