More


  “Comorile” lăsate de artistul Aurel Popp Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare

  - Advertisement -

  Colecţia Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean Satu Mare nu reprezintă doar o sumă de artefacte ce servesc exclusiv satisfacerii curiozității, muzeele fiind centre originale ale culturii morale și estetice, chemate să transfere experiența acumulată a omenirii generațiilor noi. Ele au menirea să trezească sentimentul și dorința de a gândi, de a dezvolta nu numai principiul contemplativ, dar și cel activ, creativ. Secția de Artă are un rol important în dezvoltarea sensibilităţii şi a imaginaţiei. Educația estetică în cadrul muzeului de artă este posibilă datorită atitudinii individului față de artă și extinderii experienței senzoriale în procesul de comunicare cu originalul.

  Patrimoniul cultural al Secţiei de Artă a MJSM cuprinde 5753 de bunuri culturale (pictură de şevalet, grafică, sculptură, artă decorativă, icoane, tapiserie, obiecte memorialistice – scrisori, role film, obiecte personale ale artiştilor, documente etc. Colecţia de pictură, grafică şi sculptură este reprezentativă pentru arta românească modernă şi contemporană şi pentru arta din secolele XIX –XXI. S-a constituit în anul 1968 prin achiziţia unor lucrări de la familia artistului Aurel Popp, fiind şi cea mai numeroasă şi stând la baza formării expoziţiei permanente cu acelaşi nume. Este constituită din:
  – 45 lucrări de pictură – ulei pe pânză, ulei pe placaj şi ulei pe carton – Culesul merelor, Autoportret, Portretul mamei, Portretul soţiei, Centrul vechi la Satu Mare, Atacul, Cine-l ştie?, sau peisaje din Baia Sprie (Culesul merelor, Vara la ţară, Stradă din Baia Sprie etc).
  – 18 lucrări de sculptură – din bronz sau gips, unele reprezentând portrete ale familiei (Portretul soţiei, Copiii artistului sau inspirate din Primul Război Mondial, ca de exemplu: Adevăratul învingător, Memento mori etc).


  – 529 de lucrări de grafică, studii sau schiţe, planuri de monumente, de exemplu: Monumentul Unirii, Monumentul Vicenţiu Babeş, planul Capelei Aurel Popp, planul casei memoriale Ady Endre etc. Unele studii datează din perioada Primului Război Mondial, unde artistul a fost martorul ororilor acestuia. Lucrările din această perioadă au o importanţă istorică şi documentară deosebită, amintind aici doar câteva lucrări ale acestuia: Soldat mort, Din tranşee, Volynia, Capela unităţii, Bucătăria de campanie, Transportul muniţiei, portrete ale unor soldaţi, schiţe la lucrările Atacul și Cine-l ştie? etc. şi obiecte personale, majoritatea acestora putând fi văzute în expoziţia permanentă a secţiei.


  Deși este cunoscut marelui public în primul rând ca pictor, artistul, aparținând generației de mari maeștri ai artei românești din prima jumătate a secolului XX, se dovedește și un mare virtuoz al desenului. Lucrările reprezintă în cea mai mare parte studii și schițe, având o valoare documentar-istorică, care mărturisesc un mesaj profund militant, umanitarist.
  Desenele, schițele și studiile pot fi grupate tematic: lucrări cu tematică antimilitaristă (inspirate din Primul Război Mondial), anticapitalistă cu tentă socială, personalități istorice, proiecte și schițe de monumente, studii care evocă personalități din istorie, proiecte și schițe de monumente și fresce cu tematică istorică. Lucrările, inspirate de teme ale muncii, lucrări cu tematică istorică, schițe și proiecte de monumente, transmit un mesaj progresist, militant, caracteristic operei artistului și care demonstrează inepuizabila rezervă de interpretare a acestuia, care, deși revine în mod obsesiv asupra aceluiași subiect, descoperă de fiecare dată noi modalități de expresie.


  Sursa: Satu Mare – Irina Liuba Horvat, Denisa Monica Cărăian / Studii și Comunicări, nr. XXXV/II, 2019

  Nicolae Ghisan  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img