More


  DRASTIC. Mii de animale UCISE la Satu Mare. Care a fost MOTIVUL pentru care s-a luat această DECIZIE

  - Advertisement -

  Mii de animale au fost ucise în această săptămână în județul Satu Mare., Este vorba despre peste 5.000 de porci crescuți la o fermă de suine din localitatea Săcășeni unde, săptămâna trecută, a fost confirmaT un focar de pestă porcină africană.

  Primul focar la o fermă

  Pe data de 26 septembrie, Prefectura Satu Mare, împreună cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, confirma existența primului focar de pestă porcină africană la o fermă din județul Satu Mare. Era vorba despre o femră de peste 5.000 de capete de suine din localitatea Săcășeni.

  Autoritățile sătmărene au elaborat un plan de măsuri draconic. S-a impus interdicţia de scoatere din exploataţia afectată atât a animalelor, cât și a furajelor pentru animale şi a altor materiale.

  De asemenea, s-a stabilit zona de restricţie (protecţie şi supraveghere) în jurul focarului cu o rază de 3 km, respectiv în Cig, Ganaş, Săcăşeni, Sărăuad. Zona de supraveghere în jurul focarului cu o rază de 10 km include localităţile Tăşnad, Blaja, Căuaş, Valea Morii, Santău, Ghileşti, Silvaş, Ady Endre, Eriu Sâncrai, Satu Mic, Mihăieni, Unimăt, Sechereşa, Chegea.

  Cinci mii de porci uciși

  În cursul acestei săptămâni, pentru a eradiuca focurul de pestă porcină africană de la Ferma din Săcășeni, specialiștii DSVSA au recurs la uciderea tuturor celor circa 5.000 de porci existenți aici.

  ”În această săptămână, la focarul de Pestă Porcină Africană, din exploatația comercială de creștere a suinelor – localitatea Săcășeni, s-a finalizat uciderea suinelor respectiv neutralizarea cadavrelor acestora”, se arată într-un comunicat de presă remis de DSVSA Satu Mare.

  Astfel, se poate considera că focarul de pestă porcină africană de la ferma din Săcășeni este pe cale de a fi stins.

  Recomandări făcute populației

  Pentru a interveni în cel mai rapid mod în cazul în care apare vreu-n focar de pestă porcină africană, dar și pentru a împreidoca expansiunea bolii în județ, DSVSA face o serie de recomandări populației.

  Astfel, în localitățile cuprinse în zona de supraveghere, având o rază de 10 km, este interzisă orice fel de mișcare a suinelor, atât în localitate cât și între localități. Se vor aplica și respecta toate măsurile de biosecuritate în exploatațiile comerciale cât și în cele non profesionale. Suinele domestice din exploatațiile non profesionale, trebuie ținute obligatoriu numai în spații închise, iar acestea nu vor fi hrănite cu resturi alimentare provenite din mâncarea gătită în familie. Se va evita contactul suinelor domestice cu porcii mistreți. Scroafele / vierii nu vor fi scoase / scoși din exploatație, în scopul montei cu alte suine provenite din alte exploatații.

  ”Reamintim crescătorilor și deținătorilor de suine, că în cazul apariției unui nou focar de pestă porcină africana, porcii se ucid, numai în exploatația unde există focarul de boală. DSVSA  Satu-Mare solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse și întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. În același timp rugăm toți cetățenii județului Satu Mare să anunțe imediat la DSVSA Satu Mare și /sau Inspectoratul Județean de Poliție, comerțul ilicit cu suine vii / purcei, sau produse alimentare, efectuate cu și din autovehicule indiferent de numerele de înmatriculare ale acestora”, se arată într-un comunicat al DSVSA Satu Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img