More


  Dumitru Ţimerman şi LACUL REMEMORĂRII

  - Advertisement -

  Anul 2020 a adus pentru Dumitru Ţimerman multe realizări. Printre altele a editat o nouă carte, un volum de poezii intitulat „Lacul rememorării” la Editura „Ecou Transilvan” din Cluj Napoca. Dumitru Ţimerman este preşedintele Filialei ANTON DAVIDESCU Satu Mare-Sălaj a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), un om de cultură al judeţului Satu Mare. Dumitru Ţimerman a publicat poemele: „Braţele iubirii”, „Declaraţii târzii”, „Dragoste exotică” şi „Bagheta magică” în antologia Cenaclului literar CRONOGRAF, care a apărut la Editura LIMES în anul 2020.( Prof. Carol C. Koka)

  LACUL REMEMORĂRII este o carte semnată de Dumitru Țimerman, care cuprinde 60 de poeme inedite și 60 de poeme rememorate, dar și fragmente din critica literară scrisă de-a lungul vremii de: jurnaliști, poeți, scriitori, critici literari și iubitori de poezie. Apariția acestei cărți inedite coincide cu împlinirea vârstei de 60 de ani a poetului și ziaristului profesionist Dumitru Țimerman. Iată ce scrie în prefața cărții, despre creația țimermaniană, prof. Ana Vacarciuc, critic literar: “ Polen de stele căzătoare s-a scuturat peste sufletul autorului troienind duioase amintiri. Totul e o mângâiere în poemele și poeziile lui, un vis călător, un drum spre zări și apus de soare, tărâm și cer, din toate aceste minuni ale poeziei simțim, citindu-le, o adiere suavă. Transformă inimile în clopote de argint, unește visurile tuturor și în mod deosebit ale tinerilor îndrăgostiți. Expresie ce a reprimat și în alte comentarii de cărți, fiindcă poezia chiar unește visuri. Cu legitimă mândrie, poetul poate spune că atât poemele, cât și poeziile lui au un mare destin literar. Coarda poetică e senină, plină de frăgezime, cu accente de euforie. Poemele de dragoste sunt surprinzătoare prin sinceritatea confesiunii. Poetul te introduce într-un univers de viață surprinzător de inedit și dă valorii o mare măsură artistică. Valoarea ei rămâne indiscutabilă, cu o individualizare lirică aparte. Iată că poetul ne dă tonul nostalgic, melancolia vârstei și trecerea anilor. Aceste poeme sunt ca niște cântece prin muzicalitatea lor, prin simbolurile furnizate de viața naturii și mai ales printr-un nu ș tiu c e , care vine din adâncul sufletului. Aproape toate poeziile autorului exprimă subtilitatea și originalitatea, concepții limpezi și iubiri ale pământului natal, o evidentă originalitate a expresiei, un sentiment puternic față de locurile natale, copilăria, adolescența, ceea ce denotă că poezia domnului Dumitru Țimerman este semnul unui proces general de receptivitate la frumusețile naturii și ale omului.”

  Pe coperta interioară a cărții LACUL REMEMORĂRII, Ioan Nistor, poet, membru al Uniunii Scriitorilor din România, consideră că: “Dumitru Țimerman este în fond un poet de factură modernă, pe alocuri postmodernă, care însă nu concepe că este imperios necesar să-ți negi izvorul doar pentru a urma curentul și pentru a fi pe placul confraților. El caută atât tiparele originare, cât și valorile marcate în ADN-ul ființei, poate și altceva, dar nu concepe să se prefacă sau să fie nesincer față de sine. De aceea își va afirma cu insistență apartenența la acel grup de încăpățânați, care trăiesc intens în veșnicia satului, în conformitate cu cele afirmate de Lucian Blaga. Se mulțumește a fi un liric al șesurilor, al umanității acestora, cu actanți lirici extrem de înalți fizic și moral, parcă pentru a suplini lipsa munților. Senzația stârnită de lectura multor pagini este că poetul transcrie din versetele unei lungi poezii preexistente, dintr-un timp anterior lumii văzute, o poezie șoptită de îngeri pentru a vindeca suflete și pentru a înălța ființa umană plămădită din praf”.

