More


  SFATURI…Cum poți să vopsești natural ouăle de Paște, fără vopsea chimică

  =

  Ouăle de Paște reprezintă un simbol important al Sărbătorilor Pascale, ocupând, în tradiția românească, un element central. În Duminica Paștelui, există obiceiul ciocinirii ouălor, însoţită de rostirea adresării „Hristos A Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat A Înviat”.

  Coloranţii din vopselele pe care le găsim în supermarket nu sunt cea mai bună alegere, mai ales dacă oul se crapă puţin. Pe lângă faptul că dau un aspect urât albuşului, colorându-l, sunt şi destul de nocive.

  Dacă doriți să aveți pe masa de Paște ouă vopsite natural, iată ce trebuie să faceți, dacă vreți să renunțati la coloratul cu vopsele chimice.

  Cu ajutorul cojilor de ceapă, a sfeclei roşii, a verzei roşii şi a turmericului, poţi obţine ouă vopsite natural, fără pic de substanţe chimice sau miros neplăcut de oţet în bucătărie. Iar rezultatul este fantastic!

  Pentru obţinerea culorii dorite folosiţi următoarele ingrediente:

  OUĂ ROȘII: coji de ceapă roșie, sfeclă roșie sau suc de rodie.

  OUĂ GALBENE: mușețel, flori de gălbenele, coada șoricelului, foi de ceapă galbenă, sau dacă aveți, câteva linguri de turmenic.

  OUĂ ALBASTRE: frunze de varză roșie.

  OUĂ MARO: o cană de cafea tare, în care adăugăm o lingură de oţet.

  OUĂ VERZI: adăugaţi o ceaşcă de spanac și iarbă

  Dar atenție: Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspat. Culoarea obtinuta poate fi un gri spalacit, in locul verdelui asteptat. Cu putin noroc insa, zeama de spanac fiert sau de iarba fiarta poate colora ouale de Paste intr-un verde crud deosebit.

  OUĂ MOV: fierbeţi varză roşie şi adăugaţi ouăle în substanţa rezultată.

  OUĂ PORTOCALII: morcovi, coji de ceapă albă

  OUĂ ROȘII CĂRĂMIZII: 3-4 linguri de boia de ardei fierte timă de 30 de minute.

  Prepararea soluției:
  1. Puneți apă la fiert, doar cât ar acoperi 10 ouă, luând în calcul și scăderea volumui de apă la fierbere
  2. Adăugați substanțele pentru o anumită culoare (în funcție de granulație, de la 2 linguri, în cazul pulberilor, până la un pumn, în cazul ierburilor, pentru fiecare cană de vopsea)
  3. Lăsați apa să fiarbă împreună cu ierburile la foc mic, până se ajunge la culoarea dorită. Cu cât va fi mai închisă, cu atât sunt mai mari șansele pentru o cunoale intensă a ouălor.
  4. Ca regulă generală: se adaugă o lingură de oţet la fiecare ceaşcă de apă colorată.
  OUĂLE
  1. Să fie proaspete și, de preferință, albe, deoarece culoarea se va vedea mai bine.
  2. Să fie bine curățate, cu o perie moale și cu o soluție de apă și detergent de vase, apoi clătite cu apă și oțet, pentru a facilia prinderea vopselei.
  3. Să fiarbă 15-20 de minute la foc mic, în vopsea. Pentru o vopsea mai intensă, puneți-le în frigider și lăsați-le peste noapte.
  4. După uscare, puneți câteva picături de ulei pe un servețel și lustruiți-le.
  5.        sursa ziarulunirea.ro


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img