More


  Colegiul Național Mihai Eminescu, la 100 de ani de existență. Ministrul Gabriel Leș, prezent la eveniment

  - Advertisement -

  Sala mare a Casei de Cultură din municipiul Satu Mare a găzduit vineri, 4 octombrie, un spectacol-gală dedicat celebrării Centenarului Colegiului Național Mihai Eminescu Satu Mare – o instituție de prestigiu, care a format mulți oameni valoroși de-a lungul timpului.

  Cuvinte alese în discursurile oficiale
  La eveniment au fost prezente o serie de oficialități, în deschidere luând cuvântul ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, fost eminescian – emoționat de acest context care îi amintește de anii liceului: “Am foarte mari emoții. Se pare că totuși sentimentele de puternică nostalgie care se revarsă văzându-vă pe dumneavoastră deopotrivă dascăli, colegi, nu pot fi cosmetizate. Privind în urmă la perioada anilor de liceu, mă încearcă un amalgam de sentimente de bucurie, sobrietate și chiar puțină mândrie, trebuie să recunosc, fiind privilegiat să pot avea parte de o educație care mi-a deschis un frumos drum în viață.”


  “100 de ani raportat la scara istoriei este foarte puțin, dar ultimii 100 de ani pentru istoria orașului nostru înseamnă enorm, iar pentru România reîntregită și renăscută la 1 Decembrie 1918 înseamnă 100 de ani de învățământ românesc la Satu Mare. De la început instituție de elită a învățământului, actualul Colegiu Național Mihai Eminescu este reperul superior al învățământului liceal la Satu Mare, atât prin prisma performanței școlare deosebite, cât și prin poziționarea în sistemul de valori al societății sătmărene” – a spus prefectul județului Satu Mare, Darius Filip. Prezent la eveniment a fost și primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor, care a declarat: ,,Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a format generații de absolvenți care au făcut cinste învățământului sătmărean. Grație unui corp profesoral de excepție și a unor absolvenți meritorii, tradiția a fost dusă mereu mai departe și vă felicit pentru acest lucru.”

  Un spectacol frumos, parte a suitei de activități a Centenarului
  Spectacolul a fost unul grandios, un adevărat regal, care a oferit audienței într-un decor alb absolut superb – proiecții interesante, momente muzicale de excepție, dar și momente poetice. În public au fost prezenți, alături de oficialități, corpul didactic al colegiului, foști absolvenți, dar și actuali elevi. La intrare, invitații au fost așteptați cu pâine tradițională de către elevi îmbrăcați în port popular și uniforme.


  Evenimentul face parte din suita activităţilor organizate zilele acestea de către profesorii şi elevii unităţii de învăţământ cu prilejul împlinirii centenarului, printre care prezența lui Mircea Florian (eminescianul care ne-a amprentat adolescența și tinerețea, autor de muzică folk în anii ’70-’80, unul dintre pionierii muzicii experimentale și ai muzicii electronice din România) sau lansarea revistei ,,Luceafărul și Noi” și a altor cărți dedicate Centenarului colegiului.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img