More


  Medicul Specialist Roxana Varga: Importanţa alăptării şi  beneficiile ei.

  - Advertisement -

   

  Roxana Varga, medic specialist neonatolog şi consultant în lactaţie acreditat IBCLC ne spune despre importanţa alăptării şi  beneficiile ei.

  Avantajele alăptarii pentru copil:

  Laptele de mamă este specific speciei umane

  Este cel mai valoros calitativ, indiferent de alimentaţia mamei,prezinta biodisponibilitate înaltă (se absorb toti nutrientii, enzime), reduce riscul de obezitate, scade riscul de alergii, conţine celule vii si anticorpi, importante pentru imunitatea nou-nascutului, contine acizi graşi necesari dezvoltării creierului (IQ mai mare)

  Alaptarea ajută la formarea unei legături emoţionale de neinlocuit între mamă şi copil.Alăptarea înseamnă iubire.

   

  Avantajele alaptarii pentru mamă:

  Accelerează contracțiile uterului, reduce riscul cancerului: mamar, uter, ovar, reduce riscul osteoporozei,rol contraceptiv (6 luni), scade riscul supraponderei, obezității postpartum

   

  Riscurile nealaptarii:

  Risc de contaminare, uniformitatea produsului,efect negativ asupra inteligenței și dezvoltării cognitive,risc crescut de ADHD, SMSI, DZ, suprapondere, de boli respiratorii si infectioase

   

  Sunt mame care au lapte si care nu, adevarat sau fals?

  Categoric  fals. Toate femeile capabile să poarte o sarcină pană la termen sau chiar şi în condiţiile naşterii premature au lapte. Procesul de formare a laptelui începe în sanul mamei după săptămana a16 a de sarcină. In momentul naşterii va fi prezent  colostrul (care nu poate fi extras cu pompa de muls), iar  din ziua a 3 a, a 4 a va apărea laptele de tranziţie, prezent pană la ziua a 10 a postnatal şi mai apoi laptele matur.

  Imi doresc să existe cu adevărat în Romania spitale “prieten al copilului” în care administrarea formulei de lapte praf să nu fie posibilă decat cu indicaţia medicului. In prezent, alimentaţia nou-născutului este făcută natural sau artificial în funcţie de dorinţa mamelor, care din păcate sunt intoxicate de miracolul alimentaţiei cu lapte praf.

   

  Există mame, cărora le vine laptele uşor, însă refuză să alapteze?

  Da . Pe perioada sarcinii, mamele îşi fac planuri pentru ce se va întampla după naştere. Aşa cum se pregătesc cumpărand obiectele necesare îngrijirii bebeluşului se gandesc şi la modalitatea de hrănire a acestuia. Unele refuză total idea de a alapta, altele îşi doresc cu toată fiinţa lor să reuşească. Majoritatea mamelor, însă aşteaptă să înveţe şi să decidă după naştere, iar decizia aceasta este cauza principală nereuşitei alăptării. Mamele care îşi propun din timpul sarcinii să alăpteze, se informează corect şi reusesc. Alăptarea nu este un gest firesc, este unul care se învaţă atat de catre copil cat şi de mamă.

  Suntem fiecare dinntr noi diferiţi, consider că nu toate mamele sunt capabile să se ataşeze suficient de mult de puiul lor şi nu toate doresc să se sacrifice la fel de mult. Eşecul alăptarii la o primă sarcina, poate fi un alt motiv pentru care refuză alăptarea, însa căutarea soluţiilor ar putea rezolva problemele de care se tem atat de mult.

  Alăptarea este un gest şi o dovada de iubire, este primul efort şi sacrificiu pe care îl facem pentru copilul nostru, urmat de multe altele.

   

  În funcţie de ce, unor mame le vine laptele mai greu iar altora mai uşor?

   

  Formarea laptelui este un proces hormonal, natural şi firesc. Există o întarziere fiziologica de 1-2 zile  în cazul naşterilor prin secţiune cezariană, asta însa nu impune administrarea formulei de lapte praf, ci ataşarea copilului la san, cat mai devreme după naştere.   Intarzierea apariţiei laptelui de tranziţie,  poate fi  dată, doar de probleme medicale ale mamei. Astfel, dacă acest lucru se întamplă, trebuie cautată cauza. Din problemele medicale, aş putea enumera: eliminarea incompletă a placentei, hipotiroidismul necontrolat, sindromul ovarelor polichistice, diabetul zaharat necontrolat.

   

  Cat timp este recomandată alăptarea?

  OMS recomanda alimentaţia sugarului exclusiv la san în primele 6 luni, urmat de iniţierea diversificarii şi continuarea alăptării pană la 2 ani şi după această varstă. Respectand aceste recomandari, noi trebuie să alăptăm măcar pană la varsta de 2 ani.

   

  În timpul alăptării, bebeluşul are nevoie de alte lichide?

   

  Nu, alimentaţia exclusivă la san, semnifică absenţa oricarui alt lichid. Pe perioada  celor 6 luni, se va ataşa copilul des la san, iar după iniţierea diversificarii, se va oferi copilului apă.

   

  Cum ne dăm seama dacă bebeluşul primeşte suficient lapte?

  Există caţiva indicatori care ne ajută, curba ponderala, prezenţa urinii, prezenţa scaunelor.

  Cele mai des intalnite greşeli în diversificare?

  Momentul Initierii  diversifiucarii sub varsta de 6 luni, amanarea acesteia dupa varsta de 1 ani.

  Calitatea alimentelor: oferirea de “zamuri” fara continut caloric important, care vor sabota doar alimentatia naturala; alimete grase sau condimentate, care pot forta rinichii si pancreasul “blenduire” excesiva si o durata lunga de timp, fapt care obijnuieste copilul cu aceasta consistenta

  Refuzul parintilor de a lasa copilul sa isi duca alimente la gura, din frica fata de innec

   

  Săptămană alăptării

  Anul acesta eu, împreună cu administratoarele grupului “sprijin în alăptare Satu Mare” vom organiza o mică întalnire cu ocazia săptămanii internaşionale a alăptării, în data de 6 august.  Mai multe detalii despre acest eveniment vom publica pe pagina de facebook,  MamaMea.sm şi în grupul “sprijin în alăptare Satu Mare”.

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img