More


  A fost publicat proiectul de BUGET pe anul 2020

  - Advertisement -

  A fost publicat proiectul de BUGET pe anul 2020. Ministerul Sănătății, pe minus: Ce ministere primesc mai mulți bani și cine pierde.

  Proiectul de buget pe anul 2020 a fost publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Ministerul Sănătății, pe minus față de anul 2019.

  Ministerul Dezvoltării pierde o sumă semnificativă în bugetul din 2020, comparativ cu bugetul de anul acesta. Bani mai puțini sunt și la Ministerul Agriculturii, dar și la Sănătate. Câștigă, în schimb, Ministerul Apărării, de exemplu, potrivit schiței de buget pe care Digi24 a obținut-o în exclusivitate.

  În lipsa majorității și pentru a evita măcelărirea bugetului cu amendamente costisitoare, Guvernul își va asuma legea bugetului în fața Parlamentului. Procedura ar trebui să fie rapidă.

  Ministerul Dezvoltării pierde 4,18 miliarde de lei, Ministerul Agriculturii 2,9 miliarde de lei, iar cel al Sănătății 3,3 miliarde de lei.

  În schimb, Ministerul Apărării va avea cu 3,2 miliarde de lei mai mult, în condițiile în care are de făcut niște achiziții militare, dar bani ceva mai mulți vor veni și la Ministerul Transporturilor – ministerul de la care de obicei se luau bani la rectificările bugetare: un plus de 500 de milioane de lei.

  Veniturile totale la buget sunt stabilite la 358,9 miliarde de lei și cheltuielile sunt estimate la 399,2 miliarde de lei.

  Ca evoluție, veniturile ar urma să crească cu 9,4%, deci un ritm într-un procent cu o cifră și destul de aproape de evoluția Produsul Intern Brut nominal. De cealaltă parte, cheltuielile sunt prognozate să avanseze cu doar 7%.

  Distribuția cheltuielilor
  Cheltuielile de personal vor fi de 109,7 miliarde de lei. Cresc cu 7,5% față de acest an și vor însemna cam 27,5% din bugetul general consolidat.

  Asistența socială, inclusiv pensiile, crește mai tare, la 131 de miliarde de lei. Reprezinta o treime din tot bugetul.

  Investițiile sunt promise a fi în urcare, la 48,6 miliarde de lei, în creștere cu 12% peste nivelul din acest an. Sunt incluse și fondurile europene aici. Pe plan, ar urma să se ducă la 4,3% din PIB.

  Pe aceste cifre, Guvernul vrea să treacă bugetul prin asumarea răspunderii în Parlament. E acea procedură rapidă, care ar exclude și înflorirea bugetului cu amendamente, în condițiile în care spațiul fiscal deja e foarte îngust, iar deficitul e împins la 3,6% din PIB.

  Bugetul, asumat de guvern. Un calendar special
  La cât de pestriț e acum Parlamentul, cu forțe în toate direcțiile, putem ajunge la cheltuieli care mai de care mai „exotice”. Tocmai de aceea, PNL-iștii au pregătit și un calendar făcut special să taie orice chef de a face tevatură. Asumarea s-ar face pe 23 decembrie, adică în preajma Crăciunului, iar dacă PSD va dori moțiune, va trebui să strângă lumea între Crăciun și Revelion. După care, se încheie sesiunea actuală. Trebuie așteptată cea de anul viitor. (sursa: digi24.ro)  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img