More


  Arhiereul vicar TIMOTEI SĂTMĂREANUL – a participat pentru prima dată la Sfânta Liturghie arhierească a bisericii Sfinții Apostoli PETRU ȘI PAVEL din Satu Mare

  =

  PS. TIMOTEI SĂTMĂREANUL, arhiereul vicar a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a oficiat, duminică, prima Litrughie Arhierească la Biserica Sfinții Apostoli ”Petru și Pavel” din municipiul Satu Mare. La Slujba Arhierească, oficiată, alături de episcop, și de un sobor de preoți, au participat câteva sute de credincioși.

  Repere sătmărene ortodoxe istorice…
  Parohia ortodoxă 6 din Satu Mare este urmașa Parohiei 3, care a fost înființată în anul 1943 cu rolul de a servi credincioșii din zona gării din Satu Mare. Slujbele religioase s-au ținut inițial în Capela familiei Popp, până în anul 2000. Lucrările noii biserici au început în anul 1991 și au continuat în ritm intens până în anul 2000. La data de 26 decembrie 2000. P.S. Justinian Chira și P.S. Justin Sigheteanu, în fruntea unui frumos sobor de preoți, au târnosit noul lăcaș de cult, ocazie care a reprezentat și mutarea slujirii în noua biserică. Un alt moment legat de această dată istorică este cel al înființării Parohiei Sfintii Apostoli „Petru și Pavel”, la care a fost transferat ca preot paroh Vasile Feher, de la Parohia Tur.

  Slujba arhierească de la Parohia Satu Mare 6
  Câteva sute de credincioși ai Parohiei Satu Mare 6, l-au primit cu mare căldură duhovnicească pe P.S. TIMOTEI SĂTMĂREANUL – arhiereul vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în dimineața zilei de duminică 8 decembrie. Arhiereul vicar TIMOTEI împreună cu un sobor de preoți format din: Ioan Socolan – protopop de Satu Mare, Nicolae Cristian Silaghi – preot al Capelei Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, Ioan Feher – preot paroh, Silaghi Augustin Dorel – preot II și Petru Tătărean au săvârșit Sfânta Liturghie arhierească împreună cu credincioșii, dar și cu membrii corului, într-o atmosferă creștinească înălțătoare. În predica sa, arhierul vicar Timotei Sătmăreanul a făcut referire la evanghelia după Luca,13,10-17, care s-a intituat „Vindecarea femeii gâbove”. Preasfințitul Timotei a subliniat printre altele că prin intermediul acestei evanghelii, au fost scoase în evidență slăbiciunile omenești, care se referă la ipocrizie, fățărnicie, invidie și fariseism.

  După predică, arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul a mulțumit credincioșilor pentru primirea caldă creștinească și a spus că de multe ori a trecut pe lângă această biserică în drum spre Baia Mare sau spre mănăstiri și că bunul Dumnezeu a hărăzit să participe la această slujbă arhierească. Pentru această slujire arhierească, a primit încuvințare și binecuvântare de la P.S. Iustin – episcopul Maramureșului și Sătmarului. Arhiereul Timotei a mai spus că această slujire arhierească coincide cu sărbătorirea Sfântului Cuvios Patapie din Teba, care a devenit în vremea lui „un mare făcător de minuni, vindecând pe mulți de bolile lor”… Printre altele, arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul a mulțumit corului, care a răspuns prin cântec, așa cum se cuvine, la toate etapele Sfintei Liturghii, dar și preoților, care au luat parte la acest serviciu religios arhieresc. În semn de recunoștință creștinească, preotul paroh Vasile Feher i-a dăruit arhiereului vicar Timotei o nabederniță (Un ornament de forma unuĭ pătrat, brodat cu fir pe care e pusă icoana învierii lui Iisus Hristos – după Dex) și a menționat faptul că „Timotei Sătmăreanul” a mai slujit în această biserică în anul 2000, în calitate de diacon.

  În finalul acestei minunate întâlniri creștinești cu credincioșii ortodocși din Parohia Satu Mare 6, arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul i-a îndemnat pe toți să meargă cu colinda de Crăciun și la creștinii care sunt singuri, bolnavi sau aflați în dificultate, iar apoi i-a invitat să intoneze împreună cu soborul de preoți colindul nemuritor „O ce veste minunată”. La despărțire, arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul le-a urat tuturor credincioșilor un sincer și creștinesc „Crăciun fericit” și tradiționalul „La mulți ani cu sănătate și voie bună ”.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img