More

    ALERTĂ! TRICHINELOZA face RAVAGII în județ. Șase cazuri DEPISTATE într-o săptămână

    Trichineloza începe să facă ravagii în județul Satu Mare. În decursul unei singure săptămâni, în județul Satu Mare au fost depistate șase cazuri. Din fericire, toate la porc.

    În această săptămână la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, Cabinetelor Medicale Private, Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Concesionate din cadrul municipiilor și orașelor din județ, au fost efectuate un număr de 947 examene trichineloscopice, fiind depistate șase cazuri pozitive, la șase suine domestice, din șase exploatații non profesionale din localitățile: Sătmărel, Botiz, Păulean, Ambud, Pomi și Vetiș.

    Carnea provenită în urma sacrificării celor șase suine pozitive, a fost pusă sub sechestru/reținere oficială, până la confirmarea diagnosticului de către L.S.V.S.A Satu – Mare, după care a fost denaturată, confiscată și incinerată, într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.

    Proprietarii celor șase suine domestice pozitive în urma examenului Trichineloscopic, vor fi despăgubiți la prețul pieței, datorită faptului că aceștia erau identificați prin crotaliere și erau înscriși în Baza Națională de Date.

    În perioada următoare, dar și în perioada Sărbătorilor de Iarnă, Circumscripțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, Cabinetele Medicale Private, Circumscripțiile Sanitare Veterinare Concesionate din județ, vor continua să asigure efectuarea examenelor trichineloscopice la cerere, după un program prelungit, afișat la sediul acestora și care v-a fi publicat și în mass media locală.

    ”Rugăm persoanele care vor solicita aceste examene să se prezinte la C.S.V.S.A.O-urile din localitățile județului, cu o probă de pilierii diafragmatici concludentă și cu crotalia de identificare a suinei. Tariful pentru această manoperă este de 23,80 lei /probă, pentru unitățile aparținând Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, iar tarifele pentru această manoperă, la nivelul Circumscripțiilor de Asistență Concesionate și Cabinetele Medicale Veterinare Particulare din județ, sunt stabilit de către fiecare medic veterinar privat, în parte”, se arată într-o informare făcută de DSVSA Satu Mare.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE