More


  Se apropie Valentine’s Day

  - Advertisement -

   

   

  Mai sunt doar cateva zile pana ce indragostitii isi vor face cadouri, in cea mai celebra zi a iubirii Valentine’s Day , sarbatoare importată de la americani.Inainte de pandemie planurile se faceau cu multa vreme  inainte. Partenerii faceau din timp rezervari la restaurant, alegeau sa calatoreasca in locuri cat mai romantice sau faceau chiar cererei in casatorie, in aceasta zi speciala. Acum, lucrurile stau un pic altfel. Chiar daca iubirea este la fel de mare, la fel de intensa, multe dintre surprizele care erau la moda inaintea pandemiei vor capata o alta forma, vor revenii in trend  cadourile simbolice. Pentru ca momentul sa fie marcat intr-un fel sau altul, ursuletii de plus,bomboanele de ciocolata si bineinteles florile, nu vor lipsii nici de acesta data de ziua indragostitilor.

  “II voi cumpara un tranfadir iubitei mele si sunt sigur ca se va bucura.Vom marca momentul printr-o cina romantica acasa la ea, sau la mine si sigur va fi ceva deosebit” a spus un tanar satmarean

  “Noi ne dorim de multa vreme sa mergem in Venetia in aceasta zi a iubirii,nu am reusit anii trecuti, acum este si mai dificil,insa nu renuntam la idee.Intr-un an an am sa-i fac o surpriza sotiei mele,pana atunci insa,o cutie de ciocolata” a spus un satmarean

  Pe de cealalta parte exista si persoane ,si nu putine la numar, care nu sunt interesate absolut deloc de acesta sarbatoare imprumutata.

  “Ziua iubirii este pe data de 24 februarie,este o sarbatoare romaneasca si trebuie sa ne tinem de ea,nu de sarbatori imprumutate.Nu sarbatoresc si nu am sarbatorit niciodata Valentine’s Day” a delarat un satmarean pentru Gazeta de Nord Vest

  Sarbatorita sau nu, ziua de 14 februarie se apropie,comerciantii au pregatit cadouri cat mai atractive, la preturi pentru toate buzunarele, si mai mari si mai mici.

   

  Scurtă istorie a Valentiune’s Day

  Inițial a fost sărbătorită ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus, Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică în multe regiuni din întreaga lume, deși nu este o sărbătoare publică în orice țară.

   

  În Brazilia, ziua înamoraților sau ziua iubitului / iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile își dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări și de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soț bun sau iubit.

   

   

   

  În Columbia, ziua iubirii și a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere și sâmbătă din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În această țară, prietenul secret este o tradiție foarte populară, care presupune desemnarea pentru fiecare participant a unui destinatar căruia i se trimite un cadou secret (asemănător tradiției„Moș Crăciun Secret”).

   

  În Mexic, ziua iubirii și prieteniei este sărbătorită asemănător ca în Columbia, pe 30 iulie.

   

  În Orientul Îndepărtat

  Datorită unui efort de marketing concentrat, Valentine’s Day a apărut și în Japonia și Coreea ca o zi în care mai mult femeile și mai puțin bărbații dăruiesc bomboane, ciocolată și flori. A devenit ca o obligație ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbați. În Japonia este cunoscut ca giri-choko, de la cuvintele giri – obligație și choko – ciocolată. Aceasta contrastează cu honmei-choko, ciocolata dată persoanei iubite. Prietenii (mai ales fetele) pot schimba intre ele in tomo-choko…tomo-prieten. Prin efort de marketing susținut, o zi reciprocă, Ziua albă a apărut. Pe 14 martie bărbații sunt așteptați să întoarcă favorul celor care le-au dat ciocolate de Ziua Îndragostiților. La început cadoul de retur trebuia să fie o bezea sau ciocolată albă, de unde si numele de Ziua albă. Însă acum lenjeria a devenit un cadou foarte comun. În cultura chineză, există un omolog al Zilei Îndrăgostiților numită Ziua Saptelor, potrivit legendei Ciobanului si Tesatoarei Menajera care s-au găsit în Rai în ziua a șaptea a lunei a șaptea a calendarului lunar.

   

  Legenda Sfântului Valentin

  Odată era un împărat roman al cărui nume era Claudiu al II-lea. El era un luptător îndârjit și a avut multe războaie. El a vrut o armată puternică dar majoritatea bărbaților romani nu doreau să meargă în luptă. Împăratul s-a gândit că, in locul luptei, bărbații preferau să stea acasă cu soțiile și copiii lor. In consecinta, Claudiu a decis ca niciunul dintre soldații din Roma să nu se mai poată căsători. Împăratul s-a gândit că această lege îi va face pe bărbați să meargă la război și să lupte ca niște adevărați soldați.

   

  Valentin, care era un preot crestin, credea că dreptul oamenilor de a sa căsători era dat de Dumnezeu iar Claudiu nu avea dreptul sa-l interzică. El a căsătorit în secret cupluri, cununiile fiind facute în locuri secrete, pentru a nu putea fi gasit de împărat.

   

  Într-un final, Claudiu l-a găsit și l-a arestat. Lui Claudiu i-a plăcut personalitatea lui Valentin, considerand că este un om tânăr și înțelept. L-a încurajat să renunțe la creștinism și să devină un soldat roman. Cand Valentin a refuzat, a fost întemnițat și condamnat la moarte. Până în ziua execuției, el a trimis scrisori de adio către prietenii săi și le-a semnat scriind “Adu-ți aminte de Valentin al tău.” Valentin a fost probabil executat pe 14 februarie în anul 269 sau 270. Nu se cunosc toate detaliile legate de viata sfantului Valentin si nu se știe dacă legenda are o baza istorica reala.

   

   

  Raluca Jofi

   

     ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img