R. Moldova: Discuții pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare

La Chişinău au început discuţiile pentru formarea unei noi majorităţi parlamentare, după ce Cabinetul condus de pro-europeana Maia Sandu a căzut prin moţiunea de cenzură, iniţiată de partenerii socialişti de guvernământ.
Preşedintele filo-rus Igor Dodon s-a întâlnit deja cu socialiştii şi cu reprezentanţii Blocului “Acum”, însă fiecare şi-a păstrat poziţia, care pare să excludă, deocamdată, un compromis.
Partidului Socialiştilor s-au întâlnit miercuri dimineaţă cu preşedintele Igor Dodon, care este şi liderul lor neformal.
După întrevedere, socialiştii i-au invitat oficial pe cei din Blocul “Acum” să facă o nouă coaliţie de guveranare, însă condiţionat: aceştia nu o mai vor premier pe Maia Sandu şi vor o altă componenţă a Executivului de la Chişinău.
În cazul în care nu le va fi acceptată oferta, socialiştii se declară gata să susţină orice candidatură la funcţia de prim-ministru propusă de Igor Dodon.
Totuşi, şansele creării unei noi coaliţii intră PSRM şi “ACUM”, care, până de curând, formau o alianţă de guvernare, sunt destul de mici, după ce reprezentanţii Blocului au declarat, după discuţiile cu şeful statului, că acceptă doar un guven reformator condus de Maia Sandu, cu aceeaşi miniştri.
Deputaţii Blocului “Acum” au declarat presei că zarurile ar fi fost deja aruncate, iar la Chişinău există planuri de formare a unui guvern tehnocrat. Igor Dodon ar urma să aibă astăzi consultări şi cu reprezentanţii Partidului Democrat şi ai Partidului “ŞOR”.
Guvernul condus de Maia Sandu a căzut ieri, după o moţiune de cenzură depusă de socialişti.
Dacă la Chişinău în tre luni nu se formează un nou guvern, preşedintele este obligat să dizolve Legislativul şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Trupa Harag György este, în prezent, cel mai vizionat atelier de teatru maghiar din România

Fiind singura trupă de teatru maghiar din regiune, urmărește continuarea tradițiilor de 120 de ani a artei teatrale maghiare sătmărene. Trupa a fost fondată...

Maria Petca Poptean își lansează o carte de amintiri

Indiscutabil, Maria Petca Poptean este una din vocile remarcabile ale melosului oșenesc, fiind supranumită ”Privighetoarea Oașului”. De-a lungul unei vieți întregi, artista a adunat...

Minoră de 16 ani, dispărută

În cursul zilei de 06.12.2019, o minoră de 16 ani a plecat la cumpărături în municipiul Satu Mare și nu s-a mai întors acasă....

FOTO. Cinema One Laserplex, restaurante noi și primul hub comunitar din oraș, deschise astăzi în Aushopping Satu Mare

Centrul Comercial Aushopping Satu Mare își extinde oferta comercială și inaugurează astăzi cinematograful Cinema One Laserplex, noua zonă de food-court și Cartier Hub, primul...

Asociația ”Unu și Unu” în sprijinul copiilor prematuri născuți în Satu Mare

Miercuri, 5 decembrie, în cadrul secției de Nou Născuți de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a avut loc un eveniment în cadrul...