More


  PERICOL. Sute de articole pirotehnice, confiscate de polițiști

  - Advertisement -

  Peste 230 de articole pirotehnice au fost ridicate în vederea confiscării de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, în urma unor acțiuni organizate la data de 28 decembrie a.c.. Totodată, au fost aplicate și amenzi și au fost întocmite dosare penale.

  Articole pirotehnice  periculoase,  vândute unui minor
  Totodată, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Satu Mare, au identificat un sătmărean, de 54 de ani, care în calitate de administrator al unei societăți comerciale din municipiul Satu Mare, autorizată de a deține, depozita și comercializa articole pirotehnice din categoria 1 (F1, P1,T1), a comercializat articole pirotehnice din categoria P1, unui minor, de 14 ani.

  Față de minor s-a luat măsura sancționării contravenționale conform Legii nr. 126/1995.
  Totodată, în cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1, către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani.

  Fără documente
  Astfel, polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Satu Mare au organizat la data de 28 decembrie a.c., acțiuni în vederea identificării persoanelor care efectuează operațiuni cu obiecte pirotehnice, fără drept.

  În urma activităților desfășurate au depistat un bărbat, de 31 de ani, din localitatea Pișcolț, care se afla pe strada Prahova, din municipiul Satu Mare, având asupra sa 41 de obiecte pirotehnice, pentru care nu a putut să prezinte documente de proveniență.

  În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de orice operațiuni cu obiecte pirotehnice.

  În aceeași zi, polițiștii din cadrul Poliției oraș Livada, au depistat pe raza localității Livada un autoturism la volanul căruia se afla un tânăr, de 26 de ani, din localitatea Iojib.

  În urma controlului efectuat, polițiștii au găsit în interiorul autoturismului 133 de articole pirotehnice, pentru care persoana de la volan nu a putut să prezinte documente de proveniență.

  În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de orice operațiuni cu obiecte pirotehnice efectuate fără drept.

  Toate articolele pirotehnice depistate de polițiști au fost ridicate în vederea confiscării.

  Închisoare de la trei luni la un an
  Reamintim cetățenilor că orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

  Comercializarea către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege a articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

  În contextul apariției pe piața românească a articolelor pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1, facem precizarea că acestea nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea lor fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau alte categorii profesionale care utilizează aceste articole pirotehnice în scop tehnic.

  În fapt, aceste articole pirotehnice anterior erau încadrate în categoriile de risc F2 și F3, fiind destinate uzului profesional datorită periculozității deosebite, iar ulterior au fost certificate pentru introducere pe piață pe baza scopului declarat (combaterea atacului animalelor sălbatice).

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img