More


  LPF-ul aruncă pisica în curtea FRF

  - Advertisement -

  Secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Justin Ştefan, susţine într-un mesaj postat pe un site de socializare, că pentru a nu nedreptăţi niciun club la finalul actualei ediţii de campionat se impune creşterea numărului de echipe din Liga I de la 14 la 16 începând cu sezonul 2020-2021.

  “Îmi pare rău că Federaţia Română de Fotbal şi unele cluburi din Liga I au refuzat modificarea calendarului competiţional al Ligii I în sensul mutării etapei a 14-a a play-out-ului la data de 18 august. În acest fel ar fi putut fi programate, chiar dacă la un interval foarte scurt, cele 5 meciuri restanţe ale echipei Dinamo Bucureşti, iar play-out-ul Ligii I s-ar fi putut încheia pe terenul de joc. Meciul de baraj s-ar fi putut disputa într-o singură manşă la data de 21 august, iar data de începere a sezonului următor ar fi fost 29 august”, a spus oficialul LPF.
  În opinia lui, refuzul modificării calendarului competiţional al Ligii I a determinat obligativitatea stabilirii unor criterii de departajare în vederea întocmirii clasamentului final al play-out-ului. Cele două criterii de departajare puse în discuţia cluburilor au fost: (a) puncte per meci raportat la toate jocurile din acest sezon (nr. puncte acumulate în sezonul regular+nr. puncte acumulate în play-out/nr. total de jocuri disputate în acest sezon) şi (b) puncte per meci raportat numai la jocurile din play-out (nr. puncte acumulate în play-out/nr. total de jocuri disputate în play-out).
  Secretarul general subliniază că solicitarea adresată marţi cluburilor din Liga I de a-şi exprima un punct de vedere cu privire la aceste criterii de departajare s-a făcut doar cu titlu consultativ, o decizie finală asupra modalităţii de întocmire a clasamentului actualei ediţii a play-out-ului Ligii I urmând să fie luată de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal. “De altfel, ar fi imposibil ca echipele angrenate în play-out să ia o decizie finală cu privire la modalitatea de întocmire a clasamentului, deoarece fiecare club este direct interesat de aplicarea unei anumite metode de departajare, care i-ar putea asigura la nivel teoretic, în funcţie şi de rezultatele din etapă a 14-a, o poziţie mai bună în clasament”, menţionează oficialul Ligii.
  Justin Ştefan precizează că majorarea numărului de echipe din Liga I poate fi realizată doar de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.
  “Deoarece alegerea uneia dintre cele două variante de departajare enunţate mai sus, în dauna celeilalte variante, determină o modificare substanţială a clasamentului final (inclusiv a ierarhiei în zona retrogradării), apreciez că la finalul sezonului actual nu va putea fi întocmit un clasament bazat exclusiv pe meritul sportiv, aşa încât pentru a nu nedreptăţi niciun club aflat în lupta pentru retrogradare, printr-o alegere subiectivă a unei modalităţi de departajare, se impune modificarea sistemului competiţional al Ligii I, urmând ca din sezonul următor în competiţia organizată de LPF să participe un număr de 16 echipe. O decizie finală asupra modificării sistemului competiţional al Ligii I poate fi luată doar de către Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal”, a afirmat el.

  Pentru a afecta cât mai puţin financiar cluburile din Liga I, prin creşterea numărului de echipe începând cu sezonul următor, Justin Ştefan va înainta deţinătorului de drepturi TV următoarele propuneri:
  (a) cluburile din Liga I nu vor suporta niciun prejudiciu în urma nedisputării tuturor celor 268 de jocuri programate în această ediţie de campionat;
  (b) valoarea contractului de drepturi TV va rămâne în continuare 28 milioane euro + TVA / sezon;
  (c) implementarea VAR, cel mai târziu în sezonul 2021/22, prin suportarea cheltuielilor de achiziţie a echipamentului necesar de către deţinătorul de drepturi TV.
  Ştefan a precizat că începând cu luna septembrie va deveni operaţional în cadrul LPF un departament de evaluare financiară pentru a sprijini cluburile din Liga I să devină rentabile. “O astfel de rentabilitate financiară va contribui şi la creşterea performanţei sportive a cluburilor din Liga I în următoarele sezoane”, a mai spus secretarul general al LPF.
  La 3 august, Comitetul de Urgenţă al Federaţiei Române de Fotbal a păstrat programarea meciurilor de baraj pentru menţinerea/promovarea în Liga I la 9 şi 12 august după ce 7 din cele 8 echipe din play-out-ul Ligii I s-au arătat de acord cu aceste date.
  Ca urmare a deciziei Comitetului de Urgenţă din 3 august 2020, echipa FC Dinamo nu va mai avea timp să dispute decât una din cele şase partide restante, cea de ieri cu Viitorul şi va încheia sezonul pe 7, poziţie retrogradabilă în Liga a II-a.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img