ONU: Situația din provincia siriană Idlib, cea mai mare criză din lume. “Oamenii mor în fiecare zi, copiii mor de frig”

Situaţia din regiunea siriană Idlib reprezintă „cea mai mare criză din lume pe care o avem în prezent”, a afirmat marţi un responsabil al ONU, la o zi după o misiune de evaluare umanitară în nord-vestul Siriei, informează AFP, potrivit Agerpres.
„Ne confruntăm cu o criză umanitară cu adevărat majoră”, a declarat Kevin Kennedy, coordonator regional al ONU pentru criza din Siria. „Noi – naţiuni, ONG-uri -, care acţionăm la frontiera dintre Turcia şi Siria, ne vom intensifica eforturile”, însă „avem un drum lung de făcut, nevoile sunt copleşitoare”, a adăugat el în timpul unei legături video cu jurnalişti la New York.
Luni, Kevin Kennedy s-a deplasat în nord-vestul Siriei împreună cu reprezentanţi a şase agenţii ale ONU, printre care UNHCR, UNICEF, PAM, OMS, pentru o misiune de evaluare cerută de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Concluziile ei ar putea duce eventual la stabilirea unei prezenţe a ONU în nord-vestul Siriei.
„Violenţa trebuie să înceteze şi noi avem nevoie de o soluţie politică”, a insistat responsabilul ONU. „Oamenii mor în fiecare zi, copiii mor de frig. Aceasta nu se va sfârşi decât după ce vor înceta tirurile”, a apreciat el.
Numărul de persoane care locuiesc în provincia Idlib, unde regimul sirian vrea să-şi reimpună controlul în faţa jihadiştilor şi insurgenţilor, este estimat la 3 milioane de persoane, dintre care 1 milion de copii. Mai mult de 6.000 de membri de ONG-uri le acordă ajutor, însă încă 2.000 nu ar fi în plus, a precizat Kevin Kennedy.
În timpul unei conferinţe de presă separate, Robert Mardini, reprezentant pe lângă ONU al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), a subliniat de asemenea că „nevoile (locuitorilor din Idlib) sunt enorme şi devin tot mai mari”.
„Este cel mai mare val de persoane strămutate de la începutul conflictului” în Siria în 2011, a spus el, subliniind că numeroase familii din Idlib nu au posibilitatea de a fugi şi rămân blocate, fără posibilitatea unui ajutor, în zone bombardate cu regularitate.
ONU evaluează la aproape 1 milion de persoane, dintre care jumătate sunt copii, numărul de refugiaţi din nord-vestul Siriei de la începutul lui decembrie 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

Ioana Bran: ”Am votat pentru amânarea a plății utilităților – apă-canal, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV”

Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, fost ministru al Tineretului și Sportului, a lucrat intens în aceste zile în comisii și ieri în...

REALITATE. A fost JALE ieri. 19 DECEDAȚI confirmați cu COVID-19 într-o singură zi

Ieri a fost o zi neagră pentru România, fiind consemnați 19 persoane decedate dintre cele infectate cu COVID-19. Din fericire, niciuna dintre aceste persoane...

O nouă veste TRISTĂ în fotbalul sătmărean! Fostul portar și arbitru, FIRI CÂMPAN s-a stins la doar 50 de ani!

  Veștile triste par că nu se mai opresc în această săptămână, în fotbalul sătmărean. Mai întâi l-am pierdut pe fostul atacant  din anii 70-80...

Continuă dotarea spitalelor din județ! Container destinat suspecților de Coronavirus la Spitalul din Negrești Oaș!

Consiliul Județean continuă dotarea spitalelor din județul Satu Mare, pentru o bună funcționare pe perioada stării de urgență. Astăzi, în curtea Spitalului Orășenesc Negrești-Oaș a...

Marcel Ciolacu lansează un APEL către toți ROMÂNII: ”Un produs românesc CUMPĂRAT = un loc de muncă SALVAT!”

  Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a lansat un apel către toți românii ca în actualul context actual și cel care va urma să încerce să...