More


  Comisia Europeană a semnat importante contracte de obținere a vaccinului și a tratamentului împotriva coronavirusului

  - Advertisement -

     Miercuri și joi Comisia Europeană s-a orientat în mod expres spre lupta împotriva pandemiei. Nu numai în România, ci aproape în întreaga comunitate a Uniunii Europene cifrele reprezentative pentru evoluția bolii (număr de infectați la mia de locuitori, număr de dovediți pozitiv raportat la număr de teste efectuate…) au crescut îngrijorător în ultima săptămână, ceea ce a dus la urgentarea acțiunilor în vederea obținerii unui tratament pentru anihilarea COVID – 19 și a unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea celor sănătoși.

     În acest sens ieri, 7 octombrie, Comisia Europeană a aprobat al treilea contract încheiat cu o companie farmaceutică, Janssen Pharmaceutica NV, una dintre companiile farmaceutice Janssen ale concernului Johnson & Johnson, iar joi, 8 octombrie, Comisia Europeană a semnat cu societatea farmaceutică Gilead un contract-cadru de achiziție comună vizând aprovizionarea cu până la 500 000 de cure de tratament cu Veklury, denumirea comercială a preparatului ei care conține remdesivir, precum și posibilitatea de aprovizionare suplimentară față de cele 500 000 de cure de tratament. Există 36 de semnatari ai acordului de achiziție comună care participă la această achiziție comună, incluzând toate țările UE, țările SEE Norvegia și Islanda, Regatul Unit, precum și șase țări candidate și potențial candidate: Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Kosovo (această denumire nu aduce atingere pozițiilor privind statutul și este conformă cu RCSONU 1244/1999, precum și cu Avizul CIJ privind Declarația de independență a Kosovo) și Bosnia și Herțegovina.

     În ceea ce privește vaccinul, de îndată ce acesta se dovedește a fi sigur și eficient împotriva COVID-19, contractul le permite statelor membre să achiziționeze vaccinuri pentru 200 de milioane de oameni. Statele membre vor avea de asemenea posibilitatea de a achiziționa vaccinuri pentru încă 200 de milioane de persoane. Menționăm că populația Uniunii Europene este cu puțin sub 520 de milioane de locuitori. Statele membre pot totodată decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

     Pentru tratament toate țările participante pot acum să lanseze comenzile lor de Veklury în mod direct. În această etapă, Veklury este singurul medicament care are o autorizație condiționată de introducere pe piața UE pentru tratarea pacienților care suferă de COVID-19 și care au nevoie de oxigen.

     În comunicatul de presă trimis prin intermediul corespondentului nostru de la Bruxelles se specifică:

     „Semnarea acestui contract-cadru de achiziție comună survine contractului Comisiei cu Gilead vizând asigurarea a 33 380 de cure de tratament cu Veklury, care au fost distribuite în întreaga UE și în Regatul Unit începând cu luna august. Acest contract a fost finanțat din Instrumentul pentru sprijin de urgență (ESI) al Comisiei, în valoare totală de 70 milioane EUR.

     Curele de tratament achiziționate cu fonduri ESI au contribuit la satisfacerea nevoilor imediate din august până în octombrie, pentru a se asigura faptul că pacienții aflați în stare critică primesc tratamentul necesar. Medicația a fost livrată în mai multe tranșe. Contractul de achiziție comună va asigura de acum faptul că țările respective vor continua să beneficieze de o aprovizionare neîntreruptă cu Veklury în cazul în care decid să achiziționeze produsul.

     Întrucât costul ridicat și rata ridicată de eșec fac ca investiția într-un vaccin împotriva COVID-19 să fie o decizie cu grad ridicat de risc pentru dezvoltatorii de vaccinuri, aceste acorduri vor permite prin urmare realizarea unor investiții care, în caz contrar, probabil că nu ar fi efectuate. Comisia Europeană s-a angajat, de asemenea, să se asigure că orice persoană care are nevoie de un vaccin îl poate obține oriunde în lume, nu doar în Europa.”

  Sunt în curs de pregătire mai multe proceduri de achiziții comune

     La 28 septembrie a fost lansată o procedură de achiziție comună pentru aprovizionarea cu echipamente medicale necesare vaccinării împotriva COVID-19. Ea vizează 27 de tipuri de echipamente, grupate în șase categorii: recipiente pentru transportul vaccinurilor, recipiente pentru deșeuri, dispozitive de injectare, dezinfectanți, echipamente de protecție personală și consumabile pentru anestezie.

     Un proces de achiziție comună de medicamente esențiale pentru secțiile de ATI este în etapa de finalizare, iar țările pot începe să lanseze comenzi în următoarele zile. Procesul vizează medicamente pentru terapie intensivă din șase domenii (analgezice, antibiotice, relaxante musculare, anestezice, medicamente pentru resuscitare și altele).

  Gruiță Ienășoiu

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img