More


  Sistemele de ajutor de stat ANT și SCZ ar fi mai utile dacă ar fi judicios elaborate – declară specialistul Ionel Arion

  - Advertisement -

     Sistemele de ajutor de stat de tip Ajutoare Naționale Tranzitorii (ANT) și de tip Schemă Cuplată în Zootehnie (SCZ) sunt foarte importante pentru crescătorii de animale pentru carne și lapte (bovine, ovine, caprine). Cunoștiințele mele în acest domeniu sunt mult limitate așa că voi reda mai jos tehnic, problemele sesizate de Ionel Arion, președintele unei organizaţii profesionale înfiinţată de şi pentru producătorii din agricultură. Mai specific doar, pentru că nu reiese din text, că SCZ se referă la posesorii de animale cuplate (caprine + ovine de exemplu)

  „În contextul programelor de susținere a vacii de carne și a vacii de lapte, schemele de ajutor de stat A.N.T. și S.C.Z., la cererea membrilor cu activități de creștere a bovinelor, considerăm că se impune ca situația de facto referitoare la numărul de bovine să fie actualizată cât mai urgent. În fapt, prin raportarea la cifrele istorice (2013) nu se reușește altceva decât subvenționarea unui mare număr de fermieri fără ca aceștia să se mai califice.
  Pentru a avea o dimensiune asupra ajutoarelor primite fără temei, facem mențiunea că în anul 2020 în programul A.N.T. 8 (carne) se află în plată un număr de 22.000 de ferme, respectiv un număr aproximativ de 176.000 de capete bovine care nu mai îndeplinesc condițiile.
  Este evident că în contextul pandemiei Covid-19 aceste sume ar putea fi folosite de o manieră mult mai echitabilă, și nu susținând ferme care nu mai sunt eligibile.
  Schemele de Ajutor de stat: A.N.T. si S.C.Z. Prin aceste propuneri se dorește stimularea fermierilor care produc cu adevărat pentru piață, cât și performanța, având in vedere situația dificilă a bugetului național si a balanței comerciale.”

  A consemnat Gruiță Ienășoiu  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img