More


  Guvernul ia în calcul revenirea la starea de urgenţă. SURSE

  - Advertisement -

  Potrivit unor surse Adevărul, la propunerea medicilor, Guvernul Orban ia în calcul reintroducerea stării de urgenţă în zonele în care s-au înregistrat foarte multe cazuri de coronavirus. Dacă până la finalul săptămânii România nu va intra din nou pe o pantă descendentă, ne întoarcem la restricţii pentru a evita sufocarea sistemului de sănătate.

  Din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus din ultimele zile, dar şi pentru că românii nu respectă măsurile de distanţare socială şi de protecţie sanitară, Guvernul condus de Ludovic Orban analizează revenirea la starea de urgenţă, însă nu pe întreg teritoriul ţării, ci doar în localităţile sau judeţele unde cazurile de COVID-19 au explodat. Practic, în unele zone, România s-ar putea întoarce la măsurile severe de izolare impuse prin decret prezidenţial în luna martie.
  “Din păcate, am ratat procesul de tranziţie după etapa de vârf a virusului şi am anulat o bună parte din sacrificiile făcute în lunile martie şi aprilie. Sistemul medical va intra în colaps în foarte scurt timp dacă vom continua să avem peste 500 de cazuri pe zi. E o chestiune de zile, nu de săptămâni sau luni”, susţin surse pentru Adevărul.
  Dacă numărul de cazuri va continua să crească ameninţător, Guvernul şi preşedintele Klaus Iohannis vor fi nevoiţi să impună starea de urgenţă în anumite zone.
  “E una dintre măsurile aflate în analiza Guvernului, chiar dacă nimeni nu şi-ar dori noi restricţii”, susţin surse guvernamentale. Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban speră într-un trend descendent, astfel încât, începând cu 17 iulie, să fie suficientă prelungirea stării de alertă cu încă o lună, explică surse din conducerea PNL pentru Adevărul.
  Din punct de vedere economic, Guvernul nu-şi permite încă o perioadă de blocaj total, după şocul din primăvară. Şi nici din punct de vedere politic, în contextul în care se apropie alegerile locale şi parlamentare, iar orice măsură punitivă duce la erodarea guvernării liberale. Aşadar, Executivul caută o soluţie care să îmbine siguranţa cetăţenilor şi libertatea socială, mai ales că traversăm perioada concediilor. În discuţiile cu apropiaţii, premierul Orban a pledat pentru prelungirea stării de alertă – procedură care nu necesită aprobarea Parlamentului dominat de PSD. De asemenea, şeful Executivului aşteaptă şi legea privind carantina şi izolarea, astfel încât statul să aibă pârghii legale de a interna obligatoriu persoanele pozitive asimptomatice. Peste 500 de persoane depistate pozitiv au plecat din spital, în baza unei decizii CCR, transformându-se în focare ambulante. Eternul virus al circului politic Guvernul a trimis la începutul săptămânii trecute un proiect de lege în Parlament privind carantina şi izolarea pentru a acoperi vidul legislativ generat de hotărârea CCR.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img