More


  Campanie de informare și conștientizare cu privire la protecția calității aerului

  =

  Conform calendarului ecologic al Asociației ECO HUMAN ,,LIFE TREE” pe anul 2021, realizat din lucrările elevilor participanți la concursul online de eseuri ,,ARATĂ CĂ ÎȚI PASĂ!” în luna ianuarie 2021 asociația va desfășura o campanie de informare și conștientizare cu privire la importanța calității aerului.

  Titlul generic al acțiunii, conform mesajului elevilor Ilyés Patrik Márk clasa a VI-a de la Școala Gimnazială din Păulești și Török Beatrix Anita clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială ,,Bem József” din Cărășeu este:Spune NU poluării – Doar UNIȚI SALVĂM PLANETA !

  Cei doi elevi prin mesajul transmis doresc să acordăm o importanță mai mare protecției aerului prin eliminarea utilizării pungilor de plastic care după utilizare de obicei sunt arse și înlocuirea acestora cu sacoșe ecologice. De asemenea impunerea utilizării la nivelul fabricilor de tehnologii prietenoase cu mediul și utilizarea ca și combustibil materii prime ecologice.

  Impactul poluării aerului asupra sănătății și mediului este atât de semnificativ încât este considerat a fi a doua preocupare majoră pentru mediu după schimbările climatice. Sursele de poluare a aerului sunt numeroase. Acțiunea asociației se concentrează pe două surse majore de poluare: arderea plasticului și fumul cauzat de arderea lemnului de foc, surse de poluare care pot fi reduse prin implicarea directă a cetățenilor.

  Campania de informare și conștientizare se va desfășura în luna ianuarie în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, cu implicarea elevilor de la cele două școli respectiv familiile acestora și profesorilor coordonatori Turbucz Natalia –profesor de biologie și Vékony Ileana-profesor de fizică și chimie și se va materializa prin:

  1.Confecționarea de către fiecare elev, cu sprijinul familiei, a câte unei sacoșe din deșeuri textile pe care se va inscripționa mesajul elevului cu privire la calității aerului.

  Prin realizarea sacoșei din deșeuri textile se urmărește:

  – tragerea unui semnal de alarmă cu privire la pericolul arderii pungilor de plastic devenite deșeuri în urma utilizării acestora;

  -conștientizarea necesității înlocuirii pungilor de plastic cu sacoșe ecologice;

  -conștientizarea importanța reutilizării deșeurilor textile;

  Din sacoșele realizate se va amenaja o expoziție pentru a putea fi vizualizate de către publicul larg.

  Cele mai reușite sacoșe vor fi premiate de către organizatori, vor fi multiplicate (200 de buc.) printr-o firmă de specialitate și distribuite cu titlu gratuit elevilor din școlile sătmărene, ca exemple de bune practice.

  2. Vizitarea unei fabrici de bricheți
  Scopul vizitei este cunoașterea de către elevi a liniei tehnologice de fabricație a bricheților ca metode de bune practici în utilizarea deșeurilor reciclabile.

  Pentru evaluarea cunoștințelor acumulate, la finalul vizitei vor completa un test grilă cu 10 întrebări.

  Elevii cei mai receptivi vor fi premiați de către organizatori.

  3. Aplicații practice.

  Elevii vor participa la acțiunea demonstrativă de ardere a peleților într-o centrală termică pe bază de peleți.

  Rezultatele campaniei de informare și conștientizare vor fi mediatizate la nivelul unităților de învățământ iar prin mass media locală la nivelul comunității sătmărene.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img