  Despre creaţia poetului Dumitru Ţimerman a scris şi regretatul Aurel Pop – poet, publicist, editor şi critic literar: „Fără îndoială, Dumitru Ţimerman e poetul care şi-a descoperit de timpuriu spaţiul său liric. Poezia sa a cunoscut de-a lungul vremurilor o ascensiune, materializată prin aprofundarea unui fundal existenţial şi stilistic deschis în volumul de debut: “Poemele satului”, editura “Solstiţiu”, Satu Mare, (2000); girat de criticul literar prof.univ.dr. Ion Rotaru şi continuată în volumul: “Praful drumului meu”, (2002), la editura “Solstiţiu”; maternitatea unor creatori sătmăreni. Dumitru Ţimerman a creat un “miracol” prin apariţia volumului “Miracolul relevaţiei poetice”, Editura “Daya”, Satu Mare, 2006, revelaţia maturităţii sale “poetice” marcată puternic de crezul său: “Voi plânge tăcut/ Sub sălcii pustii/ Pe-o bancă de lemn/ Murmurul apei/ Vreau lin/ Să-l ascult”.

  Bagheta magică
  Atins-am cu bagheta magică a firii iubirii/Copacul sufletului tău/Luminos de arătos/Din care-au zburat speriate/Petale de trandafir în miez de răsărit/Întinsu-te-ai alene/Pe sub mărul de vară ce geme/De fruncte oprite şi vorbe vrăjite/De-a pururi rostite/Sărută-mi obrajii de jar/Şi pune-i iubirii hotar/Pe trepte de somn să adormi/Când din norii enormi/Lăcrima-vor pete de vis din veşnicul Interzis/Limba cerului vesteşte dimineaţa/Răscolită vezi de fata/Care-n rochia-i de gală/Fără jenă dă năvală/Dar tu dormi acoperită/De-o privire neumbrită/Ca un înger ţi-se-aşterne/Un sărut pe-albatre gene.(Dumitru Ţimerman)

  Cartea „Învierea din trupul confesiunii”, semnată de Dumitru Ţimerman, cuprinde o serie de editoriale publicate de-a lungul vremii în ziarul GAZETA DE NORD VEST din Satu Mare. Prin intermediul acestora autorul cărţii a realizat o analiză succintă, pamfletară şi eseistică, inspirată din realităţile româneşti democratice, pentru a scoate în evidenţă anumite stări dramatice, emoţionale, pline de sensibilitate, pe care le trăiesc românii rămaşi acasă, fie ei politicieni de bună credinţă, oameni de afaceri autohtoni sau alegători. Ideea acestei cărţi este axată în esenţă pe faptul că ne lipsesc liderii „războinici” curajoşi, care ar trebui să ia atitudine în permanenţă şi să supervizeze dezinteresaţi „tot ce mişcă-n ţara asta” încolţită de tot felul de profitori ipocriţi. În timpul redactării acestor editoriale, cuprinse în această carte, pe Dumitru Ţimerman l-au călăuzit cuvintele din filmul „Mihai Viteazul”:” O viaţă avem români şi-o cinste. Deşteptaţi-vă că am dormit destul!”.

  Dumitru Ţimerman a mai publicat 7 cărţi, a obţinut premii la diverse concursuri de creaţie literară din ţară, care au culminat în 2017 cu premiul acordat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), la ediţia a V-a a Premiilor “Eminescu, ziaristul”. A fost unul dintre tinerii jurnalişti, care a colaborat, imediat după Revoluţie, cu ziarul TINERETUL LIBER din Bucureşti. Este doctorand în economie la Şcoala doctorală din Timişoara, mai are de susţinut public teza de doctorat, iar în prezent lucrează în calitate de colaborator la ziarul GAZETA DE NORD şi televiziunea NORD VEST TV din Satu Mare. Dumitru Țimerman a fost premiat şi la Secțiunea PRESĂ SCRISĂ a Galei Premiilor Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, care a avut loc în studioul PANGRATTI al Televiziunii Române, vineri seara, 22 iunie, 2018. Evenimentul jurnalistic a fost organizat de UZPR în coproducție cu TVR 3 și a beneficiat de comentariile remarcabile ale prezentatorilor: TEODORA DRĂGOI și MIRCEA NEACȘA. În cadrul Galei au fost acordate 17 trofee în urma concursului: „Limba română, întregitoare de neam”.

  Macarie Breban  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img