More


  Are șanse Clujul să câștige titlul de „Capitală europeană a inovării” la ediția din 2020?

     După cum v-am informat și ieri localitatea păstorită de fostul premier Emil Boc, Cluj – Napoca, s-a calificat în finala concursului european „Capital of Innovation Awards”. Cel mai important oraș al Transilvaniei, cu o populație de 325 de mii de locuitori, are onoarea ca alături de (în ordine alfabetică) Espoo (Finlanda) – 235 de mii de locuitori, Gent (Belgia) – 262 de mii, Groningen (Olanda) – 181 de mii, Helsingborg (Suedia) – 95 de mii, Leeuwarden (Olanda) – 92 de mii, Leuven (Belgia) – 97 de mii, Linz (Austria) – 189 de mii, Milano (Italia) – 1.308 mii, Reykjavik (Islanda) – 119 mii, Valencia (Spania) – 787 de mii și Viena (Austria) – 1.731 de mii să aștepte cu nerăbdare „Zilele europene ale cercetării și inovării”, 22 – 24 septembrie când va fi desemnat orașul câștigător de către un juriu la nivel înalt format din experți independenți. Orașul este unul dintre cele mai importante centre academice, culturale, industriale și de afaceri din România și găzduiește cea mai mare universitate din România.

  =

  Faptul că în 2015 Clujul a fost ales „Capitala europeană a tineretului” i-ar putea influența în mod negativ pe membri juriului, ceea ce sperăm să nu se întâmple. Etimologia denumirii localității, Cluj-Napoca, este romano-getă. Contrar așteptărilor Cluj provine din limba romană, mai exact din denumirea dată de aceștia cetății getice Napoca, Castrum Clusa (castru închis).

     Concursul European Capital of Innovation Awards (iCapital) este derulat și finanțat în cadrul programului de cercetare și inovare al UE, Horizon 2020. Recunoaște orașele ca actori unici în avansarea inovației și contribuind în mod semnificativ la o mai mare rezistență, durabilitate și calitate a vieții. Orașele din statele membre ale UE și din țările asociate la Orizont 2020 sunt eligibile pentru a participa la concurs.

  Barcelona (1,6 milioane locuitori) a câștigat prima competiție în 2014 cu o realizare privind utilizarea noilor tehnologii pentru a apropia orașul de oameni și pentru a favoriza creșterea economică. În 2015 concursul nu a avut loc. Amsterdam (760 de mii de locuitori) a câștigat în 2016 prin crearea unui ecosistem de inovație cu patru dimensiuni: inteligență, start-up, viabilitate și inovație socială digitală. Paris (2,2 milioane locuitori) a fost desemnată Capitală Europeană a Inovării în 2017 prin sprijinul acordat pentru creșterea comunității locale de start-up și pentru inițiativele oferite publicului de a participa activ la procesul de creație. În 2018, Atena (660 de mii de locuitori) a câștigat titlul ca exemplu de oraș care, în ciuda faptului că se confruntă cu multe provocări, a folosit inovația pentru a ajuta comunitatea locală să aducă schimbări și să se deschidă către lume. Nantes  (590 de mii de locuitori) a primit titlul din 2019 pentru accelerarea participării democratice la abordarea unor provocări precum energia, îmbătrânirea, tranziția digitală și incluziunea socială.

  Am specificat de fiecare dată numărul de locuitori tocmai pentru a arăta caracterul eterogen al orașelor câștigătoare și aspirante. Nu se poate să nu fie un criteriu de departajare și numărul de beneficiari ai inovației respective. Lăsând la o parte dorința mea, cred că și a voastră, ca perla Transilvaniei să-și mai adauge o sclipire, cred că în această ediție va avea un cuvânt greu de spus orașele Gent și Reykjavik, orașe vizitate în ultimii ani și care m-au impresionat prin ușurința cu care s-a trecut de la vechi la nou fără a altera tradiționalul. N-aș putea da o notă finală deoarece în Helsingborg, Leeuwarden și Leuven n-am fost niciodată. Să fiu sincer când scriu Leeuwarden mă tot uit dacă nu le-am stâlcit numele.

  De ce s-a înființat un asemenea concurs este cel mai bine explicat de Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret care a declarat: „Inovarea este esențială pentru ca orașele să asigure o redresare durabilă după perioade dificile. Atunci când orașele își alimentează ecosistemele de inovare, astfel încât actorii din domeniul inovării și cetățenii să se întâlnească și să colaboreze, ele își stimulează dezvoltarea și durabilitatea. Cea de-a șasea ediție a premiului „Capitala europeană a inovării” va fi un alt concurs important și va prezenta cele mai bune practici inovatoare care impulsionează orașele europene.”

  Orașul câștigător va primi titlul de „Capitală europeană a inovării 2020”, precum și suma de 1 milion de euro pentru a sprijini activitățile sale de inovare și a-și consolida capacitatea de a stabili conexiuni între cetățeni, sectorul public, mediul academic și întreprinderi, cu scopul de a aduce beneficii societății din comunitățile sale. Fiecare dintre cele cinci orașe care se vor clasa pe locurile următoare va primi câte 100.000 de euro.

   

  Gruiță Ienășoiu

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img