More


  În România există puţin sânge donat de oamenii care s-au vindecat de Covid-19

  - Advertisement -

  Bolnavii de Covid-19 caută donatori de plasmă. Aşa se face că toţi mai mulţi medici români fac apel la persoanele vindecate de Covid-19 să doneze. Până acum, circa 27.500 de persoane au fost declarate vindecate de coronavirus în România.

  Plasma preluată de la oamenii deja infectaţi şi vindecaţi de coronavirus este unul din tratamentele folosite experimental, în întreaga lume, pentru tratarea bolii provocate de Covid-19. Medicii spun că până acum a dat rezultate foarte bune, însă dezvoltarea unui tratament aprobat nu este încă finalizată.
  Plasma de la un donator vindecat se administrează doar pacienţilor critici infectaţi confirmaţi cu coronavirus, având vârsta de cel puţin 18 ani. Procedura de donare a plasmei durează aproximativ o oră, mai spun medicii. Şi există două tipuri de donări: prin plasmafereză, cu ajutorul unui echipament, şi donare standard. Dintr-o singură donare prin plasmafereză, un pacient beneficiază de o doză terapeutică de 3 pungi de 200 de ml. Prin donarea de sânge este nevoie de 3 donări pentru o doză terapeutică de plasmă. Şi doar spitalele care au cerut Societăţii Naţionale de ATI să facă tratament cu plasmă pot să primească anticorpi.
  Cum funcţionează acest tratament?
  O persoană care face boala Covid-19 dezvoltă anticorpi la coronavirus, aceştia fiind stocaţi în plasmă. Astfel, din sângele persoanei respective se poate extrage plasma, acea parte lichidă a sângelui care transportă prin organism proteine, nutrienţi sau apă. Ulterior plasma este folosită prin trasfuzie la alţi pacienţi bolnavi. Problema este că nu toţi bolnavii pot produce plasmă care poate fi utilizată, adică nu toţi au o cantitate mare de anticorpi.
  Plasma este folosită în mai multe tratamente moderne, nu doar pentru Covid-19. Specialistul în sănătate Florin Hozoc atrage atenţia asupra importanţei plasmei şi spune că plasma reprezintă o resursă încă insuficientă în România.
  „Este foarte important în momentul de faţă să înţelegem că această plasmă convalescentă este o resursă care trebuie colectată de la cât mai mulţi dintre pacienţii infectaţi. Ăsta este şi motivul pentru care atât SUA, cât şi UE investesc sume considerabile, situate undeva pe locul 2 după sumele investite pentru realizarea de vaccinuri”, a declarat Florin Hozoc.
  „În SUA, în Franţa, în Marea Britanie, în Germania sunt în derulare şi studii pentru utilizarea plasmei convalescente în vederea imunizării persoanelor care sunt vulnerabile şi care sunt în risc de a se infecta cu SARS-CoV-2”, a mai spus acesta.
  Până acum, în România, 27.592 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi de coronavirus. Totodată, 4.777 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img