More


  PSD, surpriză pentru Cîţu: Propunerea legislativă care îl poate trimite la închisoare pe ministrul Finanţelor

  - Advertisement -

  Senatorul PSD Daniel Zamfir a depus la Senat, în procedură de urgenţă, un proiect de lege care prevede sancţionarea cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani pentru miniştrii care refuză în mod repetat să se prezinte la audieri în comisiile de specialitate, comisiile de anchetă sau în Parlament, informează news.ro.
  Iniţiativa legislativă semnată şi de alţi 11 parlamentari social-democraţi modifică şi completează Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, prin introducerea unui nou subpunct la articolul 8 alineatul (2) Constituie, de asemenea, infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani următoarele fapte săvârşite de către un membru al Guvernului: „c) Refuzul repetat de a se prezenta la lucrările comisiei permanente la care este invitat, în cadul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, potrivit art. 111 alin. (1) din Constituţia României, republicată”.
  Daniel Zamfir motivează că au fost „situaţii repetate în care membrii ai Guvernului au refuzat sistematic şi nejustificat să participe la lucrările comisiilor permanente sau comisiilor de anchetă, deşi au fost invitaţi în repetate rânduri atât de birourile de conducere ale comisiilor, cât şi de Camera Deputaţilor şi/sau Senat, prin decizia Biroului permanent al respectivei Camere, dialogul interinstituţional precum şi controlul parlamentar asupra activităţii Guvernului a fost periclitat”.
  El adaugă modificarea legislativă se impune pentru a stopa un astfel de comportament.
  „Tocmai de aceea, pentru a stopa perpetuarea acestui comportament, care conduce la o lipsă totală de transparenţă prin evitarea controlului parlamentar, se impune completarea actualei legislaţii, astfel încât prezenţa membrilor Guvernului la lucrările Camerei Deputaţilor, Senatului sau ale comisiilor permanente, speciale şi de anchetă să fie garantat. În acest sens, actuala propunere legislativă vizează completarea Legii 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, astfel încât refuzul repetat al membrilor Guvernului de a se prezenta la lucrările comisiei permanente la care este invitat, în cadrul activităţii de informare a Parlamentului de către membrii Guvernului, să fie sancţionat”, mai spune Daniel Zamfir în expunerea de motive a proiectului de lege.
  Proiectul de lege a fost înregistrat pe 14 octombrie la Senat, prim for sesizat, în procedură de urgenţă, decizională fiind Camera Deputaţilor.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img