More


  Prosperitate pentru clientela politică sau austeritate pentru români?

  - Advertisement -

  În jurul acestei dileme se derulează viaţa politică după alegerile parlamentare. În zilele noastre „profund democratice” asistăm la discuţii contradictorii, iar perspectivele programului de guvernare sunt puse sub semnul întrebării. Au început să apară primele argumente, ce-i drept insuficient de bine structurate, care dezvăluie fragmentar posibilele profituri consistente ale clientelei politice. Se poate afirma că „programul de guvernare”, după cum reiese din observaţiile critice ale unor politicieni, are un caracter duplicitar? Dintr-un anumit punct de vedere acesta creează impresia românilor că în sfârşit „păşim” spre o normalitate, dacă luăm în considerare priorităţile investiţionale, schimbările constituţionale şi „cireaşa de pe tort”, care se referă la „majorarea pensiilor”. Dincolo de partea frumoasă a ideilor de prosperitate se află interesele economice ale clientelei politice? Nu ştim prea multe despre acest subiect deoarece demersurile unor viitoare dezvăluiri obiective ale Opoziţiei sunt încă „în stadiul de cercetare”.

  În urma studierii frământărilor politice actuale, cu contradicţiile ei tranşante, reiese că avem de-a face cu un fel de „caracatiţă politică” abilă, care are tendinţa de a-şi ancora tentaculele în afacerile de culise ale unor politicieni. Instrumentele Puterii, care au ajuns în mâinile Majorităţii, sunt folosite, se pare, şi pentru a crea condiţiile optime juridice în vederea obţinerii de venituri băneşti particulare? „Bătălia pentru ciolan” este incredibilă. Ea este principala vinovată de relaţiile politice tensionate din România. „Miza este mare”, iar vedetele politice, care se află „călare” pe caii Puterii, se duelează cu mare uşurinţă cu toţi aceia care „nu sunt în ton” cu strategiile lor potenţial profitabile. „Tonul face muzica!”.

  Cum se poate crea un echilibru parlamentar pentru ca viitoarele decizii politice neconcludente, şmechere, să fie contracarate? Ce consecinţe economice vor avea unele decizii politice părtinitoare asupra poporului român ? Se spune că iar vom avea parte de o „austeritate” impusă de anumite interese dubioase ? Nici nu-i de mirare la ce datorii externe, ,,fără precedent”, are ţara noastră! Prosperitate sau austeritate pentru românii de acasă şi de pretutindeni? Deocamdată, asistăm din nou la spectacolul politic ofensiv şi defensiv, dar aşteptăm mult dorita ,,Unitate în diversitate” a forţelor politice ,,educate”, care să relanseze economia românească.

  Programul de guvernare 2020-2024 nu ar trebui să fie rigid sau să bată la fel ca şi… ,,clopotul într-o ureche”. Flexibilitatea acestuia s-ar putea baza pe ideile bune, eficace, venite din partea tuturor parlamentarilor români. Dezbaterile din comisiile de specialitate ale Parlamentului României nu trebuie să fie dominate de egoismul Majorităţii, care are tendinţa de a îngrădi şi ignora ideile politicienilor profesionişti, indiferent din care grup parlamentar fac parte aceştia. Aceasta ar fi ,,modalitatea de lucru ideală”, cel puţin normală, echitabilă pentru toţi parlamentarii. Din păcate, alte interese ascunse, neoficiale, perturbă ,,mult trâmbiţata muncă în echipă”. Ar fi corect ca Majoritatea să-şi asigure un cadru legal adecvat pentru viitoarele afaceri extraparlamentare numai pentru că este Majoritate? Ei, de la aceste premise porneşte marea ,,bătălie politică”, iar unii parlamentari aleşi ,,nu sunt acceptaţi” să ia parte la deciziile politice?

  Totuşi, există parlamentari cu idei excepţionale şi normale, dar care sunt puşi repede-repede la respect de marii lideri politici ai Majorităţii. Nu mai departe, un parlamentar „şi-a permis” să vehiculeze o idee menită să asigure normalitatea în Parlamentul României, înainte de viitoarele decizii politice „cointeresate” ale Majorităţii. Printre altele, acesta a spus: „Vom rămâne receptivi la toţi cei care au idei şi experienţe bune…pentru a le valorifica în deciziile la care vom fi parte…”. Ce bine-ar fi dacă în comisiile de specialitate s-ar aplica această „gândire” de lucru ,,normală şi educată” benefică pentru Interesul Naţional. De aici, ar putea începe „schimbarea” reală a gândirii clasei politice din România. Cât despre „împărţeala banilor”, care vor veni de la UE, destinaţi pentru viitoarele investiţii…, ce să mai vorbim? Poate că ,,ciolanul”, fără fasole, ar trebui împărţit în mod frăţeşte, pentru ca fiecare să guste din consistenţa lui profitabilă. ,,Pacea fie cu voi”, Flămânziţilor cu trabucuri în „mâinile curate”!

  Dumitru Ţimerman  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img