More


  Senatul a respins OUG privind anticipatele. Ordonanța prevede că românii pot vota la orice secție în țară și în străinătate

  - Advertisement -

  Senatul a respins Ordonanța de Urgență dată de Guvernul Orban privind organizarea alegerilor anticipate. Actul normativ prevede că românii pot vota la orice secție din țară și din străinătate, indiferent de domiciliu, dublarea numărului de parlamentari, dar și stabilirea cadrului legal pentru organizarea alegerilor anticipate. Ordonanța este contestată de PSD, Pro România și ALDE, partide care au cerut Avocatului Poporului să atace OUG la Curtea Constituțională.

  Plenul Senatului a respins miercuri, cu 86 de voturi ”pentru” (PSD, UDMR, ALDE, PMP) și 34 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR), ordonanța de urgență privind alegerile anticipate. Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca actul normativ să fie trimis la Camera Deputaților, care este for decizional.
  Liderii PSD, Pro România și ALDE i-au trimis marți o scrisoare Avocatului Poporului în care îi cer să sesizeze Curtea Constituțională în legătură cu Ordonanța de Urgență privind organizarea alegerilor anticipate. Scrisoarea este semnată de Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta.

  Ce prevede OUG privind alegerile anticipate

  Numărul parlamentarilor din diaspora se dublează de la 6 la 12 deputați și senatori.

  Trei zile de vot pentru diaspora Votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, care poate fi numai duminică. În străinătate, votarea se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbată imediat anterioare datei votării.
  Românii vor putea vota în orice secție de vot, pe liste suplimentare, în țară sau în străinătate, cu o singură excepție „în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială sau sectorul municipiului București unde își are domiciliul sau reședința”. În acest caz „poate vota numai la secția de votare la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”.
  Se înjumătățește numărul semnăturilor necesare pentru susținerea unui partid sau a unei alianțe electorale, precum și pentru susținerea candidaților independenți.
  De asemenea, sunt reduse termenele pentru toate procedurile electorale prealabile alegerilor.
  În cel mult 5 zile de la data dizolvării Parlamentului, Guvenul stabilește, prin hotărare, la propunerea Autorității Electorale Permanente, data votării, calendarul operațiunilor electorale, cheltuielile și măsurile tehnico-organizatorice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate.
  În cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img