Ultimele noutăţi în ceea ce priveşte pensiile

Având în vedere că a fost aprobată Legea nr. 6/2020 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, conducerea Casei Judeţene de Pensii Satu Mare aduce la cunoştinţa sătmărenilor modificările aduse de aceasta. Din prezentarea făcută de instituţie, se poate constata că sunt anumite cuantumuri care cresc, dar sunt şi unele plăţi care, cel puţin deocamdată, stagnează.

Creşte ajutorul de deces
Dacă în anul 2019 şi în perioada 01.01.2020-08.01.2020 valoarea ajutorului de deces a fost de 5.163 de lei în cazul decesului pensionarului sau asiguratului, de la data de 9 ianuarie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, cuantumul ajutorului de deces acordat este :
– în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 5.429 lei, iar
– în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului: 2715 lei.
Indicele de corecţie acordat pensionarilor înscrişi la pensie începand cu 01.01.2020 este de 1,41 faţă de 1,17 în anul 2019.
Cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate, ramane la cuantumul de 1.012 de lei în perioada 1 ianuarie 2020- 31 august 2020, ceea ce reprezintă un cuantum egal cu 80 % din valoarea unui punct de pensie.
Referitor la valoarea punctului de pensie, aceasta se menţine la 1.265 de lei pană la data 1 septembrie 2020 când va creşte la 1.775 de lei.
Nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, respectiv pensia socială minimă garantată rămâne la 704 lei pentru acest an.

Cota contribuţiei
Cota contribuţiei de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care încheie contract de asigurare socială este de 25%. Astfel că, nivelul minim al venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială este de 2.230 de lei, reprezentand valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu 1 ianuarie 2020.
Informăm persoanele care doresc să încheie contracte de asigurări sociale pentru a-şi completa veniturile şi vechimea în vederea stabilirii pensiei de limită de varstă, că suma minimă de plată pentru un contract încheiat la Casa Judeţeană de Pensii este de 558 de lei.

Alte indemnizaţii
În ceea ce priveşte persoanele persecutate de către regimurile instaurate în perioada 6 septembrie 1940 – 6 martie 1945 din motive etnice şi care beneficiază de această indemnizaţie în baza OG 105/1999, vă comunicăm faptul că, începand cu 1 ianuarie 2020, acestea au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum de 350 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă.
Soţul supravieţuitor al celui decedat şi care s-a aflat în situaţiile de mai sus are dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum fix de 350 de lei.
Urmare a aplicării prevederilor Legii 211/2019, începand cu 1 ianuarie 2020 persoanele care au fost deportate în ghetouri şi lagăre de concentrare în străinătate sau au fost private de libertate în locuri de detenţie sau lagăre de concentrare au dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 de lei pentru fiecare an de deportare sau detenţie.
Soţul supravieţuitor al celui decedat din categoria persoanelor aflate în situaţia de mai sus au dreptul la o indemnizaţie lunară în cuantum fix de 250 de lei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Aici începe altceva de Adrian Lupescu

“Poesis” ne-a obişnuit cu evenimente culturale deosebite. Acolo se face ceva ce mă pune pe gânduri. Faptul că sunt prezenţi oameni de toate vârstele,...

Programul manifestărilor dedicate Zilei Unirii

Manifestările dedicate zilei de 24 Ianuarie – “ Ziua Unirii ”, se vor desfășura în data de 24 ianuarie începând cu ora 09,30, la...

Trei persoane, în audienţă la Prefectură

La prima sesiune de audiențe cu cetățenii din acest an organizată de către Instituția Prefectului s-au prezentat trei persoane. Prima persoană a ridicat problema lucrărilor...

Florin Gardoș, pregătit de un nou început la U Craiova

Sătmăreanul Florin Gardoș a fost chinuit de accidentări de când a fost transferat în Anglia, la Southampton de la FCSB în 2014, dar speră...

Prima ediţie a Cupei Unirii va avea loc la sala LPS

Dupa ce in prima saptamana a acestui an am avut Cupa AJF-ului la futsal, competitie rezervata juniorilor, iata ca in aceasta saptamana Asociatia Judeteana...