Top 10 pensiuni, mai puțin știute, din Maramureș, pentru o toamnă de poveste

Maramureșul e colțul de rai pe care trebuie să-l descoperi pe îndelete: să-i vezi dealurile și munții, să-i cunoști oamenii faini și să-i guști bunătățile. Și pentru ca experiența să fie pe măsură, trebuie să vă cazați în locuri autentice, pline de farmec.

DOMENIUL ȘESURI
Botiza, la 38 de km de Sighetul Marmației
Domeniul Șesuri este un proiect ecologic, unic în Maramureș. Este situat într-un parc natural și se întinde pe mai bine de 100 de hectare. Dacă vreți să vă cazați aici aveți la dispoziție cinci case țărăneșți originale, vechi de sute de ani, care vă vor oferi clipa de răgaz de care aveți atâta nevoie.
Unde mai pui că locul este pitoresc și oferă o priveliște de vis asupra munților din jur. Este proiectul de suflet al lui Lilli Steier și Volker Bulitta, un cuplu de germani, care au găsit, aici, oaza de liniște. Pensiunea este „child friendly”. Mai mult, de aici puteți face drumeții cu bicicleta sau pe jos.

VILLAGE HOTEL MARAMUREȘ
Satul Breb, la 50 km de Baia Mare și la 21 de km de Sighetul Marmației.
Căutați Maramureșul sută la sută autentic? La Village Hotel din satul Breb veți găsi acel loc minunat care să vă scoată din cotidianul prea stresant. Este satul tradițional cu case de poveste, creat și gândit de fotograful englez Duncan Ridgley, străinul, care, îndrăgostit de aceste locuri, s-a mutat la noi și a devenit om de-al satului. Primește oaspeți în case vechi, chiar și de 200 de ani, recondiționate, cu tot confortul. Sună bine, nu?

SOARE-N MARAMUREȘ
Budești, la 14 km de Mănăstirea Bârsana și la 90 de km de Baia Mare.
Modern, dar și tradițional. Case în stil maramureșean, cu piscină, ciubăr și jacuzzi, cu bucate fine, locale. „Soare-n Maramureș” este un proiect inedit și surprinzător, care îmbină armonios nevoia turistului de astăzi de a cunoaște trecutul, dar și aceea de a avea tot confortul zilelor noastre.
Asta vă propun gazdele tare primitoare: un sejur autentic și, în același timp, unul de lux. Pregătește-te pentru o aventură unică, în care vei descoperi peisaje de poveste, greu de uitat și în care te vei răsfața cu preparate locale.

PENSIUNEA PAJIȘTI VERZI
Vișeu de Sus, la 23 de km de Bisericile de Lemn din Vadul Izei și la 2,2 km de Mocănița din Vișeu.
Am descoperit la “Pajișți Verzi” o bucată de Maramureș frumoasă, unde tradiția este pusă la loc de cinste. Veți fi cazați într-o căsuță veche de o sută de ani, demontată bucată cu bucată și reconstruită fidel, în apropierea bisericuței de lemn. Sunt patru camere, fiecare cu baie proprie, care pot găzdui opt oaspeți. Este ca și cum ai fi cazat, pentru o noapte, într-un muzeu autentic țărănesc. Ai tot ce-ți trebuie, în aerul rustic al anilor din urmă.

IZ DE MARAMUREȘ
Șurdești, la 9 kilometri de drumul de la Cavnic, 69 de km de Săpânța, 43 de km de mănăstirea Bârsana.
Este o senzație unică să dormi într-o casă veche moroșenească, în care totul e aranjat, exact, ca acum 100 de ani. Casele de oaspeți sunt răsfirate în curte, astfel încât îți dau senzația că te afli într-un sat.
Deși totul este nou, interiorul imită foarte bine viața autentică a maramureșenilor din trecut. De la farfurii, linguri, până la cearcefuri totul este făcut la comandă, manual, de meșterii populari din zonă. Gazde perfecte sunt Anca și Ciprian, care, după ce au muncit ani buni în străinătate, s-au întors acasă și au vrut să reînvie satul copilăriei.

