More


  Traseismul politic la masa necesității sau a interesului personal?

  =

  Este necesar sau nu traseismul politic în România ? Există lideri de partid care exclud din start ideea traseismului politic prin tot felul de interdicții, în timp ce alții îl încurajează în anumite condiții. Orice s-ar spune în spațiul public și oricâte comentarii ar fi postate pe rețelele de socializare, trebuie să remarcăm faptul că traseismul politic are și el avantajele lui pentru partidele care sunt de acord să primească noi membri din alte formațiuni politice. De-a lungul celor 30 de ani de la Revoluția din Decembrie ‘89, au fost nenumărate cazuri în care unii politicieni au trecut de la un partid la altul în virtutea unor argumente obiective, în timp ce alții au „migrat” pentru a-și păstra poziția socială și implicit pentru a beneficia de un salariu motivant. Decizia politicienilor sinceri și obiectivi a fost marcată de: lipsa unui climat colegial, prietenesc, de conlucrare profesională, existente în interiorul unui partid. Am întâlnit cazuri în care unii membri de partid au motivat plecarea lor dintr-un partid sau altul din cauza faptului că nu au fost lăsați să-și manifeste personalitatea prin exprimarea unor idei pozitive, care vizau o altă perspectivă a evoluției partidului.

  Traseiștii nevinovați invocau faptul că datorită gândirii lor libere au intrat în conflict cu liderii partidelor respective și „acoliții” lor, care aveau o viziune conservatoare, chiar rigidă, în ceea ce privește strategia lor politică. Acești membri de partid, în momentul în care au vehiculat opinii sau constatări menite să prevină discreditarea imaginii partidului respectiv sau să-i imprime câte ceva din dinamica schimbării unor mentalități, au fost persiflați, umiliți cu tot felul de reproșuri puerile și amenințați cu excluderea din partid. Comportamentul rigid, nedemocratic și orgolios al conducerii unor partide și partidulețe i-a determinat pe foarte mulți politicieni dezamăgiți să-și dea demisia, iar ulterior să se înscrie în alt partid. Desigur, în urma unor interviuri, cu aliură de anchetă, liderii unor partide au acceptat ca traseiștii respectivi să se înscrie în partidele lor. După aceste interviuri minuțioase, examinatorii au luat în calcul și viziunea inteligentă strategică a noilor membri de partid, în ceea ce privește elaborarea unor proiecte menite să aducă „plus valoare” imaginii partidului, dar și interesului național.

  Chiar și în zilele noastre, la mesele partidelor politice „se afișează” tot felul de politicieni profitori, care părăsesc în momentele de restriște partidele care i-au „crescut la sân ca pe niște șerpi”. Peste noapte, acești politicieni îndoielnici „își schimbă părul, dar năravul ba”, și „negociază” cu liderii politici cu nonșalanță „mai pe față, mai pe dos”, reînscrierea lor în alte partide. Ani la rând, acești traseiști politici au schimbat două-trei partide politice în funcție de interesele lor materiale. Se cunosc foarte bine astfel de cazuri! Cred că această categorie de traseiști politici ar trebui „să guste” din amărăciunea interdicțiilor impuse de anumite partide ale clasei politice românești, în vederea prevenirii unor decepții dramatice. Mai sunt și traseiști politici trădători, care după „ce schimbă macazul” și trec „granița”, la foștii lor dușmani politici, se apucă să dezvăluie în cele mai mici detalii anumite secrete strategice ale partidului din care au făcut parte vreme îndelungată. O altă categorie de traseiști politici, care a îmbrăcat „haina intereselor” meschine, sunt aceia care se înscriu într-un partid sau altul „la comanda partidului” din care fac parte, pentru a afla ulterior informații despre membrii partidelor respective, dar și „câte ceva” despre gândirea și viitoarele acțiuni care se vor desfășura pe „târâmul luptei politice” din timpul campaniilor electorale. După ce „ traseiștii” travestiți și-au îndeplinit misiunea se reîntorc victorioși în partidele din care au plecat în misiune. Tot aceste partide emit interdicții severe, care nu sunt valabile pentru traseiștii politici angrenați în tot felul de misiuni politice secrete.

  În concluzie, traseismul politic interesat, cu nuanțe cameleonice, poate lua și forma unui „cal troian” sau, de ce nu, a unui „lup moralist”, care pot face impresie în momentul reînscrierii unui politician într-un alt partid. Politicienii, care sunt de acord cu traseiștii politici, ar fi necesar să facă o analiză atentă a politicienilor respectivi, pentru a putea „separa grâul de neghină”, înainte de a lua decizia de a-i înscrie în partidul lor. Mai mult de atât, acești traseiști politici ar trebui verificați și testați și din perspectiva vechiului partid din care au făcut parte o anumită perioadă de timp. „Paza bună trece primejdia rea”, dar mai cu seamă ar fi păcat să se ajungă la celebrele cuvinte ale poetului George Topârceanu: „Cin’ s-a fript cu ciorbă suflă și-n iaurt”.

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img