More


  Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, citită în Parlament. “PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei”

  - Advertisement -

  Moţiunea de cenzură “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD şi UDMR după ce Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a fost citită, luni, în Parlament.

  Moțiunea de cenzură a fost citită în ședinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului de deputatul PSD Daniel Suciu. Şedinţa a fost condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 287 parlamentari. La şedinţă a participat şi premierul Ludovic Orban şi membrii Cabinetului.
  Semnatarii moțiunii susțin că Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la Putere.
  “Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie. Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!”, au precizat semnatarii moţiunii, conform Agerpres.
  Deputatul PSD Daniel Suciu a mai precizat că atunci „când vine vorba de alegeri și opțiuni, PNL confirmă o vorbă: banii sau viața”.
  „Pentru Guvernul Orban profitul privat este mai important decât viața oamenilor. Dumnevoastră nu aveți nici viziune și nici priorități compatibile cu nevoile României în anul 2020. Decizia de asumare a răspunderii privind legislația electorală nu are legătură cu viața românilor în niciun fel, ci doar cu calculele dumnevoastră electorale. Vă îndemn să analizați ce se întâmplă cu o țară, cu legimitatea ei și a guvernanților atunci când aceștia calcă în picioare principiile de bază ale democrației. Să schimbi regulile în timpul jocului, să calci în picioare Comisia de la Veneția și recomandările ei”, a afirmat parlamentarul social-democrat.
  Moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti” a fost depusă, joi, de PSD, ca reacţie la faptul că Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi.
  “Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislaţiei electorale nu are legătură cu viaţa românilor, în niciun fel, ci cu calculele dumneavoastră electorale, o speranţă goală că veţi capitaliza electoral în timp util”, au afirmat iniţiatorii moţiunii, semnată de 208 parlamentari PSD şi UDMR.
  “Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar – mai ales! – pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere”, se arată în textul moţiunii.
  La finalul documentului autorii moţiunii afirmă: “Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!”.
  Moţiunea PSD este susţinută şi de UDMR, care nu doreşte alegerea primarilor în două tururi de scrutin.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img