More


  Sfaturi de la somelieri, pentru folosirea corectă a echipamentelor frigorifice de răcire a vinului

  - Advertisement -

  Vinul este una dintre cele mai apreciate și consumate băuturi la nivel mondial, iar popularitatea acestuia în România se datorează inclusiv tradiției noastre viticole. Pe lângă soiurile extrem de cunoscute chiar și peste granițele țării, suntem recunoscuți și pentru unii dintre cei mai pricepuți somelieri. 

  Conform DEX, această meserie presupune “administrarea și servirea vinurilor”, dar și “supravegherea procesului de fabricație” a acestei licori delicioase. Ce știe mai puțină lume, însă, este faptul că temperatura la care este servită această băutură joacă un rol esențial în dezvăluirea calităților sale.

  În cazul în care dețineți un local în care serviți inclusiv vinuri, trebuie să îl dotați cu echipamente frigorifice pentru răcirea sticlelor. Mai exact, ne referim la vitrine pentru vinuri. Fresco Expert, care susține geniul în bucătăriile profesioniste din România de mai bine de 25 de ani, va pune la dispoziție numeroase astfel de echipamente frigorifice, de ultima generație, dotate cu tehnologii moderne și care provin exclusiv de la branduri recunoscute la nivel internațional. 

  echipamente frigorifice

  Acestea vă garantează temperatura optimă a vinurilor care urmează să fie servite, reprezentând în același timp și o modalitate extrem de practică și elegantă de afișare a sticlelor.

  Care este, însă, temperatura ideală la care trebuie răcite vinurile în interiorul echipamentelor frigorifice specializate? La această întrebare, poate răspunde doar un somelier cu experiență, iar în cele ce urmează veți afla opiniile acestora. 

  În primul rând, trebuie precizat ca gustul, notele subtile și adevăratele particularități ale unui vin pot fi observate doar dacă el este servit la temperatura corectă. Altfel, acestea vor fi anihilate și ați putea crede că respectiva băutură nu are nimic deosebit. Iată, în continuare, valorile recomandate, ținând cont de două criterii esențiale:

  1. Culoarea vinului. Foarte mulți oameni, fie că vorbim despre utilizatori casnici sau chiar chelneri, fac greșeala de a răci prea mult vinul roșu. Acesta își dezvăluie însă rapid aromele și poate fi consumat fără probleme la temperaturi cuprinse între 13 și 15 grade Celsius (cele ușoare), respectiv între 17 și 18 grade Celsius (cele țări).

  Vinul alb se servește, însă, după răcirea în echipamente frigorifice specializate, până la atingerea unor temperaturi chiar și de 5 grade Celsius (recomandat între 7 și 10 grade Celsius). În cazul servirii vinului alb la temperatura camerei, acesta poate părea fad, lipsit de arome.

  Pe de altă parte, vinul rose se situează, atât din punct de vedere cromatic, cât și al temperaturii de servire, între vinul roșu și cel alb: se recomandă valori între 7 și 12 grade Celsius.

  1. Gustul vinului. Pe de altă parte, somelierii ne recomandă să ținem cont și de gustul vinului atunci când stabilim temperatura din interiorul echipamentelor.

  Astfel, vinurile seci se servesc la 10 grade Celsius (cele albe), respectiv 18 grade Celsius (cele roșii), iar cele demiseci la 8-9 grade (albe), respectiv 17-18 grade (cele roșii). Vinurile albe dulci sunt perfecte la 7 grade, iar cele roșii dulci – la 15 grade. Nu în ultimul rând, cele spumante se servesc la nu mai mult de 8-10 grade Celsius.

  În funcție de informațiile de mai sus, veți ști ce echipamente frigorifice (vitrine pentru vinuri) să alegeți din oferta furnizorului dumneavoastră preferat.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img