HANU’ LU’ COBÂLĂ
La 26 km de Baia Mare, la 6 kilometri de Ocna Șugatag și la 10 kilometri de satul Valea Izei și Mănăstirea Bârsana.
Haideți să călătorim și în Maramureșul istoric! Hanu’ lu’ Cobâlă este așezat, în satul Budeșți, la poalele munților Gutâi. Clădirea a fost ridicată de același arhitect care a construit și Mănăstirea Bârsana. Gazda, doamna Rodica, vă va întâmpina cu “papa bun ca-n Maramu”, slănină, ceapă, cârnați și horincă.
La loc de cinste, pe masă, stă peștele proaspăt, crescut în propria păstrăvărie. Și să nu uitați să cereți mămăligă cu cârnați de casă și slănină afumată. Dacă vreți să rămâneți peste noapte, în zonă, aveți la dispoziție 8 camere, cu restaurant și cramă.

MAGNOLIA RESORT
Vișeu de Sus – la 39 de kilometri de Mănăstirea Bârsana, la 51 de kilometri de Cascada Cailor, la 3,9 kilometri de Mocănița din Vișeu.
Situat în inima Maramureșului, Magnolia este un complex de case maramureșene de lemn, făcute cu bun gust, cu o atenție deosebită pentru autenticul specific zonei. Cea mai recentă căsuță de lemn a fost ridicată de meșterul care a contribuit și la construirea celebrei Mănăstiri de la Bârsana. Resortul se află la marginea Parcului Natural Munții Maramureșului, iar view-ul din camere este superb. De reținut, faptul că ultimii 800 de metri din drumul spre locație nu sunt asfaltați.

PENSIUNEA LUI VASILICĂ CETERAȘU
Oncești, la 10 km de Mănăstirea Bârsana și la 50 de km de Mocănița din Vișeu.
Este pensiunea unde veți mânca, veți bea și veți dormi, după cum va cânta Ceterasul. La propriu. Nu veți rezista celor mai bune sarmale, celei mai bune tochituri ardeleneșți și celei mai grozave ciorbe de cartofi cu afumătură, preparate cu mare pricepere de mama lui Vasilică, tanti Ileana.

CASA DE LA MARA
Mara, la 40 km de Baia Mare și la 37 de km de Cavnic.
În “Casa de la Mara”, veți descoperi acea tihnă și relaxare, ca în niciun alt loc. Pensiunea este situată, sus, pe o colină, și veți avea sentimentul că v-ați întors, în timp, în casa bunicii. Este aer tare de munte, bucate bune și liniște. Neapărat, să cerți gazdelor gogoși ca-n Maramu’. Buune rău! Îndrăzniți să le treceți pragul și veți fi uimiți!

LANDHAUS BED BREAKFAST
Vișeu de Sus, la 23 de km de Bisericile de Lemn din Vadul Izei și la 2,2 km de Mocănița din Vișeu.
Este un loc unde poți să-ți tragi sufletul, pentru că este relativ izolat. Este liniște și natură. Pensiunea are o curte generoasă și un aer rustic. Unde mai pui că este situată în apropierea Parcului Național Munții Rodnei, iar de aici se pot face drumeții și chiar echitație. Gazdele sunt primitoare și atente. Fiți fără grijă că nu vă va lipsi nimic.


Sursa: calatorinbascheti.ro

Nicolae Ghişan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Marcela Papici : “Nu mă întorc în politică și nu candidez pentru locul 2!”

Fostul viceprimar al municipilui Satu Mare, Marcela Papici a vorbit marți seara la Nord Vest TV despre noul său grup de pe facebook, al...

Evadatul a fost PRINS. Unde a fost DEPISTAT de poliţişti

  Sâmbătă, 27.06.2020, în jurul orei 11:30, s-a constatat că deţinutul VARGA MARIUS, în vârstă de 25 de ani, condamnat definitiv la trei ani și...

Investițe de aproape 50 milioane euro în județ

În contextul inundațiilor ce au lovit o mare parte din țară în această lună, directorul adjunct al Apelor Române, Flaviu Radu a intervenit marți...

Adi Rus vicecampion în Ungaria cu MOL Fehervar. Cornel ENE s-a salvat de la retrogradare cu KISVARDA

Final de sezon în prima ligă de fotbal din Ungaria. Ferencvaros a câștigat titlul de campioană la pas, alb –verzii acumulând 76 de puncte ,...

Liga 1: Un nou derby pentru KOVACS ISTVAN. Rezervă îi e sătmăreanul Ovidiu Mazilu!

Comisia Centrală a Arbitrilor a desemnat brigada de arbitri care va oficia partida dintre CFR Cluj și Universitatea Craiova. Arbitru central al întâlnirii de pe...