More

    REALITATEA din VAMA PETEA. FALȘI NAVETIȘTI, transformați în CĂLĂUZE

    Deschiderea Vămii Petea pentru românii din diaspora care vor să revină în țară a venit la pachet cu oportunități dea face bani pentru unii. Astfel, falșii navetiși transfrontalieri s-au transformat peste noapte în călăuze.

    Care e mecanismul

    Încercăm să explicăm pe scurt cam care ar fi mecanismul. Sunt mai multe persoane din Satu Mare, care, în baza unui document eliberat de un angajator din Ungaria, poate trece frontiera pe la Petea, sau invers: locuiesc în Ungaria și lucrează în Satu Mare. Marea majoritate a navetiștilor sunt oameni de bună credință.

    Doar că sunt unele persoane persoane nu sunt angajate decât fictiv, dispun de adeverința dată de angajator pentru a trece frontiera dintre România și Ungaria, dar fac pe călăuzele.

    În fapt, la Vama Petea a fost deschisă o bandă doar pentru navetiștii transfrontalieri. Pe marea majoritate a celor care fac naveta îi cunosc atât vameșii maghiari, cât și polițiștii de frontieră sătmăreni.

    Printre navetiștii de bună credință, se strecoară și acești navetiști falși, care nu sunt altceva decât călăuze.

    Fapt real

    O astfel de scenă s-a întâmplat în această dimineață în Vama Petea, povestită de un martor ocular.

    Pe banda destinată navetiștilor s-a strecurat și o dubiță cu numere de Satu Mare. De fapt, șoferul dubiței locuiește în Ungaria, dar are încă domiciliul în România. Traficul prin vamă pe banda destinată navetiștilor s-a desfășurat normal până când la punctul de control a ajuns ”navetistul” mai sus amintit.

    La efectuarea controlului de frontieră, s-a descoperit faptul că în dubiță mai erau încă 4-5 persoane de etnie romă despre care autoritățile de la fața locului au trebuit să efectueze ancheta epidemiologică: de unde vin, încotro se îndreaptă, cu ce persoane au intrat în contact etc.

    Asta presupune completarea unor declarații, lucru ce a blocat, efectiv, banda navetiștilor.

    ”Banda navetiștilor a fost blocată mai bine de o jumătate de oră până ce autoritățile i-au luat pe țigani, i-au pus să scrie declarații. Asta până ce un șef de tură al poliției de frontieră și-a dat seama de situație, i-a cerut șoferului să tragă duba într-o parte până ce autoritățile termină ancheta cu țiganii coborâți din mașină, pentru a permite navetiștilor să tranziteze vama. Altfel stăteam mult și bine în vamă”, descrie martorul ocular scena din Vama Petea pentru Gazeta de Nord Vest.

    Și avem motive să credem că nu este un caz singular.

    Desigur, poliția de frontieră și autoritățile române nu au ce face pentru că în momentul în care un cetățean român ajunge la vamă, trebuie să i se permită accesul pe teritoriul României după efectuarea tuturor procedurilor în astfel de cazuri.

    Însă cum pe banda de intrare în tară destinată navetiștilor lucrurile se mișcă mai rapid ca și pe celelalte două benzi, destinate celor care vin din alte țări, unii ”navetiști” profită de acest lucru, bagă pe această bandă persoane venite din altă zonă, și fac din chestia asta o sursă de câștig ilicit.

    Doar circa 15% dintre persoanele care intră n țară pe la Petea sunt sătmăreni

    În altă ordine de idei, în perioada 18.05.2020, ora 07:15 – 19.05.2020, ora 07:15, la PTF Petea, pe sensul de intrare în țară s-au prezentat 1.191 persoane. Din numărul lor total, 592 transportatori marfă, 101 lucrători trasfrontalieri și 498 persoane care au venit din Occident și care au intrat în izolare la domiciliu.

    Restul de 101 lucrători transfrontalieri și 592 transportatori de marfă au fost chestionați și evaluați de către personalul medical delegat în cadrul sectorului, starea de sănătate a acestora fiind asimptomatică.

    Demn de remarcat este și faptul că marea majoritate pe persoanelor care au intrat în țară pe la Vama Petea venind din Occident nu sunt din județul Satu Mare. Cel mult 15% sunt sătmăreni. Restul sunt din județele din Nordul Moldovei (Suceava, Botoșani, Neamț) sau din Republica Moldova.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE