More


  Reacția ministrului Gabriel Leș după ce un general a fost trecut în rezervă pentru a prelua Ministerul Apărării

  =

  Ministrul Apărării, sătmăreanul Gabriel Leș, a avut o reacție fermp după ce președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul privind trecerea în rezervă a generalului Nicolae Ciucă din Ministerul Apărării Naționale. Șeful Statului Major al Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat, vineri, că va trece în rezervă, după ce PNL l-a propus pentru funcția de ministru al Apărării în Guvernul Orban.

  Gabriel Leș este dezamagit de faptul că tocmai cei care luptau cu înverșunare pentru a nu politiza armatei, tocmai acei fac acest lucru acum.

  Redăm integral reacția ministrului sătmărean, Gabriel Leș.

  În urmă cu aproape un an, pe 22 noiembrie, preluam pentru a doua oară conducerea Ministerului Apărării Naționale. La un prim bilanț al dosarelor aflate pe masa ministrului, constatam că una dintre cele mai mari provocări avea să fie desemnarea noului șef al Statului Major al Apărării, în contextul în care mandatul expira în foarte scurt timp. A urmat un episod de confruntare cu președintele pe care puțini l-au înțeles în toate nuanțele sale. S-a vorbit îndelung despre evitarea politizării armatei, însă în vacarmul dezlănțuit, și noianul de invective la adresa PSD, cine a mai avut răgazul și echilibrul să înțeleagă că, prin decizia de a nu prelungi acel mandat, exact acest deziderat îl urmăream – ținerea Armatei cât mai departe de jocurile politice. Acum, lucrurile sunt clare chiar și pentru cei mai inverșunați opozanti ai PSD!

  Iată, un militar de carieră, aflat în funcție, pregătindu-se ca în decurs de o zi să schimbe haina militară cu cea de politician. Observ că este un moft să mai vorbim în România europeană a anului 2019 despre un principiu esențial în arhitectura oricărei democrații care se respectă: controlul civil asupra forțelor armate.

  Împărtășesc percepția celor care găsesc inacceptabilă migrarea către politică, încă din perioada activă, a unui general al Armatei României. Precedentul este absolut nefast, iar dacă de la președintele Iohannis nu pot emite nicio pretenție (modul în care sfidează Constituția a devenit deja marcă înregistrată a domniei sale), am sperat că Partidul National Liberal, un for cu reflexe europene – după cum se recomandă – nu va pune România în postura neuzuală de a propulsa un militar (fie el și proaspăt rezervist) într-o funcție creată pentru exercitarea controlului civil.

  Vreau sa fie bine înțeles, poziția mea vizează un principiu, și nu o persoană!

  Închei prin a evoca un ilustru membru al unui partid istoric românesc, așa cum se pretinde și PNL a fi : “Negociem orice, dar NU negociem principii” (Corneliu Coposu)”, este reacția lui Gabriel Leș.

  Între timp, ieri, ministrul propus al Apărării, Nicolae Ciucă, a primit marți aviz pozitiv din partea comisiilor de apărare ale Parlamentului. El a primit 18 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și o abținere.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img