Uite-aşa ne distrăm prin Sătmar în luna lui Brumar – varianta 2020. După arhi-super-recordurile zilnice cu îmbolnăviri de covid, sătmărenii s-au trezit luni că urmează să intre în carantină zonală de… joi. Şi, săracii, au luat la puricat toate site-urile, toate ziarele, toate posturile TV, în speranţa că vor afla cu ce se consumă carantina asta. “Ce-i aia? Ce avem voie să facem? Ce declaraţii ne trebuie? E bună aia veche?” etc.

Dată fiind incidenţa crescândă, care diferă de la un site la altul/o instituţie la alta, am aflat miercuri că… DA! Ni s-a “aprobat” carantina zonală! Şi-am instituit-o, frate! Am făcut-o ca la Sibiu! No’ bun, de unde luăm declaraţii? Prefectura ne anunţă că circulă informaţii false pe net, să nu dăm crezare. Şi-am intrat pe fb-ul oficial, unde, înafară de cifrele zilnice şi mesajele grijuliului Orban, nimic! Da-i miercuri deja, măi!

Hopa! A apărut o declaraţie pe propria răspundere. Da’ aia de angajator unde-i? Mâine numa’?

Şi s-au dus săracii oameni, cu mic – cu mare (mai mult cu mare, că ăia mici sunt cu tehnologia deja), în centru, la xeroxuri. Au stat la rând să-şi facă copii la declaraţia salvatoare. Şi discutau bieţii:

“- Trebe’ şi legitimaţie pe lângă asta? Sau, cu aia de angajare trebe’ legitimaţie? Sau ajunge numa’ aia de angajare? – Nu ştiu! Nu ştiu nimic. Cine ştie?”.

Hopa! A apărut joi modelul “de la angajator”. Dar, hopa iar! Cea pe proprie răspundere e “varianta actualizată nr. III”. Ce a ieşit mai departe, vă invităm pe fb-ul instituţiei pentru a citi comentariile bieților sătmăreni, care sunt nevoiţi acum să mai scoată un bănuţ din buzunar pentru alte declaraţii. (Atenţie! Nu se mai pot completa din tastatură chenarele goale (precum cele de la Sibiu). Le listezi şi faci cu pixu’ tot).

Şi atunci ne întrebăm, noi, ziariştii: Dacă s-a ştiut de luni ce urmează, de ce nu s-a angajat un expert cu cunoştinţe vaste şi temeinice pentru a redacta două lucrări savante la timp? Unul din Sibiu, poate.

Da’ nu e stres, mai este timp. E numa’ joi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here