More


  Lansare de carte, joi, 7 noiembrie 2019, la Biblioteca Județeană Satu Mare

  - Advertisement -

  Biblioteca Județeană Satu Mare organizează joi, 7 noiembrie 2019, cu începere de la ora 1600, evenimentul de lansare a volumului de versuri „Emoție și…amuzament”, apărut de curând sub semnătura autoarei Maria-Genica Letai, la Editura Eco Print din Satu Mare.

  Evenimentul se va derula în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr”, în prezența autoarei, avându-i alături pe prietenii și colaboratorii domniei sale. Volumul de versuri adus în atenția publicului sătmărean va fi prezentat de către profesoarele Rodica Olar, Maria Rus, Florica Balotă și Livia Haidu, completate de către reputatul om de cultură, gazetar și om de televiziune, prof. Teodor Curpaș, precum și de către apreciații scriitori sătmăreni Mihai Sas și Cornel Burcea.

  Momentele artistice vor fi asigurate de către cantautoarea Georgeta Govor, interpreta de muzică populară Angela Muntean, prof. Ciprian Chiovari, prof. Ioan Rațiu și un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din municipiul Satu Mare.

  La eveniment sunt invitați să participe manageri și directori de instituții, scriitori, oameni de cultură, preofesori și elevi, jurnaliști, colegi și colaboratori ai autoarei Maria-Genica Letai și toți cei care iubesc literatura și susțin actul cultural.

  Scurtă schiță biografică:

  Maria-Genica Letai s-a născut în localitatea Pișcari, comuna Terebești, la data de 4 septembrie 1947, fiica lui Ștefan și a Malvinei.

  Cursurile elementare (ciclul primar și gimnazial) le-a parcurs la școala din satul natal, după care a urmat cursurile liceale la Carei. Studiile superioare le-a absolvit la Institutul Pedagogic de trei ani din Baia Mare.

  Și-a început activitatea profesională în anul 1969, la școala din satul natal, unde a predat limba și literarura română timp de patru ani, până în 1973.

  S-a căsătorit la vârsta de 25 de ani. Urmându-și soțul, s-a transferat la școala din localitatea Mălin din județul Suceava. După șapte ani s-a întors pe meleagurile natale, unde  și-a continuat activitatea didactică predând limba și literatura română la diferite școli din municipiu.

  Primul an de după Revoluția din 1989 a găsit-o la Școala Generală Nr. 4 din Satu Mare, unde a predat timp de un an, iar de aici s-a transferat la Școala Generală „Ion Creangă”, unde a activat 15 ani.

  În anul 2005 s-a retras din activitatea profesională, prin pensionare, lăsând locul de la catedră mai tinerilor săi colegi.

  A colaborat cu Cenaclul Cronograf, Clubul creatorilor Afirmarea, Asociația Pensionarilor „Unirea” și Asociația Județeană a Pensionarilor din Satu Mare.

  Pe plan literar a mai colaborat la revistele „Eroii neamului” și „Mărturii culturale”, unde a publicat o parte din poeziile cuprinse în volumul de autor „Zbor în amurg”.

  Este o doamnă credincioasă, frecventează Biserica romano-catolică „Calvaria”, unde activează în cadrul corului bisericesc.

  Prezență activă la evenimentele literare și culturare ale urbei, a găsit imboldul și resursele necesare pentru a publica primul său volum de versuri, „Zbor în amurg”, apărut în anul 2017, la Editura Eco Print Satu Mare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img