More

    Top 10 pensiuni, mai puțin știute, din Maramureș, pentru o toamnă de poveste

    Maramureșul e colțul de rai pe care trebuie să-l descoperi pe îndelete: să-i vezi dealurile și munții, să-i cunoști oamenii faini și să-i guști bunătățile. Și pentru ca experiența să fie pe măsură, trebuie să vă cazați în locuri autentice, pline de farmec.

    DOMENIUL ȘESURI
    Botiza, la 38 de km de Sighetul Marmației
    Domeniul Șesuri este un proiect ecologic, unic în Maramureș. Este situat într-un parc natural și se întinde pe mai bine de 100 de hectare. Dacă vreți să vă cazați aici aveți la dispoziție cinci case țărăneșți originale, vechi de sute de ani, care vă vor oferi clipa de răgaz de care aveți atâta nevoie.
    Unde mai pui că locul este pitoresc și oferă o priveliște de vis asupra munților din jur. Este proiectul de suflet al lui Lilli Steier și Volker Bulitta, un cuplu de germani, care au găsit, aici, oaza de liniște. Pensiunea este „child friendly”. Mai mult, de aici puteți face drumeții cu bicicleta sau pe jos.

    VILLAGE HOTEL MARAMUREȘ
    Satul Breb, la 50 km de Baia Mare și la 21 de km de Sighetul Marmației.
    Căutați Maramureșul sută la sută autentic? La Village Hotel din satul Breb veți găsi acel loc minunat care să vă scoată din cotidianul prea stresant. Este satul tradițional cu case de poveste, creat și gândit de fotograful englez Duncan Ridgley, străinul, care, îndrăgostit de aceste locuri, s-a mutat la noi și a devenit om de-al satului. Primește oaspeți în case vechi, chiar și de 200 de ani, recondiționate, cu tot confortul. Sună bine, nu?

    SOARE-N MARAMUREȘ
    Budești, la 14 km de Mănăstirea Bârsana și la 90 de km de Baia Mare.
    Modern, dar și tradițional. Case în stil maramureșean, cu piscină, ciubăr și jacuzzi, cu bucate fine, locale. „Soare-n Maramureș” este un proiect inedit și surprinzător, care îmbină armonios nevoia turistului de astăzi de a cunoaște trecutul, dar și aceea de a avea tot confortul zilelor noastre.
    Asta vă propun gazdele tare primitoare: un sejur autentic și, în același timp, unul de lux. Pregătește-te pentru o aventură unică, în care vei descoperi peisaje de poveste, greu de uitat și în care te vei răsfața cu preparate locale.

    PENSIUNEA PAJIȘTI VERZI
    Vișeu de Sus, la 23 de km de Bisericile de Lemn din Vadul Izei și la 2,2 km de Mocănița din Vișeu.
    Am descoperit la “Pajișți Verzi” o bucată de Maramureș frumoasă, unde tradiția este pusă la loc de cinste. Veți fi cazați într-o căsuță veche de o sută de ani, demontată bucată cu bucată și reconstruită fidel, în apropierea bisericuței de lemn. Sunt patru camere, fiecare cu baie proprie, care pot găzdui opt oaspeți. Este ca și cum ai fi cazat, pentru o noapte, într-un muzeu autentic țărănesc. Ai tot ce-ți trebuie, în aerul rustic al anilor din urmă.

    IZ DE MARAMUREȘ
    Șurdești, la 9 kilometri de drumul de la Cavnic, 69 de km de Săpânța, 43 de km de mănăstirea Bârsana.
    Este o senzație unică să dormi într-o casă veche moroșenească, în care totul e aranjat, exact, ca acum 100 de ani. Casele de oaspeți sunt răsfirate în curte, astfel încât îți dau senzația că te afli într-un sat.
    Deși totul este nou, interiorul imită foarte bine viața autentică a maramureșenilor din trecut. De la farfurii, linguri, până la cearcefuri totul este făcut la comandă, manual, de meșterii populari din zonă. Gazde perfecte sunt Anca și Ciprian, care, după ce au muncit ani buni în străinătate, s-au întors acasă și au vrut să reînvie satul copilăriei.

    HANU’ LU’ COBÂLĂ
    La 26 km de Baia Mare, la 6 kilometri de Ocna Șugatag și la 10 kilometri de satul Valea Izei și Mănăstirea Bârsana.
    Haideți să călătorim și în Maramureșul istoric! Hanu’ lu’ Cobâlă este așezat, în satul Budeșți, la poalele munților Gutâi. Clădirea a fost ridicată de același arhitect care a construit și Mănăstirea Bârsana. Gazda, doamna Rodica, vă va întâmpina cu “papa bun ca-n Maramu”, slănină, ceapă, cârnați și horincă.
    La loc de cinste, pe masă, stă peștele proaspăt, crescut în propria păstrăvărie. Și să nu uitați să cereți mămăligă cu cârnați de casă și slănină afumată. Dacă vreți să rămâneți peste noapte, în zonă, aveți la dispoziție 8 camere, cu restaurant și cramă.

    MAGNOLIA RESORT
    Vișeu de Sus – la 39 de kilometri de Mănăstirea Bârsana, la 51 de kilometri de Cascada Cailor, la 3,9 kilometri de Mocănița din Vișeu.
    Situat în inima Maramureșului, Magnolia este un complex de case maramureșene de lemn, făcute cu bun gust, cu o atenție deosebită pentru autenticul specific zonei. Cea mai recentă căsuță de lemn a fost ridicată de meșterul care a contribuit și la construirea celebrei Mănăstiri de la Bârsana. Resortul se află la marginea Parcului Natural Munții Maramureșului, iar view-ul din camere este superb. De reținut, faptul că ultimii 800 de metri din drumul spre locație nu sunt asfaltați.

    PENSIUNEA LUI VASILICĂ CETERAȘU
    Oncești, la 10 km de Mănăstirea Bârsana și la 50 de km de Mocănița din Vișeu.
    Este pensiunea unde veți mânca, veți bea și veți dormi, după cum va cânta Ceterasul. La propriu. Nu veți rezista celor mai bune sarmale, celei mai bune tochituri ardeleneșți și celei mai grozave ciorbe de cartofi cu afumătură, preparate cu mare pricepere de mama lui Vasilică, tanti Ileana.

    CASA DE LA MARA
    Mara, la 40 km de Baia Mare și la 37 de km de Cavnic.
    În “Casa de la Mara”, veți descoperi acea tihnă și relaxare, ca în niciun alt loc. Pensiunea este situată, sus, pe o colină, și veți avea sentimentul că v-ați întors, în timp, în casa bunicii. Este aer tare de munte, bucate bune și liniște. Neapărat, să cerți gazdelor gogoși ca-n Maramu’. Buune rău! Îndrăzniți să le treceți pragul și veți fi uimiți!

    LANDHAUS BED BREAKFAST
    Vișeu de Sus, la 23 de km de Bisericile de Lemn din Vadul Izei și la 2,2 km de Mocănița din Vișeu.
    Este un loc unde poți să-ți tragi sufletul, pentru că este relativ izolat. Este liniște și natură. Pensiunea are o curte generoasă și un aer rustic. Unde mai pui că este situată în apropierea Parcului Național Munții Rodnei, iar de aici se pot face drumeții și chiar echitație. Gazdele sunt primitoare și atente. Fiți fără grijă că nu vă va lipsi nimic.


    Sursa: calatorinbascheti.ro

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE