More


  Lucrări Beethoven în sala Filarmonicii Dinu Lipatti

  - Advertisement -
     În această săptămână conducerea celei mai importante instituții muzicale ale Sătmarului ne propune o seară Beethoven. Pentru ca evenimentul să fie cât mai atractiv au fost invitați să ne ofere efectele măiestriei lor dirijorul Tiberiu Soare și solistul Vlad Răceu.
    

     Vlad Răceu, vioara celor două viori, s-a născut în data de 27 februarie 1987 în Satu Mare, într-o familie de muzicieni. A început studiul viorii la frageda vârstă de șase ani, sub îndrumarea tatălui său, care pe atunci deținea funcția de concert-maestru al Filarmonicii ,,Dinu Lipatti” din Satu Mare.

     Încă din perioada studiilor preuniversitare s-a remarcat la concursurile şi olimpiadele naționale, dovada fiind numeroasele premii obţinute. De la debutul scenic ca solist în cadrul concertelor pentru elevi organizate de Filarmonica Satu Mare, din anul 1995, activitatea sa concertistică include turnee atât în ţară, cât şi în Ungaria, Germania, Elveţia și Olanda. În septembrie 2007 a obţinut locul I la Concursul Internaţional ,,Ştefan Ruha”, iar în luna decembrie a aceluiaşi an, premiul I şi Marele Premiu la Concursul Internaţional ,,Remember Enescu”. Susţine frecvent concerte în calitate de solist, în compania orchestrelor filarmonicilor din Satu Mare, Oradea, Botoşani, Craiova, Cluj-Napoca, Braşov, Târgu Mureş şi Sibiu. A urmat studiile de licență și ciclul de studii masterale ale Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de vioară a prof. univ. dr. Victoria Nicolae, absolvind în anul 2010 și respectiv 2012 cu nota maximă.

     În prezent este lector universitar doctor la catedra de vioară a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”, violonist în cadrul Filarmonicii „Transilvania” Cluj Napoca și din ianuarie 2019 solist concertist al Filarmonicii ”Dinu Lipatti” Satu Mare.

     Tiberiu Soare s-a născut la București în 1977 și a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică “Iacob Mureșianu” din București, pe care le-a absolvit în anul 1995, ca șef de promoție.
     Este absolvent a două dintre facultățile Universității Naționale de Muzică din București, cea de dirijat de orchestră, la clasa profesorilor Ludovic Bács și Petru Andriesei, precum și cea de interpretare muzicală (tubă), la clasa conf. univ. Ion Popescu. S-a perfecționat apoi în cadrul Studiilor aprofundate – stilistică dirijorală cu Horia Andreescu și a urmat cursuri de măiestrie susținute de dirijorii Alain Paris și Adrian Sunshine. Preocupat permanent de îmbogățirea cunoștințelor muzicale, Tiberiu Soare a participat și la cursul de compoziție predat de Dan Dediu la aceeași Universitate.
     Tânărul artist își desfășoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, aparițiile sale în fața publicului obținând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate și a colaboratorilor. A dirijat, de la începutul carierei, orchestrele Filarmonicilor și Operelor din Iași, Cluj, Târgu-Mureș, Brașov, Timișoara, Craiova, Satu Mare, Ploiești, Constanța, Bacău, Botoșani, Orchestra de Cameră Radio și Orchestra Națională Radio.
     Între 2002 și 2006 a activat ca profesor asociat la Universitatea Națională de Muzică din București – secțiile de muzică de cameră și operă. In prezent este Conferentiar Universitar Doctor al U.N.M.B.
     În 2004 Tiberiu Soare a semnat conducerea muzicală a premierei românești a operei Münchausen de Dan Dediu, la pupitrul ansamblului de muzică contemporană Profil, al cărui dirijor este de la înființarea acestuia, în 2002. Cu același ansamblu și-a făcut și debutul în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu” (ediția 2005), urmat de 2 CD-uri cu muzică contemporană românească.
     Între 2005 și 2013 a fost dirijor al Operei Naționale București, unde a debutat cu baletul Spărgătorul de nuci de P.I. Ceaikovski. În aceeași calitate a semnat, printre altele, conducerea muzicală a tragediei lirice “Oedip” de George Enescu în cadrul ediției din 2011 a Festivalului Internațional “George Enescu”. Între 2012 și 2015 a deținut funcția de Dirijor Principal al Orchestrelor și Corurilor Radio România. Deși domeniul său predilect de activitate îl constituie interpretarea muzicii culte, tânărul dirijor s-a remarcat mai ales prin fervoarea cu care susține coexistența tuturor genurilor muzicale în universul cultural al oricărui meloman. El este de părere că granițele de ordin temporal și conceptual nu ar trebui să existe în muzică.
     Din ianuarie 2007 până în mai 2008 Tiberiu Soare a fost primul coordonator al Studioului Experimental de Operă și Balet „Ludovic Spiess” înființat în cadrul Operei Naționale București.
     În data de 25 martie 2015 Casa Regală a României i-a conferit lui Tiberiu Soare Ordinul Coroana României în Grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Peleș. In prezent detine titlul de Ofițer al Ordinului Coroana României.
     În 11 septembrie 2010 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra alături de soprana Angela Gheorghiu A urmat o serie de apariții alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) și Filarmonica “George Enescu” la Muscat, capitala Sultanatului Oman. În stagiunea 2012-2013 a fost deja invitat să dirijeze la Salle Pleyel (Paris) un concert cu Orchestre National de l’Ile de France. În ultimii ani a mai susținut concerte la pupitrul Royal Philharmonic Orchestra (pe scena Royal Festival Hall din Londra), Rheinpfalz Philharmonie Orchester (Festpielhaus Baden-Baden), Radio Symphony Praga (Sala Rudolfinum), Volksoper Viena (Stephanien Saal, Graz), Filarmonica din Atena (Sala Megaron), Kammer Ensemble N (Stockholm), Filarmonica din Sofia (Bulgaria), Orchestra de Camera Musica Vitae din Suedia, Orchestre Suisse-Romande (Geneva), precum și Sudwest Rundfunk Orchestra (Theatre de Champs-Elysees din Paris și Concert Gebouw din Amsterdam).
   
     Programul serii de joi, 14 ianuarie, ora 18,30, poate fi auzit și pe baza abonamentului cu nr. 15, sub denumirea de generic „Concert Simfonic Beethoven” și are în program două lucrări, opus 61 și opus 36. Mai precis este vorba despre „Concert pentru vioară în Re Major” și de „Simfonia nr. 2 în Re Major”
   
     S-a informat pentru dumneavoastră Gruiță Ienășoiu


  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img