More


  Viorel Bud – director de liceu – meserie asumată cu mândrie!

  =

  În primul rând, mă simt onorat pentru că am această ocazie de a scrie despre un director excelent, care și-a găsit locul ce i se potrivește, care a visat la lucruri mărețe privind linia ascendentă a Liceului Teoretic Negrești-Oaș, atunci când a fost instalat în funcția de mare responsabilitate în capitala Țării Oașului. Aceasta se întâmpla în 2012 cu profesorul Viorel Bud. Acum, inspectorul școlar general, domnul Călin Durla, se mândrește cu acest director, cum, de altfel, o face cu dascălii merituoși din județ. Iată că și mass-media poate aduce mulțumiri și felicitări domnului director Viorel Bud. Despre acest om de cultură se pot scrie volume întregi sau se poate vorbi zile în șir. Visele din 2012 s-au transformat în realități. După câtva timp, am revenit în Liceul Teoretic din Negreşti – Oaş şi… sincer, nu l-am mai recunoscut ( în exterior şi mai ales în interior, gândindu-mă şi la elevii pe care i-am vizitat – cu camera de luat vederi – cei din clasele a XII-a).

  În exterior şcoala arată aşa cum ar trebui să arate toate şcolile. E adevărat că Liceul este plasat în centrul oraşului, aproape de Primărie şi de Catedrală, dar este ocrotit din toate punctele de vedere şi îţi dai seama, chiar neavizat, că ai în faţă o instituţie de învăţământ. L-am rugat pe domnul Viorel Bud să-mi arate baza sportivă (sala, terenurile excelente, cu tribune, cu gazon, cu mijloace de stropire, de marcaj). Nu întâmplător s-a stabilit ca finala Campionatului de fotbal, la nivel naţional să se desfăşoare la Liceul din Negreşti. Cele opt finaliste din ţară, cu cei mai talentaţi sportivi s-au întors acasă cu cele mai frumoase amintiri despre Ţara Oaşului şi despre judeţ. Lucrând o viaţă în învăţământ, mi-am dat seama că nu numai profesorii de matematică pot conduce un liceu, ci şi un profesor de educaţie fizică, cel care are în sânge ordinea, disciplina, punctualitatea, lupta pentru mai bine, exigenţa cu sine şi cu cei din jur, tenacitatea, respectul şi bunul simţ. Cam acestea sunt o parte din trăsăturile de caracter ale directorului Viorel Bud, trăsături pe care le-a împrumutat bunului colectiv de dascăli (cu care se mândreşte) şi colectivului admirabil de elevi. De ce spun şi despre elevi? Absolut toţi elevii, mai ales cei din a XII-a m-au salutat şi pe coridor şi în clasele lor, dând dovadă de respect pentru o persoană străină. Tot ce am văzut… şi camera de luat vederi nu minte, este o realitate trăită. Modestia directorului este imensă. Tot timpul emisiunii a vorbit de cadrele didactice, de elevi, de părinţi.

  Toate rezultatele obţinute ( nu puţine la număr) le-a atribuit lor. Cu greu am aflat despre fiul directorului (Viorel Bud jr.), care a absolvit facultatea în Bucureşti şi acum este la studii postuniversitare şi masterat în Germania – solicitat de acest stat! Ce bucurie mai mare poate aduce astfel de copil părinţilor? Felicitări!

  Despre reuşitele promoţiilor acestui liceu vorbesc rezultatele frumoase an de an la bacalaureat, examen mai greu ca intrarea la facultate. Cu 87% promovabilitate, directorul Viorel Bud este nemulţumit. Ţin minte că la concursul “Cine ştie – câştigă” pe teme de literatură pentru bacalaureat, eleva, cred, Ardelean Georgiana a luat locul I pe judeţ. Va ţine minte toată viaţa atmosfera din Sala Filarmonicii arhipline şi cele două jurii care au acordat notele.

  Multe premii au obţinut elevii acestui liceu şi cadrele didactice devin “părinţii” copiilor care au părinţi “plecaţi la muncă” peste hotare! Mă întreb în ce constă bucuria şi mândria cu care parlamentarii şi guvernanţii spun: Avem aproape 5 milioane de oameni peste hotare! Vreau să le reamintesc acestora că cea mai mare nenorocire a ţării este atunci când familiile se despart pentru a câştiga o pâine mai uşor, mai bine plătită, ce-ţi oferă posibilităţi multe, dar cu o trudă suplimentară. Şi tinerii pleacă pregătiţi în şcoli şi facultăţi, punându-şi capacitatea în slujba altor ţări. Nici şcolarizarea nu este plătită, oferindu-i gratis. Auzim că foştii elevi ai noştri sunt cadre universitare în ţările avansate, sunt oameni de ştiinţă apreciaţi, că noi am uitat să apreciem valorile. Când un absolvent vrea să se angajeze îi cere vechime. Ce anormalităţi! Discutând cu clasele a XII-a am aflat că toţi doresc să urmeze studii superioare. Am mai aflat că s-au consultat cu familia, cu dirigintele şi unii chiar cu directorul.

  Interesant mi s-a părut că directorul îi ştia pe nume pe elevii claselor a XII-a! Fără să ştie nimeni de emisiune, nici chiar directorul, i-am găsit într-o ţinută vestimentară pe toţi elevii, în care domina albul. Asta înseamnă şi curăţenie sufletească şi pace în suflet. Peste tot sunt tablouri, puncte muzeistice de tradiţie locală, icoane pe sticlă, însemne ale ţării! Câtă mândrie am remarcat la elevi şi dascăli! Am aflat că primăriţa şi Consiliul Local sunt ataşaţi complet liceului, ajutându-l atunci când situaţiile o cer. Ce mult înseamnă să ai în consiliu oameni ce ştiu ce înseamnă şcoala! Sunt revoltat că la primării nu sunt invitaţi să candideze profesori, directori de şcoală, oameni cu o gândire apropiată de cetăţeni!

  Poate vor veni şi astfel de vremuri! Aş adăuga, referitor la directorul Viorel Bud, faptul că este un luptător şi un “câine de pază” al democraţiei. Vorbeşte despre şcoală, oraş şi ţară cu atâta mândrie, iar eu îi spun mereu că “Omul sfinţeşte locul”, fiind un iubitor şi propăvăduitor al limbii române şi al credinţei străbune. Domnia sa şi oşenii veghează ca nu cumva harta limbii române să devină mai mică decât harta României.

  Pentru mine, Viorel Bud este omul care şi-a ales deliberat un destin şi nu destinul l-a ales pe el. Nu întâmplător, în emisiune, de mai multe ori, a afirmat că a fi dascăl este o vocaţie!

  Teodor Curpaş  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img