More


  Irina – unul dintre cele mai vechi sate din judeţul Satu Mare

  =

  Probabil că mulţi dintre voi v-aţi întrebat care este cel mai vechi sat din judeţul Satu Mare. Un posibil răspuns ar fi satul Irina, localitate care aparţine de comuna Andrid, situat la 17 km sud de Carei, pe terasa dreaptă a Văii Ierului, pe linia şoselei Carei – Andrid – Tăşnad.


  Localitatea este menţionată în izvoarele scrise încă din anul 1219, în Registrul de la Oradea. După o lacună documentară care durează peste o jumătate de veac, Irina apare din nou în lumina surselor istorice în 1278, la moartea fără moştenitori a proprietarului satului, Todor, fost iobag al cetăţii Satu Mare. Atunci, regele Ladislau IV înapoiază satul posesorilor de drept, fiii nobilului Vid. Familia lui Vid, care va purta numele satului de rezidenţă (Irinyi), avea deja o istorie îndelungată şi plină de evenimente semnificative. Strămoşul proprietarilor Irinei, tatăl lui Vid, fusese încorporat în garda militară a cetăţii Solnoc, în calitate de iobag de cetate, şi apoi ridicat de suveranul Bela III (1172-1196) la statutul de servitor regal, similar celui de nobil.

  Cariera militară a membrilor familiei îşi are punctul culminant în timpul lui Vid, care, luptând alături de regele Ladislau IV împotriva Cehiei, este cel care îl capturează pe însuşi fiul regelui ceh şi îl predă ca prizonier de război suveranului său. Evenimentul, răsplătit de rege prin donarea satului Irina, este imortalizat chiar în blazonul familiei, care reprezintă un nobil ţinând înlănţuit un personaj în veştminte domneşti, cu coroană. Similar altor sate din zonă, Irina este împărţită pe parcursul evului mediu şi până în perioada modernă de mai mulţi proprietari, însă cei mai semnificativi rămân totdeauna nobilii din familia Irinyi. Până inclusiv în secolul al XIX-lea, aceştia fac parte din aşa-numita „aristocraţie de comitat”, persoane cu funcţii mai mult sau mai puţin importante (vicecomite, jude nobiliar etc.) la nivelul centrului administrativ.

  Populaţia satului în perioada premodernă este, conform surselor disponibile, majoritar maghiară şi de rit reformat. Pentru o scurtă perioadă de timp, la jumătatea secolului al XVIII-lea, familia proprietară Irinyi îmbrăţişează confesiunea romano-catolică, determinând şi o trecere în masă, temporară, a locuitorilor satului la ritul catolic. În secolul al XIX-lea, cei rămaşi la catolicism au construit o capelă, susţinută şi de nobilii proprietari. În sat trăia, la finalul secolului al XVIII-lea, şi o comunitate românească mică, prea puţin numeroasă pentru a construi o biserică sau a susţine o parohie.

  Pe o fundaţie care data probabil din secolul al XV-lea, familia Irinyi ridică, în anul 1892, o curie impunătoare, centrul domeniului economic de la Irina. Aflată şi astăzi în picioare, clădirea curiei cu un singur nivel urmează un plan rectangular, având adosat un turn de colţ de aceeaşi formă, care se ridică cu un nivel deasupra edificiului. Ferestrele au fost probabil toate semicirculare, astăzi păstrându-şi forma doar o mică parte. În momentul actual, curia serveşte drept şcoală generală.


  În 1752, puţinele familii rămase protestante după schimbarea masivă a ritului în sat construiesc o mică biserică din lemn. Biserica actuală, cu o structură de cărămidă, a fost ridicată pe locul celei de lemn între 1804-1807, dar două decenii mai târziu are nevoie de reparaţii capitale, în urma cutremurelor care au zguduit zona în jurul anului 1830. Turnul cu ceas, încorporat în navă, a fost construit între 1858 şi 1860. Nava cu închidere semicirculară este prevăzută cu contraforturi şi prevăzută cu decoruri minimale. Mai ornamentat este frontonul, unde la nivelul turnului au fost create din tencuială cornişe proeminente. Uşa de intrare de pe aceeaşi faţadă este delimitată de ieşirea în rezalit a turnului şi de un timpan în partea superioară. În interior, turnul formează un portic cu un cor în partea superioară. Biserica ortodoxă „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril” datează din anul 1897. Este un edificiu de mici dimensiuni, cu turn pe trei nivele adosat navei.

  Sursa: traducere din regeszet.josamuzeum.hu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img