More


  Se prefigurează o nouă gândire politică românească?

  =

  Din ce în ce mai mulți politicieni români au început să ia atitudine împotriva unor „metehne” moștenite de la Puterile care s-au perindat o vreme la conducerea acestei țări. Ambițiile politice și spiritul de vendetă sunt demascate, dar și practicile învechite potrivit cărora noii conducători aplică și ei, într-un fel sau altul, anumite metode preferențiale pentru clientela politică. Surprinzătoare sunt atitudinile unor lideri politici, care demască în mod public „apucăturile” greșite ale unor reprezentanți ai clasei politice românești, referitoare la „nepotism”, privilegii și alte „încrengături” pline de interese politice meschine. Pentru prima dată, anumiți politicieni curajoși și realiști încearcă să pună „picioru’ în prag” pentru a stopa: egoismul, invidia, răutatea și lipsa de o gândire politică nouă a decidenților, care au ajuns în „funcții publice înalte”.

  Expresii de genul: „Și voi ați făcut la fel !”; „Guvernul nostru”- în loc de „Guvernul României” – „nu cadrează” cu valorile fundamentale ale unei democrații inteligente. Revoluționare sunt și atitudinile unor partide, care prin liderii acestora susțin că vor fi de acord, în luarea unor decizii legislative obiective, cu acele partide, indiferent dacă sunt sau nu la guvernare. În schimb, vor fi „amendate” deciziile unilaterale, lipsite de argumente riguroase, care contravin interesului poporului român. Pe unele site-uri circulă și „Vocea poporului”, care spune invariabil că bogățiile naturale ale României ar trebui naționalizate. În acest fel, acestea ar putea fi protejate împotriva „jafurilor cu acte în regulă” inițiate de unii așa-ziși investitori „cu bani grei”. De remarcat sunt ideile politice care atrag atenția decidenților, potrivit cărora fiecare partid prin alegii poporului ar fi necesar să participe în mod activ în vederea găsirii unor soluții optime pentru rezolvarea marilor probleme ale Românie, fie ele legate de: spitale, școli, pensii, salarii, infrastructură, mediul de afaceri… Ce-i drept, România are nevoie de o nouă gândire politică și nu de perpetuarea în funcții a unor „tătuci ursuzi”, așa cum s-a mai spus în spațiul public, care nu vor să țină cont de soluțiile propuse de colegii de partid, indiferent dacă aceștia sunt interni sau externi. Exclusivismul și atitudinile dictatoriale n-ar mai trebui să facă parte dintr-o gândire politică nouă, deschisă, transparentă, echidistantă, conciliantă și benefică pentru ceea ce se dorește a fi Normalitatea Democrației din România! Din cauza unor gândiri obtuze, în societatea românească a domnit și încă mai domnește un fel de „haos politic” nedefinit, care a adus mari prejudicii dezvoltării economice a României. La „orizontul așteptărilor” se întrevăd primele semne, primele discuții legate de încurajarea mediului de afaceri românesc, a investițiilor în domeniul economiei menite să dezvolte exporturile românești. Acestea sunt doar câteva idei constructive, democratice menite să aducă plusvaloare la bugetul consolidat al statului.

  Nu vom putea asista la o creștere economică apreciabilă și nu se va îmbunătăți viața de zi cu zi a românilor, mereu și mereu prin măsuri de austeritate radicale. Este adevărat, cum afirma un politician, acolo unde sunt inechități acestea trebuie echilibrate, pentru ca fiecare român să aibă o siguranță a zilei de mâine, fie el pensionar, angajat la stat sau în mediul privat. O altă idee, îndelung dezbătută de unii analiști politici, este aceea a selecției cu mare înțelepciune a oamenilor de valoare, care lucrează în diferite instituții ale statului. Japonezii, de pildă, în cazul unor restructurări au pus un accent deosebit pe redistribuirea forței de muncă, bine pregătită și cu experiență, spre alte domenii de activitate deficitare. Ei nu merg neapărat pe ideea unor concedieri masive. CINEVA spunea pe un post de televiziune că în momentul în care vom asista la concedieri masive sau la interzicerea pensiilor cumulate cu salariul din sistemul bugetar, vom pierde oameni valoroși, iar o parte dintre românii concediați vor lua și ei „drumul străinătății”.

  În aceste zile și în următoarea perioadă de timp, 2020, poate ar fi bine dacă toți aleșii poporului, care sunt specialiști în diferite domenii ale vieții sociale și economice, și-ar uni forțele pentru a cumpăni cu înțelepciune, profesional dacă doriți, înainte de a lua decizii noi, revoluționare, inteligente și eficiente pentru societatea românească. Toți, dar absolut toți politicienii, trebuie să fie responsabili de ceea ce va urma în următoarea perioadă de timp. Vă reamintesc cuvintele poetului național Mihai Eminescu, care sunt transformate într-un „semnal de alarmă” viu și nepieritor pentru generațiile următoare de politicieni: „Greșelile politicianului sunt crime, căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovați, se împiedică dezvoltarea unei țări întregi și se împiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei!”. Aviz politicienilor care au o gândire politică dictatorială și învechită…

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img